Fatiha suresini okumanın faydaları
Kuranı Kerimi okumanın faydaları, surelerin faziletleri ve sırları hadislerde bildiriliyor. Kuranı Kerim okuyanlara maddi ve manevi armağanlar verilir. Her suresini ayrı fazileti vardır. Fatiha, Kuranı Kerim'in birinci suresidir. Mekke döneminin ilk yıllarında nazil olan Fatiha suresi bazılarına göre "besmele" dahil yedi ayettir. Bazılarına göre ise "besmele" hariç yedi ayettir. İşte Fatiha suresini okumanın faydaları...
FATİHA SÛRESİ’NİN FAZİLETİ VE YARARLARI
Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Fâtiha sûresi, ölümden başka her derde devâdır.” “Fatihayı ve İhlâs sûresini okuyan, Kur’ân-ı Kerîm’in üçte birini okumuş sayılır.”
“Bir kimse evine gelince, önce Fâtiha sûresini daha sonra İhlâs sûresini okursa, Allahü Teâlâ o evden fakirliği giderir, yerine huzur ve bereket ihsân eder.”
“Yatağa girildiğinde, uyumadan önce Fâtiha ve İhlâs sûrelerini okuyan, ölüm hariç bütün tehlikelerden emin olur.’
“Bir kimse, yatağa girdiğinde, Fâtiha sûresini, Âye-tü’l-Kürsî’yi, Veinne Rabbeküm âyetini.. (Muhsinin’e kadar), Haşr sûresinin sonunu, İhlâs ve Muavvizeteyn sûrelerini okur, ondan sonra uyursa, Allahü Teâlâ, o kimseyi her türlü tehlikelerden korumak için iki melek görevlendirir.
O iki Melek sabaha kadar onu korur. Şayet sabaha kadar vefât etmiş olursa, bütün günahları bağışlanır.”
“Bir kimse, Cuma namazından sonra Fâtiha sûresini, Ihlâs ve Mu’avvizeteyn sûrelerini yedişer defa okursa, Allahü teâlâ o kimsenin hem dünyasını hem âhiretini, hem de çoluk çocuğunu gelecek Cuma’ya kadar himayesine alır ve her türlü tehlikeden korur.”
“Yağmur suyunu toplayıp, üzerine fâtiha-i şerife, Â-yet-el-kürsî, İhlâs ve Kul-e’ûzü sûreleri yetmişer kere okunur, bu sudan aralıksız yedi sabah içenlerin hastalıkları, ağrıları zâil olur.”
“Ey Câbir! Kur’ân’da nâzil olan sûrenin hayırlısını sana haber vereyim mi? Bu Fâtiha’dır. Onda her derde şifâ vardır.”
Hz. Peygamber (s.a.v)
” Fatiha ‘yı okumayanın namazı olmaz “ buyurmuşlardır. (Müslim, 1.296) Bunun için Fatiha namazların her rekatında okunur. Fatiha suresi, Kuranı Kerim’in adeta bir önsözü gibidir. Kuran’ın ihtiva ettiği esaslar özet olarak Fatiha’da vardır.
Fatiha, Kuran’ın hulasasıdır. Onda övgüye ve ta’zime layık olan Yüce Allah’ın varlığı ve O ‘nun hakimiyeti anlatılmaktadır.
Kulluğun yalnız Allah’a yapılacağı ve yardımın yalnız O ‘ndan beklenileceği esasları açıklamaktadır. Çünkü Allah’tan başka
insanların dayanacak bir güçlerinin olmadığı ve insanları doğru yola iletenin yalnız Allah olduğu belirtilmektedir.
Hz. Peygamber (s.a.v) : ” Zikirlerin en güzeli, la ilahe illallah, duaların en güzeli de, el-Hamdü lillah ” tır. demiştir.
Yine sahih-i Müslim’de geçen ve Ebu Hureyre (r.a) ‘den nakledilen bir hadiste:
” Yüce Allah: Ben namazı, benimle kulum arasında ikiye ayırdım. Yarısı benim, diğer yarısı da kulumundur. Kulumun dilediği kendisine verilecektir. Kul, Alemlerin Rabbı olan Allah’a hamdolsun, dediği zaman, Yüce Allah: Kulum bana hamd etti, der.
Rahman ve Rahim’dir dediği zaman, Yüce Allah: Kulum bana sena etti der. Ceza gününün sahibi dediği zaman, kulum beni ta’zim etti der. Yalnız sana ibadet eder, yalnız senden yardım dileriz, dediği anda, Yüce Allah : İşte bu, ancak benimle kulum arasında bir husustur. Kulumun dilediği kendisine verilecektir, der.
Kul: Bizlere doğru yolu göster. Kendilerine nimet verdiklerinin yolunu, gazabına uğrayanların ve sapık olanların yolunu değil, dediği zaman, Yüce Allah: Bu da ancak kuluma ait bir husustur, dilediği kendisine verilecektir, buyurmuştur. ”
Yatağına uzandığında Fâtiha ve İhlâs sûrelerini okuduğun zaman, ölüm dışında kalan her şeyden emîn olursun. (Hadîs-i şerîf-Mecma-uz-Zevâid)
Kim Fâtiha’yı ve İhlâs sûresini okursa, sanki o kişi Kur’ân-ı kerîmin üçte birini okumuş (gibi sevâb sâhibi) olur. (Hadîs-i şerîf-Metâlib-ül-Aliyye)
Fâtiha (sûresi) her hastalığın şifâsıdır. (Hadîs-i şerîf-Dârimî)
Yedi defâ Fâtiha sûresi okuyup dert ve ağrı olan uzva üflenirse, şifâ hâsıl olur. Âyet-i kerîmenin ve duânın tesir etmesi için okuyanın ve okutanın, ehl-i sünnet îtikâdında olması, haram işlemekten, kul hakkından sakınması, haram yiyip içmemesi ve ka rşılık olarak ücret istememesi şarttır. (Ebü’l-Hasen-i Şâzilî)
Abdülazîz Dehlevî buyurdu ki:
“Yedi kere Fâtiha okuyup, derd, ağrı olan uzva üflenirse, şifâ hâsıl olur.”
Mevlânâ Muhammed Osman buyurdu ki:
“Duâlann en kıymetlisi ve fâidelisi Fâtiha sûresidir.” Fâtiha şifâdır.
Ebû Hüreyre buyurdu ki:
“Fâtiha sûresi indirildiğinde İblis hased ve kederinden ağlayıp inledi.”
İmâm-ı Mücâhid buyurdu ki:
“Şeytan dört defa inlemiştir.
1- La’nete uğradığı zaman,
2- Cennetten çıkarıldığı zaman,3- Muhammed aleyhisselam, peygamber gönderildiğinde,
4- Fâtiha sûresi nâzil olduğunda.”
Ebü’l-Hasen Şâzili buyurdu ki:
“Yedi defa Fâtiha sûresini okuyup dert ve ağn olan uzva üflenirse, şifâ hasıl olur. Âyet-i kerîmenin ve duânm tesir etmesi için okuyanm ve okutanın Ehl-i sünnet itikadında olması, haram işlemekten, kul hakkından sakınması, haram yememesi ve karşılık olarak ücret istememesi şarttır.”
Fatiha süresinin sırları
‘Kuran okumaya ve namaza bu sure ile başlanır. İlk nazil olan suredir. Fatiha dünyada her türlü maksatların ve ahrette de cennet kapılarının anahtarıdır.
Kur’an‘ın sır hazinelerinin kapıları bu sure açılmakta. Fatihanın 7 ayeti, Kur’an’ın yedide birinin yerine geçtiğine cumhur ulema ittifak etmişlerdir.
FATİHA suresine ‘Kuran’ın anası’ anlamında ‘Ümmü’l – Kur’an’da denilmiştir. Ayrıca şifa kaynağı anlamına gelen ‘Suretü’ş Şifa’da denir.
Günde kılınan 5 vakit namazın her rekatında Fatiha okuruz. Namazın sonunda da mutlaka Fatiha okuruz.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.