Fatih, Karadeniz'deki yeni lokasyonunda
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Fatih Sondaj Gemisi'nin, Karadeniz'deki yeni lokasyonu Filyos-1 kuyusunda sondaja başladığını bildirdi.
Fatih Filyos-1 kuyusunda sondaja başladı
TPAO, X sosyal medya platformundan Karadeniz'deki yeni sondaj çalışmasına ilişkin paylaşımda bulundu.
TPAO'nun keşif hedefleri kapsamında sondaj faaliyetlerine hız kesmeden devam ettiği belirtilen paylaşımda, "Fatih, Filyos-1'de! Türkiye'nin gururu Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz'deki yeni lokasyonu Filyos-1 kuyusunda sondaja başladı." ifadesi kullanıldı.
Uzunluğu 229 metre, genişliği 36 metre olan Fatih Sondaj Gemisi, 51 bin 283 groston ağırlığa sahip.
Türkiye, denizlerdeki petrol ve gaz arama faaliyetlerini Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdülhamid Han sondaj gemileri, sismik arama çalışmalarını da Oruç Reis ve Barbaros Hayrettin Paşa gemileriyle yürütüyor.
Fatih sondaj gemisi
Fatih, Güney Kore'nin Ulsan kentinde Hyundai Heavy Industries tarafından yaklaşık 860 milyon ABD dolarına inşa edildi ve 25 Kasım 2011'de denize indirildiMart 2016'da 210 milyon $ bedelle Chalfont Shipping'e satıldı. Başlangıçta Deepsea Metro II adını alan gemi, Bermuda Hamilton'da Chloe Marine'e aitti ve 2018 yılına kadar Marshall Adaları bayrağı altında Norveç’in Bergen şehri merkezli Odfjell Drilling tarafından işletildi. 2017 yılında Odfjell Drilling'den satın alınan gemi, 1 Ocak 2018’de Kocaeli’ne ulaşarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) envanterine katıldı ve Türkiye'nin ilk sondaj gemisi oldu. Mayıs 2018'de adı Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahı Fatih Sultan Mehmed’e ithafen Fatih olarak değiştirildi. 29 Ekim 2018'de Alanya-1 derin deniz kuyusu sondajına başlaması ile Akdeniz’deki ilk operasyonuna başladı. Fatih, İstanbul'un Fethinin 567. yıl dönümü 29 Mayıs 2020’de Karadeniz'deki ilk milli sondajı gerçekleştirmek üzere Haydarpaşa Limanı'ndan hareket etti. Geminin kuleleri İstanbul Boğazı'ndan geçebilmesi için söküldü ve yeniden montaj için 6 Haziran'da Trabzon Limanı'na demir attı.
Haziran 2020'den itibaren geminin Karadeniz'de sondaj çalışmaları gerçekleştireceği açıklandı. 20 Temmuz 2020'de Türkiye, Bulgaristan ve Romanya karasularının kesiştiği noktada bulunan ve Romanya'nın 2012'de doğalgaz bulduğu Neptün sahası yakınlarında yer alan Tuna-1 kuyusunda sondaj çalışmalarına başladı. 21 Ağustos 2020’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklama ile Fatih sondaj gemisinin Tuna-1 sahasında 2100 m derinlikte 320 milyar m3 doğalgaz keşfettiğini duyurdu. Keşif, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük doğalgaz keşfi olarak kayıtlara geçti. 4 Haziran 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amasra - 1 kuyusunda 135 milyar m3 doğalgaz bulunduğunu açıkladı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.