Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Örgüt davasında sanıklara Balat'a giriş yasağı

Balat'taki tarihi ve turistik semtte bazı eski ve terk edilmiş binaları zorla ele geçirmeye çalıştıkları iddiasıyla yargılanan 30 sanıktan 23'ü için adli kontrol tedbiri uygulanması kararı alındı.
Örgüt davasında sanıklara Balat'a giriş yasağı
06 Eylül 2023 11:30:10
Balat'taki tarihi ve turistik semtte bazı eski ve terk edilmiş binaları zorla ele geçirmeye çalıştıkları iddiasıyla yargılanan 30 sanıktan 23'ü için adli kontrol tedbiri uygulanması kararı alındı.

İstanbul 38. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, 30 sanık yargılanıyor. Duruşmada 16 tutuklu sanık, bazı tutuksuz sanıklar ve tarafların avukatları hazır bulundu. Ayrıca, 6 müşteki de duruşmada yer aldı.

Tutuklu sanık suçlamaları kabul etmedi

Tutuklu sanıklardan M.B, savunmasında Balat'ta herhangi bir sorun yaşamadığını iddia ederek, suçlamaları kabul etmedi. B., bazı sanıklarla iş ilişkisi olduğunu, bazılarıyla komşu olduğunu ve bazılarını tanımadığını söyledi. Ayrıca, mahalle sakinlerinin önyargılı olduğunu ve bu nedenle Ramazan ayında iftar yemeği düzenlediklerini ancak mahalle sakinlerinin yemeğe gelenleri örgüt üyesi olarak ilan ettiğini belirtti.

Müşteki H.K, ailesine ait bir arazide sorun yaşadığını ve bu araziye gittiğinde 3 kişinin burayı otopark olarak kullandığını ifade etti. Aralarında yaşanan tartışma sonucunda kimliğinin parçalandığını, telefonunun gasp edildiğini ve mağdur olduğunu dile getirdi. Ancak H.K., hiçbir sanıktan şikayetçi olmadığını ve gençlerin hata yaptığını belirtti.

Müşteki E.K, kiraladığı yerlere başkalarının yerleştiğini öğrendiğinde sanık R.Ç ile görüştüğünü ve burada pilav tezgahı açmak istediğini söyleyince ona bunun mümkün olmadığını belirtti. Araziyi çocuklar için bir dernek için kullanmayı planladığını ancak işlerinin yoğunluğu nedeniyle ilgilenemediğini söyleyen K., eşinin iş yerine zarar verilmesinin ardından örgütsel bir yapıyla karşı karşıya kaldığını düşündüğünü ifade etti.

Müşteki L.O ise tüm sanıklardan şikayetçi olduğunu belirtti.

Mahkeme heyeti, bazı müştekilerin şikayetlerinden vazgeçmesi ve suçun niteliğinin değişme olasılığı nedeniyle bazı sanıkların adli kontrol tedbiri uygulanarak tahliye edilmesine karar verdi. Diğer sanıklar için ise Balat sınırlarına geçmemek üzere adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi. Bu tedbirlere uymayan sanıkların tutuklanabileceği uyarısında bulunuldu.

fatihteki-suc-orgutu-davasinda-saniklara-balata-girme-yasagi1_d90d5f6a69106a9b214ef386343dd0ff.jpg

Duruşma, eksikliklerin giderilmesi için ertelendi

İddianameye göre, suç örgütü, Balat'ta yağma, haksız kazanç sağlama, korku ve paniğe yol açma amaçları doğrultusunda faaliyet gösterdi. Örgüt elebaşı M.B'in liderliğinde hareket eden sanıklar, suç örgütü faaliyetleri kapsamında çeşitli suçlar işledi. Sanıkların suçları arasında yağma, mala zarar verme, tehdit, ihaleye fesat karıştırma, ruhsatsız silah taşıma ve parada sahtecilik gibi suçlar yer alıyor. Mahkeme, suç örgütünün lideri olan M.B dahil olmak üzere sanıklara farklı suçlamalardan hapis cezası verilmesini talep ediyor.