Dolar (USD)
32.66
Euro (EUR)
35.41
Gram Altın
2511.33
BIST 100
10851.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

FETÖ'nün Latin Amerika planı

Türkiye'nin yürüttüğü büyük mücadele sonrası kendisine yaşama alanı bulamayan FETÖ Türkiye'ye en uzak ücra köşeleri üs edinmeye başladı. TİKA'nın Güney Amerika Koordinatörü Mehmet Özkan kıtadaki FETÖ özellikle Arjantin'de kuluçkaya yattığını söyleyerek bu yapılanma konusunda uyardı.
FETÖ'nün Latin Amerika planı
12 Ağustos 2018 11:23:00
Türkiye'nin yürüttüğü büyük mücadele sonrası kendisine yaşama alanı bulamayan FETÖ Türkiye'ye en uzak ücra köşeleri üs edinmeye başladı. TİKA'nın Güney Amerika Koordinatörü Mehmet Özkan kıtadaki FETÖ özellikle Arjantin'de kuluçkaya yattığını söyleyerek bu yapılanma konusunda uyardı.

FETÖ-SOYKIRIMCI İŞ BİRLİĞİ

Özkan, FETÖ'nün Türkiye düşmanları ile yakın ilişkisini de deşifre ederek, "Arjantin, Ermenilerin en güçlü olduğu ülke. Maalesef neredeyse tüm Arjantinliler, Türklerin Ermenilere "Sözde Soykırım" yaptığına inanıyorlar. Arjantin'de ayrıca FETÖ unsurları FETÖ-Ermeni diasporası şeklinde iş birliğini geliştirmişler. Bunu kolaylıkla görebilirsiniz" dedi.

TİKA Latin Amerika Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Özkan, Arjantin'deki FETÖ yapılanması hakkında uyararak, "Arjantin'de FETÖ-Ermeni diasporası iş birliğini kolaylıkla görebilirsiniz" dedi.

Özkan, Kolombiya'nın yaşadığı mülteci krizinde Türkiye'yi örnek aldığını söyleyerek, "Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda yaptığı çalışmaları örnek aldılar. Karşılıklı heyetler birbirine gitti geldi" şeklinde konuştu.

TÜRKİYE, KITADA MODEL ÜLKE

Venezuela'da çok ciddi bir ekonomik kriz yaşandığını da belirten Özkan, Venezuela'nın kıtanın Suriye'si konumunda olduğunu söyledi. Çevre ülkelerde ciddi bir mülteci krizine neden olan bu durumla mücadele için ülkelerin Türkiye modelini baz aldığını ifade eden Özkan, "Venezuela krizinden en fazla etkilenen Kolombiya, Venezuelalı mültecilerin yasal durumlarını düzenleyen ve geçici oturma izni veren genelge yayımlayarak Türkiye modeline geçti" şeklinde konuştu.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

TİKA'nın Güney Amerika Koordinatörü Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Özkan, Güney Amerika'da yaşananlar hakkında kimsenin bilmediği çarpıcı bilgileri Milat okurlarıyla paylaştı. Uzun yıllar Güney Amerika'da çalışan birçok devlet başkanı ile özel ilişkisi olan Özkan, görevini devrederek geldiği ülkesinde yeni bir görevin hazırlıklarını sürdürüyor. Şimdilik sır gibi sakladığı yeni görevinden bahsetmeyerek Latin Amerika siyasetinin detaylarını kendisinden dinliyoruz. Özkan, FETÖ'nün kıtadaki derin faaliyetleri hakkında paylaştığı bilgilerle bizi çok şaşırtırken Maduro'ya düzenlenen suikast girişiminin arka planıyla dikkatimizi çekiyor. Doç. Dr. Mehmet Özkan'ın Türkiye'ye en uzak kıta Latin Amerika'da yaşananları anlattığı röportajımızın devamında da MİLAT Gazetesi okurları için çok çarpıcı bilgiler paylaşıyor.

- TİKA, Güney Amerika'da neler yaptı?

TİKA 2015 yılından beri Latin Amerika'da faaliyetlerini giderek artırdı. İlk olarak Meksika'da sonrasında ise Kolombiya'da ofis açtı. Özellikle 2015'ten beri Kolombiya'da eğitim, sağlık ve kırsal kalkınma alanlarında önemli işler yaptı. Bölge Koordinatörü olarak görev yaptığım 3 yıllık süreçte FARC ile yapılan barış sürecinde Kolombiya'da pilot bölgeye okul yaptık. Bu okul barış sürecinde Batı dışında bir ülkenin barış sürecine yaptığı en büyük katkı olarak tarihe geçti. Dört bakanıyla birlikte gelen Nobel ödüllü Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, okulu bizzat teslim aldı. TİKA sadece proje üretme anlamında değil hem Türk iş insanlarının önünü açma hem de Türkiye'nin yumuşak gücü anlamında da ciddi faaliyetlerde bulundu. Bütün görüşmelerde ve projelerimizi uygulama aşamasında gittiğimiz yerlerdeki insanlar ilk kez bir Türk ile karşılaştı.

TÜRK DİZİLERİ ÇOK ETKİLİ

- Bölgede Türkiye'nin tanınmasında başka faktör var mı?

Türk dizilerinin de kıtada çok ciddi etkisi var. Özellikle son 4-5 yılda Türk dizileri bütün bölgede popüler. Elçiliklerle beraber Türkiye'nin Latin Amerika açılımını derinleştirmeye çalıştık. Türk dış politikasında hep açılım süreci yaşandı artık derinleşmenin sağlanacağı dönemine girildi. Latin Amerika'da hemen hemen her ülkede projeler gerçekleştirdik. Müslümanlarla birlikte faaliyetler yaptık ve bağlarımızı derinleştirmeye çalıştık. Türkiye'de de bir Muhafazakar Latin Amerika söyleminin oluşumuna katkı sağlayamaya çalıştık. Hatırlarsınız; Türkiye'deki Latin Amerika söylemi her zaman 60'lardaki solun Che Guevara söylemiydi. Ama şu anda bunun kıtada bir karşılığı yok. Bu söylemi kullansanız solcular dahi güler.

LATİN AMERİKA'DA DİKKAT ÇEKEN YAPILANMA

- Kıtadaki göçmenlerin etnik dağılımı nasıl? Türklerden herhangi bir göç olmuş mu?

19. yüzyılın sonunda 20. yüzyılın başında kıtaya giden Los Turcos'lar var. Ermeniler daha çok Arjantin'de, Suriyeliler ile Filistinliler ise Venezuela ve Peru'da yer alırken Lübnanlılar da Kolombiya'da yerleşik oldu. Her ülkede farklı ülkelerden insanlar var. Ama Arjantin, Ermenilerin en güçlü olduğu ülke. Maalesef neredeyse tüm Arjantinliler, Türklerin Ermenilere "Sözde Soykırım" yaptığına inanıyorlar. Arjantin'de ayrıca FETÖ unsurları da var. FETÖ'nün Latin Amerika'da 2 buçuk merkezi var. Arjantin ve Brezilya birer merkez, Kolombiya ise yarım merkez. Kolombiya; Venezuela-Panama hattına kaydı. Arjantin'de FETÖ-Ermeni diasporası iş birliğini kolaylıkla görebilirsiniz. Ama diğer taraftan da özellikle Filistinliler başta olmak üzere bazı ülkeden insanlar Türkiye'ye çok yakın ve Türkiye'nin bölgedeki destekçileri. Şili'de Filistin nüfusu ciddi yoğunlukta. O nedenle burada yaptığımız projelerde hiç zorlanmadık. Genel olarak kıtada Müslümanların Türkiye'ye çok ciddi sempatisi var. Türk dizileri ya da TİKA'nın faaliyetleriyle Latinler ilk defa Türkiye'yi tanıyor. İlişkiler hayli gelişmeye başladı. Kıtadan Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 100'ün üzerinde artış sağlanmış durumda. Türk Hava Yolları'nın seferlerinin kolaylaştırılmış olmasının da tabii ki etkisi büyük. Türkiye-Latin Amerika ilişkileri yeni bir ivme kazanmış durumda. Ekonomik anlamda da ciddi bir ivme var. Bunun biraz siyasal alana taşınması gerekiyor. Şu an bu durumu daha çok Türkiye-Venezuela ilişkilerinde görüyoruz, ortak yaklaşımlar olarak. Bundan sonraki süreçte derinleştirme ve detaylandırma üzerinde yoğunlaşılması lazım.

FETÖ'NÜN KULUÇKASI: ARJANTİN

- FETÖ, Arjantin'de ne yapıyor?

Özellikle Arjantin'de FETÖ ile Ermeni Diasporası çok ciddi ortak çalışma içerisindeler Türkiye düşmanlığı ve Erdoğan düşmanlığı ortak noktaları olduğu için iş birliği yapıyorlar. Kıtada PKK'ya yakın aktörler de var. Arjantin'de vatandaşlık alabilmek daha kolay olduğu için FETÖ, Arjantin'de kuluçkaya yatmış durumda. Fazla görünmek istemiyorlar. Kendi durumlarının yasallaşması için başta evlilik olmak üzere farklı metotlarla Arjantin'e yerleşiyorlar ve kuluçkaya yatıyorlar. Yeniden organize olma derdindeler. Müslümanlarla artık eskisi kadar bağ kurmuyorlar. Hiçbir Latin Amerika ülkesi Türkiye için vize istemiyor. Türkler için kaybolunabilecek bir yer. Kıtada ve özellikle Kolombiya'da FETÖ mensubu sayısında ciddi artış var. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine iltica başvurusunda bulunuyorlar. Kolombiya'da da biz bunu çok net olarak görüyoruz. Latin Amerika, onlar için ideal bir hazırlık üssü, derleme ve toparlanma yeri gibiu2026

VENEZUELA KITANIN "SURİYE"Sİ KONUMUNDA!

- Başkan Erdoğan ile yakın dostluğu bulunan Venezuela lideri Maduro'ya suikast girişiminde bulunuldu. Suikast girişiminin arka planı nedir?

Uluslararası sistemde Venezuela'yı Batı karşıtı bir ülke şeklinde görürsek bu doğru bir bakış açısı olmaz. Venezuela, 32 milyon nüfusuyla, petrol gibi zengin kaynaklarıyla, ideolojik anlamda da 99'da Hugo Chavez'in iktidara gelmesiyle beraber kıtada yeni bir sol dalganın başlangıç merkezi olmuştu. Bu sol dalga 2002'de Chavez'e karşı gerçekleştirilen Amerikan destekli bir darbe girişimiyle kırılmaya çalışıldı. 2 gün sonra darbe püskürtüldü. Çünkü halk sokağa çıkmıştı. 2010'da da Ekvador'da da bir darbe girişimi olmuş ve halk sokağa çıkmıştı. Chavez, 2002 darbesinden sonra yine ülkenin başındaydı. Chavez'i Chavez yapan 3 husus vardı. Siyasi vizyonu vardı, çok ciddi bir karizması vardı ve çok parası vardı. 2007-2008'de petrolün varil fiyatı 130 dolara gelmişti. 2013 yılında kanser hastalığından ölen Chavez'den sonra yerine Nicolas Maduro Moros iktidara geldiğinde ekonomi zaten iyiye gitmiyordu. Çünkü petrol fiyatları düşüşe geçmişti. Venezuela ekonomisine bakarsanız en son 2013 yılında yüzde 2 büyüdü. Bu vakitten bugüne kadar hep eksi büyümüştür. Venezuela, petrolün 130 dolara kadar yükseldiği dönemlerde Orta Amerika'da birçok ülkeye bedava petrol desteği verdi. Venezuela'nın oluşturduğu bu atmosfer, o günlerde petrol fiyatlarının 30 dolarlara kadar düşmesiyle dağıldı. (Şimdi yine toparlanmış ve 70 dolarlara çıkmış durumda). O eski atmosferin yakalanması çabasının Venezuela'ya olumsuz etkileri oldu. Tarihte her zaman şöyle bir şey vardır: Güçlü bir liderden sonra gelen hiç kimse onun yerini dolduramaz. Maduro hiçbir zaman Chavez olarak görülmedi. Maduro'nun Chavez kadar maddi imkanı da olmadı. Çünkü bütün gelirler petrole bağlıydı ve petrol fiyatları da çok düşmüştü. Chavez'in vizyonunu sürdürmek istedi ama Chavez'in vizyonu 2000'lere hitap eden bir vizyondu. Aynı zamanda Chavez ile aynı karizmaya da sahip değildi. Maduro siyaseten bir geleneği devam ettirdi ama ülke büyük bir krize girdiği için sıkıntı yaşadı. Şu an için Venezuela kıtanın "Suriye"si konumunda. Uluslararası raporlara göre 5 milyona yakın insan Venezuela'yı terk etti. 1 milyondan fazlası Kolombiya'da diğerleri ise Arjantin, Brezilya, Ekvador ve Peru ağırlıklı dağıldı. Hatta Şili daha fazla Venezuelalı almamak için vize şartı getirmek zorunda kaldı. Bölgede büyük bir Latin göçmen dalgası var. Bu göç dalgasından en çok etkilenen de Kolombiya.

KOLOMBİYA'YA, TÜRKİYE MODELİ

- Kıtada oluşan bu göçmen dalgası sorunu ile nasıl mücadele ediliyor?

Çok zor bir süreç bu. TİKA ve AFAD olarak Kolombiya'ya gelen Venezuelalı göçmenler konusunda destek vererek Suriyeliler konusundaki tecrübemizi aktardık. Kolombiya'nın sağlık sistemi, bu göç dalgası yüzünden çökmüş durumdaydı. Kolombiya'nın şehirlerinde eğitimli ama işsiz Venezuelalı mülteciler oluştu. Türkiye'nin Suriyeli mülteciler konusunda yaptığı çalışmaları örnek aldılar. Karşılıklı heyetler birbirine gitti geldi. Üst düzey görüşmeler ve toplantılar yapıldı. Bilgilendirme toplantılarında nasıl hareket edecekleri anlatıldı. Aşama aşama takip edilip yönlendirme yapıldı. Mesela Kolombiya Cumhurbaşkanı 3 gün önce Venezuelalı mültecilerin yasal durumlarını düzenleyen ve geçici oturma izni veren genelge yayımladı. Aynı bizde Suriyelilerde olduğu gibi şu an Kolombiya'da da Venezuelalı mülteciler -vatandaşlık hakları olmadan- yasal olarak kalabiliyorlar. Çünkü Kolombiya artık bunu sürdüremez hale gelmişti ve bu durum Kolombiya ekonomisini etkilemeye başlamıştı. Çünkü Venezuela'dan gelenler daha düşük ücretle çalışıyorlar, sağlık sorunları var. Venezuela krizinden en fazla etkilenen ülke Kolombiya. Türkiye'nin Suriye konusunda olduğu gibi, Kolombiya'nın Venezuela konusunda olduğu gibi bu tür olaylarda en çok etkilenen ülkeler hep komşu ülkeler ve özellikle de sınırı en uzun olan komşu ülkeler. Brezilya neden o kadar etkilenmedi? Çünkü Brezilya'da Amazonlar olduğu için ve sınır komşusu Kolombiya olduğu için Brezilya'dan çok Kolombiya tercih ediliyor. Bu yüzden sorunun doğrudan muhatabı Kolombiya.