Euclid Teleskobu ilk fotoğraflarını yolladı
CNN'in haberine göre, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından yapılan açıklamada, proje süreci tam 11 yıl süren Euclid teleskobunun, Dünya'dan tam 1,5 milyon kilometre uzaklıkta çektiği evrenin fotoğraflarını gönderdiği duyuruldu.
Teleskobun gelecek iki ay boyunca sahip olduğu gözlem aygıtlarını ayarlayacağı kaydedilen açıklamada, en önemli görevinin evrendeki galaksiler, karanlık madde ve karanlık enerjiyi gözlemlemek olduğu belirtildi.
Açıklamada, teleskobun fotoğraf çekme aygıtlarının James Webb Teleskobu'ndan 100 kat daha geniş fotoğraf çekebileceği aktarılarak, fotoğrafların yeryüzünden çekilenlere kıyasla 4 kat daha kaliteli olacağı vurgulandı.
Euclid Projesi Müdürü Giuseppe Racca, yıllarca çalışmanın ardından bu fotoğrafları görmenin çok heyecan verici olduğunu, teleskobun tam kapasitede çalıştığı zaman milyarlarca galaksinin gözlemlenebileceğini söyledi.
Racca, böylelikle uzayın şu ana kadar yapılmış en büyük üç boyutlu haritasının hazırlanabileceğini kaydetti.
ESA Genel Direktörü Josef Aschbacher da NASA'nın Webb Teleskobu'yla aynı Lagrnage denge noktasında bulunan teleskop hakkında "Evren'in hakkında çok az bilgi sahibi olduğumuz yaklaşık yüzde 95'lik kısmına ışık tutacağını" ifade etti.
Euclid Uzay Teleskobu, 1 Temmuz’da, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay İstasyonu'ndan fırlatılmıştı.
Avrupa Uzay ajansının kuruluşu
Avrupa Uzay Ajansı, 1975 yılında uzayın keşfi amacıyla hükümetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Paris'te bulunan merkezi ile şu an 22 üyesi bulunan ajans, uzay araştırmaları, keşif uçuşları, telekomünikasyon, navigasyon, araştırma ve uzay gözlemi gibi birçok alanda faaliyetler yürütmektedir.
Euclid Uzay Teleskobu gibi projelerle uzay uçuş programlarını gerçekleştiren ESA, aynı zamanda Uluslararası Uzay İstasyonu'na katılımı ile de bilinen bir aktör olarak öne çıkmaktadır. Astronotların katılımı ile gerçekleştirilen bu uzay istasyonu programı, uzay araştırmalarının ve bilimsel çalışmaların önemli bir merkezini oluşturmaktadır.
ESA'nın ana fırlatma aracı, Ariane 5 ve onun çeşitli türevleri ile uzaya fırlatmalar gerçekleştirilmektedir. Bu roketler, pek çok başarılı uçuşla uzay araştırmalarının önemli bir parçası haline gelmiştir.
Euclid uzay aracının 67P kuyrukluyıldızına ulaşması gibi önemli başarılar, ESA'nın bilim ve keşif alanındaki etkinliğini ve uzmanlığını göstermektedir.
Avrupa Uzay Ajansı'nın başarıları, uluslararası alanda saygın bir kuruluş olarak konumlanmasını sağlamaktadır. Gelecekteki projeleri ve çalışmaları ile bilim dünyasına katkılarını artırmayı hedefleyen ESA, evrenin keşfinde önemli bir rol oynamaya devam edecektir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.