Fas'taki Dar Tabakhanesi'nde 11. yüzyıldan beri aynı yöntemle deri tabaklanıyor
Tarihi 11. yüzyıla dayanan tabakhanede çalışan onlarca işçi, geçmişten bugüne aktarılan geleneksel usullerle kare veya yuvarlak taş kuyular içinde derileri işleyerek renklendiriyor.
Tabaklama işleminin yapıldığı taş kuyular, yüksek bir noktadan bakıldığında hem tarihi yapısı hem de renklendirme işlemi sırasında değişen su rengi dolayısıyla görsel zenginlik sunuyor.
Tabakhane bölümüne inildiğinde ise derinin yaydığı ağır koku yoğun şekilde hissediliyor. Bu nedenle turistlere, kokuyu bastırmak için nane yaprakları ikram ediliyor.
Her noktasında geleneksel dokunuşları barındıran deriler, geçirdikleri zahmetli işlemlerin ardından çanta ve terlik gibi birçok eşyanın yapımında kullanılması için atölyelere ve zanaatkarlara ulaştırılıyor.
- Dar Tabakhanesi yüzlerce yıllık tarihe sahip
Geçmişte sayısı 100'ü bulan bu tabakhanelerin yaygınlığının zaman içerisinde azalması nedeniyle şu an ayakta kalan 4 tabakhane, geleneksel deri işleme tekniklerinin korunması ve geleceğe aktarılması konusunda büyük önem taşıyor.
Yüzyıllık tarihe sahip Dar Tabakhanesi'nin de Fas'taki bu gelenek ve zanaatı gelecek nesillere aktarmada önemli bir sembol olduğu ve bölgenin mirasına katkı sunduğu belirtiliyor.
Tabakhaneler, Fas'ın turistik açıdan görülmesi gereken yerlerinden ve fotoğrafçıların önemli ziyaret noktalarından biri olarak kabul ediliyor.
Yıl içerisinde binlerce kişinin ziyaret ettiği Fes şehrine, Türk Hava Yollarının 2005'te başlattığı Kazablanka ve 2019'da başlattığı Marakeş uçuşları ile direkt ulaşılabiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.