Fatih Erbakan'dan 'çiftçi' mesajı
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, ülkemizde stratejik konumdaki tarım sektöründe Covid-19 salgınının da etkisiyle yaşanan sıkıntılara dikkat çekti, çözüm önerilerinde bulundu.
11 Kasım 2020 tarihinde kabul edilen ‘7256 sayılı kanun’la, vadesi geçtiği halde ödenmemiş olan bazı kamu alacakları yeniden yapılandırıldığını hatırlatan Erbakan; tarım, hayvancılık ve ormancılık ile iştigal eden çiftçilerimizin kredi borçlarının sadece bunlardan ibaret olmadığı belirtti:
Fatih Erbakan, "2020 Ekim ayı itibariyle çiftçilerimizin bankalara 125 milyar lira ve tarım kredi kooperatiflerine 9 milyar lira olmak üzere toplam 134 milyar lira kredi borcu bulunmaktadır. Bankalara olan 125 milyar liralık kredi borcunun 75 milyar lirası Ziraat Bankası tarafından kullandırılmıştır. Ziraat Bankası 75 milyar liralık krediyi yaklaşık 685 bin çiftçiye kullandırmıştır" dedi.
Tarım sektörünün girdi maliyetleri ciddi oranda arttığını ifade eden Erbakan, "Bu artışta döviz kurlarının çok önemli rolü vardır. Buna mukabil tarımsal ürün fiyatlarında maliyetlere kıyasla çok daha az artış olmuştur. Çiftçilerimiz çok ağır bir borç baskısı altında ezilmektedir. Döviz kuru artışına bağlı olarak besicilikte meydana gelen yüksek girdi maliyetlerinden dolayı kırmızı et ve süt üreticileri de çok zor durumdadır. Artan maliyetler ürün fiyatlarına yansıtılamıyor. Kesilen süt hayvanları nedeniyle hayvan sayımız her geçen gün azalıyor."
'Tarım ve hayvancılıkta ithalatı kolaylaştırma ve teşvik yerine, yerli üretimi kolaylaştırıp teşvik etmeliyiz.' diyen Erbakan, stratejik konumdaki tarım sektörü ile ilgili çözüm önerilerini şöyle sıraladı: *Çiftçilerimizin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarının “faizsiz olarak en az beş yıllık bir vadeye yayılması” hayati önem arz etmektedir. Özellikle Ziraat Bankası borçlarının yapılandırma kapsamına alınması çok önemlidir çünkü çiftçilerimizin toplam borcunun yarıdan fazlası Ziraat Bankası’nadır.
*Çiftçinin traktörüne, hayvanlarına uygulanan ve üretim aracını elinden alan haciz işlemleri derhal durdurulmalıdır.
*Tarımsal üretime devam için de, çiftçiye faizsiz yeni işletme kredileri açılması gereklidir.
*Tarımda kullanılan mazottan alınan vergi sıfırlanmalıdır.
*Çiftçimize ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza tüm üretim girdileri Devlet teşviğiyle, en uygun şartlarda verilmelidir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.