Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2508.98
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Etsiz çiğ köfte Türk Gıda Kodeksi'nde

Etsiz çiğ köfte, 30 Haziran'da yayımlanan Resmi Gazeteyle ilk kez Türk Gıda Kodeksi'nde yerini aldı. Yönetmeliğe göre, bugünden itibaren etsiz çiğ köftede kullanılan bazı gıda katkı maddeleri yasaklandı.
Etsiz çiğ köfte Türk Gıda Kodeksi'nde
01 Ağustos 2013 17:06:00
Etsiz çiğ köfte, 30 Haziran'da yayımlanan Resmi Gazeteyle ilk kez Türk Gıda Kodeksi'nde yerini aldı. Yönetmeliğe göre, bugünden itibaren etsiz çiğ köftede kullanılan bazı gıda katkı maddeleri yasaklandı.
Etsiz Çiğköfteciler Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanı Ömer Aybak,gıda katkı maddelerinin kullanımına getirilen sınırlamaya ilişkin, dernek üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, sektörün yetkisiz kişilerin yanlış beyanlarıyla zarar görmesine engel olmak ve bazı katkı maddelerinin yasaklanmasına yönelik, tüketicileri doğru bilgilendirmek amacıyla biraraya geldiklerini ifade etti.
Gıda Mühendisi Ece Şeyma Karakuş ise konuşmasında, 30 Haziran 2013'te yayımlanan Resmi Gazete ile çiğ köftenin ilk defa Türk Gıda Kodeksi'nde yerini aldığını belirterek, bu yönetmeliğe göre, bugünden itibaren bazı gıda katkı maddelerinin yasaklandığını kaydetti.
Çiğköfte üreticileri olarak direkt gıda katkı maddesi kullanmadıklarının altını çizen Karakuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"5 bine yakın şubemizde satılan çiğ köfte, içinde bulunduğumuz ve buna benzer gayet modern, temiz, hijyenik ortamlarda, AB standartlarında fabrikalarda üretilmekte ve tüketicilerimize en sağlıklı bir şekilde sunulmaktadır. Katkı maddelerimiz olarak ise TSE'nin belirlediği, esmer ince bulgur, kırmızı biber, soğan, sarımsak ve çeşitli baharatlar, bulyon, domates salçası, biber salçası, ceviz ve bitkisel sıvı yağlar, zeytinyağı kullanılmaktadır. Tüm ürünlerimiz tamamen etsiz olup, bulgur, salça, isot, ceviz ve özel karışımlı baharattan oluşmaktadır. Tüm ürünler yüzde 100 doğaldır."
Karakuş, derneklerine üye tüm firmaların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği sertifika, belge ve kalite belgelerini aldığını anlatarak, "Üreticilerimiz artık Almanya, Hollanda, İsviçre, Orta Asya, Arap ülkelerinde ve hatta Çin'de araştırmalar yapmaktadır" diye konuştu.
Ketçap ve bulyon kullanımı
Bu arada bir gazetecinin, standartlar gereği bulyon ve ketçabın içerdiği katkı maddeleri sebebiyle çiğköftede kullanılmaması gerektiğini belirterek, bu konuda dernek yetkililerinin görüşünü sordu.
Bunun üzerine Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akıncı, ketçap ve bulyondaki katkı maddelerini üretici firmalarla yaptıkları ar-ge çalışmaları sonucunda aldırdıklarını ve buna göre üretim yaptırdıklarını belirterek, durumu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na da bildirdiklerini ve gerekli onayın beklendiğini söyledi.