Fas, Körfez Savaşı'ndan zarar gören Faslılar için Irak ile tazminat konusunu görüşüyor
Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, muhalefetteki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (PJD) parlamento bloğunun konuya ilişkin soru önergesine yazılı olarak cevap verdi.
Burita, Fas'ın Bağdat Büyükelçiliği'nin Ocak 2023'te yeniden açılmasıyla birlikte bu dosyayı Irak Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'na sunduklarını dile getirdi.
Bakan Burita, Iraklı yetkililerin olumlu yanıt verdiğini ve bu sorunu çözmek için Fas-Irak ortak bir komite kurulması önerisinde bulunduğunu aktardı.
Burita, Fas-Irak ortak komitesinin Fas tarafını oluşturarak Irak tarafına da bu konuda bilgi verdiklerini, komite oluşumunu hızlandırmaları ve Bağdat'ta yapılacak ortak komite toplantıları için tarih belirlemelerini istediklerini dile getirdi.
Bakan Burita, Dışişleri Bakanlığının etkilenen çiftçileri içeren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle çeşitli toplantılar düzenlediğini ve savaş sonucu uğradıkları zarara çözüm bulunması ve Iraklı yetkililere müdahale edilerek tazminat talep edilmesi yönündeki taleplerinin dinlendiğini belirtti.
Rabat ile Bağdat arasında 1981 yılında imzalanan protokol anlaşmasıyla bir grup Faslı çiftçi, aileleriyle birlikte toprak ıslahı ve kullanımı alanında çalışmak üzere Irak'a gönderilmişti.
Bu çiftçiler, birinci (1980-1988) ve ikinci Körfez Savaşları (1990-1991) sırasında Irak'tan ayrılmak zorunda kaldıktan sonra ıslah ettikleri topraklar ağır hasara maruz kalmış ve iş kaybına uğramışlardı. Çiftçiler, savaşın dayattığı zorlu güvenlik ve ekonomik koşullar nedeniyle, iş sözleşmelerinde belirtilenlere göre uğradıkları zararın tazminini talep ediyorlar.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.