Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.11
Gram Altın
2917.14
BIST 100
9901.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fethin Kapısı Rumelihisarı

Fethin Kapısı Rumelihisarı
16 Haziran 2015 00:00:00

SABRİ GÜLTEKİN

halilsivasi @yahoo.com

Şehir ve Kültür dergisinin 9. sayısı sessiz sedasız okurlarıyla buluştu. Mehmet Kamil Berse yönetimindeki ekip, adaletli ve kültürlü nesiller yetiştirmek için miras bırakılan değerler silsilesinin izini sürerek, geçmişten geleceğe ulaklık vazifesini yine bihakkın yerine getirmiş.

Yazarlar Birliği'nden ödül

Berse bir İstanbul beyefendisi duruşuyla, "Şehirlerin ve ülkelerin medeni dünyadaki gelişimini mimari ve iktisadi alanda başarmak ciddi bir performans gerektirir. Bu da hakkı hukuku elden bırakmayan adaletli yönetimler ve yöneticilerle olur" ifadesiyle hayatın en hassas noktasına dokunmuş. Derginin eşiğine adımını atan okurlarına, "Şehir ve Kültür dergimizin bir sayısını daha dikkatle ve titizlikle hazırladık. Önümüzü ilikledik, saçımızı taradık. Huzurunuzdayız" diyerek buyur etmiş 96 sayfalık kültür hazinesinin sırlarla bezeli gizemli yolculuğuna. Dergi olarak daha yayın hayatının baharını yaşayan Şehir ve Kültür'ün, Türkiye Yazarlar Birliği'nden aldığı ödülün mutluluğunu pay etmiş bütün emeği geçenlere.

"Fethin Kapısı Rumelihisarı" kapak konusuyla dikkat çeken dergide, Prof. Ersin Nazif Gürdoğan "Amerika Şehirlerinde", Prof. Dr. Sami Şener "Medeniyet Persfektifinden Şehir", Mehmet Kamil Berse "Sersaadet'te Ulema Semtleri", Mustafa Özçelik "Isparta'daki Yu00fbnus Emre", Recep Garip "Evden Şehre Büyütülen Düş", İbrahim Başer "Yar Elinden Şehir Olsa İçilir", Kamil Uğurlu "Yüce Sessizlik Sarayı" yazılarıyla okurlarına seslenmiş.

Kolezyum'da yankılanan çığlıklar

Ayrıca derginin editörü Mahmut Bıyıklı'nın Yüksek Mimar Aysel Başer ile gerçekleştirdiği söyleşiyle, şehirlerin ruhunu oluşturan mimarinin içinde bulunduğu durum bütün yönleriyle okurun istifadesine sunulmuş. Yard. Doç. Dr. Erkan Çav "Her Yol Roma'ya Çıkar mı?" sorusuna cevap bulabilmek için tarihu00ee bir yolculuğa çıkmış. M.Ö. 72'de başlayıp İmparator Titus zamanında M.S. 80'de bitirilen 50 bin kapasiteli devasa Kolezyum'da yankılanan çığlıklar arasında gezinirken, katliamların zirve yaptığı İslam coğrafyasına dikkat çekmiş. Mehmet Nuri Yardım şehirlerin irfan merkezlerinden birisi olan "İslamu00ee Edebiyat Vakfı"na yolunu düşürerek, "İslamu00ee Edebiyat" kavramını Türkiye gündemine taşıyan Ali Nar beyefendiyi mutlu etmiş.

Dopdolu, bilgi ve mesajlarla yüklü olan Şehir ve Kültür dergisinin sadece satırbaşlarından bahsedebildik. Daha detaylı bilgi edinmek için (0212) 534 15 11 numaralı telefonu çevirmeniz yeterli.