Fatura için kapıya gelme dönemi bitiyor
29 Kasım 2014 13:04:00
EPDK hazırladığı taslağa göre, sayaç verilerinin otomatik olarak uzaktan okunabilmesi için gerekli yazılım ve donanım altyapısı kurulacak
Elektrikte otomatik sayaçla okuma sistemine (OSOS) geçilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) hazırladığı taslağa göre, sayaç verilerinin otomatik olarak uzaktan okunabilmesi için gerekli yazılım, donanım ve iletişim altyapısı kurulacak, onaylanan limitlerin üzerinde tüketimi olan sayaçların tümü en geç 31 Aralık 2015'e kadar otomatik sayaçla okuma sistemi kapsamına alınacak.
EPDK, otomatik sayaç okuma sistemlerinin kapsamına ilişkin usul ve esaslara ilişkin taslak hazırladı.
Buna göre, OSOS kapsamında, sayaç verileri otomatik olarak uzaktan okunabilecek, veriler merkezi bir sisteme aktarılacak, doğrulanacak, eksik veriler doldurulacak, veriler saklanacak ve ilgili taraflara istenen formatta sunulacak. Sistem için Türkiye Elektrik İletim AŞ'den (TEİAŞ) ve dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından gerekli yazılım, donanım ve iletişim altyapısı kurulacak.
OSOS kapsamında yer alması zorunlu olan sayaçlara ait aktif elektrik enerjisi tüketim limiti, ilgili dağıtım şirketi tarafından belirlenerek Kurul tarafından onaylanmak üzere gerekçeleri ile birlikte EPDK'ya sunulacak. Bu limit dağıtım şirketi tarafından gerekli görülmesi halinde yılda bir defa revize edilebilecek.
Bir dağıtım bölgesi içerisinde, coğrafi farklılıklar ve diğer faktörler dikkate alınarak farklı tüketim limitleri belirlenebilecek.
MALİYET NASIL PAYLAŞILACAK?
Haberleşme sistemine aboneliğin gerçekleştirilmesi, altyapının temininden sorumlu kişiden abonelik ücreti tahsil edilmek kaydıyla TEİAŞ ve dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olacak. Aboneliği takiben gerçekleşen iletişim maliyetleri TEİAŞ ve dağıtım şirketlerince karşılanacak.
OSOS verilerinin piyasa katılımcıları ve talep etmesi halinde ilgili tüketiciyle her bir fatura döneminde paylaşılması dolayısıyla bedel talep edilmeyecek.
Dağıtım şirketlerince kurulacak OSOS kapsamına su, doğalgaz ve ısı ölçüm sayaçlarının dahil edilmesi halinde, bu sayaçlardan toplanan bilgiler dağıtım şirketlerince belirlenecek bedel üzerinden ilgili su, doğalgaz ve ısı dağıtım hizmeti veren şirketlerle paylaşılabilecek.
SİSTEME GEÇİŞ TAKVİMİ
OSOS verilerinin paylaşılmasına ilişkin altyapı OSOS'un işletmeye girmesinin ardından en geç 2 yıl içinde oluşturulacak.
Onaylanan limitlerin üzerinde tüketimi olan sayaçların tümü en geç 31 Aralık 2015'e kadar OSOS kapsamına alınacak. 1 Ocak 2015'ten sonra limit değiştirme taleplerinin onaylanması halinde, yeni limitin üzerinde tüketimi olan sayaçların, talebin onay tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde kapsama alınması gerekecek.
Dağıtım şirketleri, limit yükseltme talebi için sadece bir defaya mahsus olmak üzere 31 Ocak 2015'e kadar EPDK'ya başvuruda bulunabilecek.
OSOS kapsamına giren sayaçlar şu şekilde belirlendi:
- İletim sistemine verilen ya da iletim sisteminden çekilen elektrik enerjisini ölçen sayaçlar
- Tüketimi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca onaylanan limitin üzerinde olan sayaçlar
- Üretim lisansına sahip piyasa katılımcılarının tüketim birimleri tarafından dağıtım sisteminden çekilen elektrik enerjisini ölçen sayaçlar
- Üretim lisansına sahip üretim birimleri tarafından dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisini ölçen sayaçlar
- İki dağıtım sistemi arasındaki alışverişe esas elektrik enerjisini ölçen sayaçlar
- Dengeleme birimi niteliğine sahip tüketim tesislerinin sisteme bağlantı noktalarındaki elektrik enerjisini ölçen sayaçlar
- Piyasa katılımcısı tarafından tüketim limiti çerçevesinde OSOS kapsamına alınması talep edilen sayaçlar
- Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik uyarınca tesis edilmesi öngörülen üretim sayaçlar.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.