FBI'ın, protestocuları soruşturmak için gözetim yetkililerini kötüye kullandığı iddiası
Yabancı İstihbarat Gözetim Mahkemesi'nin gizliliğini kaldırdığı belgelerde FBI'nın 30 Mayıs - 18 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılan protestolarda "sivil huzursuzlukla bağlantılı olarak tutuklanan" 133 kişiyle ilgili bir "toplu sorgu" yürüttüğü belirtildi.
Gizliliği yeni kalkan raporlar, FBI'ın bir kongre kampanyasına ve 6 Ocak'ta Kongre binasına yapılan saldırıya bağış yapanları soruşturan gözetim yetkilerini de aştığını gösterdi.
Söz konusu iki rapora göre FBI, Siyahi Hayatlar Önemlidir hareketine karışan protestocuların teröristlerle bağları olup olmadığını araştırmak için 2020'de tartışmalı bir yabancı denetim otoritesini kullandı.
FBI'ın bu yetkileri kullandığının açığa çıkması, ABD Kongresinde, söz konusu denetleme aracının, Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası'nın (FISA) 702. Bölümünün yenilenip yenilenmeyeceği tartışmaları arasında gerçekleşti.
Mahkeme belgelerine göre, Kongre Binası'na yapılan 6 Ocak 2021 saldırısıyla ilgili soruşturmada, saldırıya yabancı nüfuzun dahil olup olmadığını anlamak için FISA verileri de kullanıldı. Ancak toplanan verilerin, e-posta ve benzeri iletişimlerin diğer ucundaki Amerikalılar hakkında da bilgiler içerdiği tespit edildi.
ABD Milli İstihbarat Dairesi Başkanlığı'ndan Sivil Özgürlükler, Mahremiyet ve Şeffaflık Ofisinin başkanı Rebecca Richards, gazetecilere verdiği demeçte, görüşlerin gizli versiyonlarının geçen yıl Kongre'ye sunulduğu bilgisini paylaştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.