Dolar (USD)
35.24
Euro (EUR)
36.78
Gram Altın
2967.49
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Fenerbahçe'den sahte forma operasyonu

Fenerbahçe, İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonda, piyasa değeri 7 milyon liranın üzerinde olan sahte formaların ele geçirildiğini açıkladı.
Fenerbahçe'den sahte forma operasyonu
05 Ağustos 2023 14:25:57
Fenerbahçe, İstanbul'da gerçekleştirilen operasyonda, piyasa değeri 7 milyon liranın üzerinde olan sahte formaların ele geçirildiğini açıkladı.

Fenerbahçe, kulübün iç denetim departmanı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilen adreslere Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonda 5 bin 96 adet lisansız sahte forma ele geçirildiğini açıkladı. Bu formaların Fenerbahçe Futbol A Takımı'na ait olduğu belirtildi.

forma_61ae8e3c3430b8fdb64abfdc2986c96e.PNG

Piyasa değerinin 7 milyon liranın üzerinde

Fatih ilçesinde iki ayrı adrese operasyonda ele geçirilen yeni sezon formalarının piyasa değerinin 7 milyon liranın üzerinde olduğu, sahte ürünlere el konulduğu, şüpheliler hakkında da adli işlem başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Kulübümüz tarafından sezon içerisinde sahte ürün satışı denetimlerinin artarak devam edeceği bilgisini verir, taraftarlarımızın mağduriyet yaşamamaları adına kulübümüzün adını kullanarak sahte forma satışı gerçekleştirmeye çalışan sosyal medya hesaplarına ve çeşitli kanallara karşı dikkatli olmalarını önemle arz ederiz." denildi.

Renkler ve Forma

Fenerbahçe'nin kuruluşu bahara rastladığından, kulübün renkleri Fenerbahçe semtinin çayırlarında açan sarı ve beyaz papatyalardan esinlenerek sarı-beyaz olarak belirlendi. Kulübün kurucu başkanı Nurizade Ziya Bey, Fenerbahçe’nin ilk formalarını; 1903-1906 yılları arasında tahsil dönemini geçirdiği ve bu dönemlerde futbol sporuyla tanıştığı İngiltere’nin, Liverpool şehri Lord Street‘te bulunan ve spor ürünleri konusunda dönemin ünlü Frank Sugg isimli tüccarın mağazasından temin etmişti. Fenerbahçe’nin, İngiltere’den gelen ilk formaları pazen kumaştan yapılmış, uzun kollu ve kışlıktı. Formalar, ilerleyen günlerde havaların daha da sıcak olması sebebiyle, oyuncular için sıkıntı yaratıyordu. Bu nedenle kulübün başkanı Nurizade Ziya Bey, 1908 yılında takıma yazlık forma siparişi vermek üzere Beyoğlu’nun Tünel semtinde bulunan İngiliz tüccar Baker'ın dükkânına gitti. Baker, ısmarlanacak formaların yaza yetişemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine elinin altında bulunan sarı-lacivert çizgili yazlık gömlekleri verme teklifinde bulundu. İstanbul'da başka spor ürünlerinin satıldığı yer olmaması ve yaz sıcakları nedeniyle teklifi kabul eden Nurizade Ziya Bey tüm formaları satın alarak, takımın renklerinin de sarı-lacivert olması yönünde karar aldı. Ve 1908 tarihinde alınan bu kararla da, Fenerbahçe’nin günümüze kadar gelecek renkleri belirlenmiş oldu.

Fenerbahçe'nin renklerinin 1908 yılında sarı lacivert olmasından sonra Hikmet Topuzer tarafından kulübün ilk amblemi, 1913-1914 sezonu sonrasında çizildi. Sarı-beyaz renkteki formalar da dahil olmak üzere; Fenerbahçe’nin 1914 yılına kadarki birçok formasında, Fenerbahçe Feneri’ni sembolize eden “deniz fenerli” ilk arma bulunuyordu. Hikmet Bey’in ifadesine göre, amblemde bulunan "Fenerbahçe Spor Kulübü 1907" yazılı beyaz yuvarlak çerçeve temizlik ve açık yürekliliği, kırmızı ve beyaz renk Türk bayrağını ve Fenerbahçeliler arasındaki sevgi ve bağlılığı, ortadaki sarı renk Fenerbahçe için duyulan gıpta ve kıskançlığı, kalp şeklindeki lacivert renk asaleti temsil etmekteydi. Günümüze kadar uzanan Fenerbahçe armasının hikâyesini Hikmet Topuzer, anılarında şu şekilde ifade etmiştir:

Kulübümüzün rengi çok daha önceleri sarı-beyazdan; sarı-laciverte çevrildiği için, bu yeni renklerimizle bezenmiş bir rozet bulunmadığından, yeni bir rozet yaptırılması işi bahis mevzu oldu. Arkadaşlarım, bu rozetin çizilmesini bana bıraktılar.

İlk önce; bayrağımızın renkleri kırmızı ile beyazı bir araya getirdim. Sonra kırmızı üzerine bir kalp şekli çizerek bunu sarı-laciverte boyadım ve üzerine de metanet, kuvvet ve sağlamlığın ifadesi olan meşe dalını resmettim. Beyaz kısma da kulübümüzün ismini ve tesis tarihini yazdım. Alâmet-i farikamızı oluştururken, ona şu manayı vermeye çalıştım; ‘Kalpten gelen bir bağlılıkla bu yuvaya hizmet etmek’

Çizdiğim şekil, arkadaşlar tarafından beğenildi ve yeni rozetlerimiz o tarihlerde tahsil için Almanya’da bulunan arkadaşımız Tevfik Haccar‘ın delaletiyle orada yaptırıldı. Yeni harflerin kabulünden sonra da aynı şekilde muhafaza edildi. Sadece ‘Fenerbahçe Spor Kulübü – 1907’ yazısı yeni harflerle tebdil olundu.

'Hikmet Topuzer’in, Fenerbahçe armasına ilişkin anılarından alınmıştır'

Fenerbahçe, 1977-78 sezonundan itibaren formasına sponsor almaya başladı. Sadece 1978-1980 yıllarında ve 1987-88 sezonunun bir döneminde sponsor kullanmadı. Günümüzde Fenerbahçe'nin formalarını Adidas üretmekte olup, forma sponsorluğunu ise Türk Telekom, Avea ve Ülker yapmaktadır. Formaların göğüs kısmında Türk Telekom'un, kol kısımlarında Avea'nın, sırt bölümünde ise Ülker'in reklamı bulunmaktadır.

2014-15 sezonunda Fenerbahçe Futbol Takımı göğüs ve kol reklamı almamıştır.

Fenerbahçe, 1959 öncesinde alınan 9 lig şampiyonluğunun Türkiye Futbol Federasyonu tarafından sayılmaması üzerine 2021-2022 sezonundan itibaren armasında yer alan yıldızları kaldırdı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin