Fal bakmak caiz mi?
Fal Bakmanın İslamdaki Yeri
Fal bakmak, çok eski çağlarda, insanların geleceği merak etmesi sonucu ortaya çıkmış bir eylemdir. Bu eylem ilkel insanların zamanından beri de günümüz modern çağda dahi devam etmektedir. Sebebi ise basittir; insanoğlu için bilemediği şey gelecektir. Bu yüzden merak eder. Gelecekte başına ne geleceğini bilmek ister.
İslamiyet' ten önce falcılık, büyücülük, kahinlik gibi konular insanlar tarafından ilgi görüyordu. Hatta çoğu kralın yanında görev alan ve ona fikir danıştığı bir kahini vardı. Kahin mevcut duruma göre belirli işaretlere bakıyor ya da meydana gelen olaylardan yorumlar yaparak krallara fikir veriyordu. Krallar, savaşlara bile girmeden önce kahinlere danışılıyordu çünkü kahinlerin geleceği görebildiklerine inanılıyordu.
Eski çağlarda insanların cahiliyetini kullanan kimseler, gelecekten haber verdiğini söyleyerek onları kolayca kandırıyor ve paralarını alıyordu. Bu kimseler kimi zaman kahin kimi zaman falcı kimi zaman da büyücü ya da cadı olarak adlandırılıyorlardı. Bu insanların doğa üstü güçleri olduğu düşünülüyordur lakin büyü dışındaki hepsi tamamen hurafeden ve kandırmacadan ibaretti.
İslamiyet, tabiri caizse insanların zıvanadan çıktığı, batıl inançların asıl inanç yerini aldığı zamanlarda gönderilmiştir. Bilindiği gibi insanlar kendi yaptıkları nesnelere tapmakta ve onlardan medet ummaktaydı. Hz. Muhammed elçiliğinde insanlığa indirilen Kuran-ı Kerim ile kafalardaki soru işaretleri gitti çünkü Kuran-ı Kerimde: ʺEy inananlar! Putlar, kumar, şarap, fal, şans okları şeytan işidir. Bunlardan uzak durun ki felaha erişiniz.ʺ yazıyordu. Bunu gören ve İslamiyet' i kabul edenler ayetteki kötü alışkanlıklardan uzaklaştılar.
Hz. Muhammed, İslamiyet' i yaydığı zamanlarda yeni müslüman olanlar O'na fal hakkında soru sordukları zaman; ʺBir kuşun ötmesini yahut uçmasını uğursuz kabul etmek, küçük taşlarla fal açmak, kum üzerine şekiller çizerek bunlardan gelecek üzerine hükümler çıkarmak sihir ve kehanettir.ʺ ve ʺKahinler bir şey değildirler.ʺ demiştir. Fal bakmak hakkında bu kısa ve öz hadis ile görülüyor ki İslamiyet'e göre fal bakmak/baktırmak haramdır çünkü geleceği sadece Allah bilir.
ʺEğlence olsun diye fal bakmakʺ tabirine sığınan kimseler için de din alimleri bu hareketin doğru olmadığını söylemişlerdir çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi insanoğlu meraklıdır. Ne olacağını bilmek ister. Gelecek hakkındaki belirsizlik onu rahatsız eder. Bu yüzden eğlence olsun diyerek bakılan faldan etkilenebilir ve kendinizi farkında olmadan söylenenlere inanıyor vaziyette bulabilirsiniz.
ʺBenim dediklerim çıkıyorʺ gibi açıklamalar ile reklamını yapanlar da düşünmelidir ki falcının bir ya da birkaç dediği çıkıyor diye bu geleceği bilecekleri manasına gelmez. Geçmişi bilmek mümkündür lakin geleceği bilmek mümkün değildir. Yapılan eylem basittir. Geçmişte yaşananlar üzerinden tahminde bulunmak ve bir tanesi bile çıksa bildi, söyledikleri çıkıyor demek...
Kısacası ben Müslümanım diyen kişinin faldan uzak durması gerekmektedir. Fal bakan kimse insanları kandırdığı ve yalan attığı için büyük günah işlemiş olur. Fal baktıran kimse de haram işlemiş olur. Buna dikkat etmekte fayda vardır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.