Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2425.26
BIST 100
9725.12
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Sosyal medyaya yapay zekalı denetim geliyor

Sosyal medya platformlarıyla ilgili tüketiciyi koruyan yeni bir gelişme söz konusu. Proje kapsamında geliştirilen uygulamayla ilgili yasal düzenlemelere aykırı reklam ve ticari uygulamalarda bulunanlar hakkında Reklam Kurulu tarafından inceleme ve idari denetim başlatılacak.
Sosyal medyaya yapay zekalı denetim geliyor
04 Haziran 2022 13:26:43
Sosyal medya platformlarıyla ilgili tüketiciyi koruyan yeni bir gelişme söz konusu. Proje kapsamında geliştirilen uygulamayla ilgili yasal düzenlemelere aykırı reklam ve ticari uygulamalarda bulunanlar hakkında Reklam Kurulu tarafından inceleme ve idari denetim başlatılacak.

Haber: Fırat İpek

Sosyal medya platformlarında milyonlarca insanı etkileyen ‘influencer’ların yaptığı reklamlar artık denetlenecek. ‘Dijital dünyada tüketicinin yanılması ve yanıltılması çok kolay oluyor” diyen Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Bostancı, tüketiciyi koruyan böyle bir adımın atılması son derece kıymetli bir gelişme olduğunu belirtti.

Ticaret Bakanlığı bünyesinde bulunan Reklam Kurulu ile Reklam Özdenetim Kurulu, ‘Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zeka ile Taranması Projesi’ni faaliyete geçirdi. Sosyal medya reklamlarının tüketicilere doğru ve yanıltıcı olmayan şekilde ulaşması amacıyla yapılan projede, söz konusu içerikler yapay zekayla taranacak. Proje kapsamında geliştirilen uygulamayla ilgili yasal düzenlemelere aykırı reklam ve ticari uygulamalarda bulunanlar hakkında Reklam Kurulu tarafından inceleme ve idari denetim başlatılacak

Kontrolsüz şekilde büyüdü

Yüzde 68'lik oranla toplam medya pazarındaki en yüksek paya sahip dijital mecra pazarının kontrolsüz şekilde büyümesi, faaliyetlerin denetlenmesinin ve düzenlemeler konusunda bilgilendirilmenin önemini ortaya çıkardı. Örnek olarak seçilen sosyal medya etkileyicileri listesindeki reklam içeriğine sahip paylaşımların, reklam olduğunun açık ve anlaşılır şekilde ifade edilmeme oranı yüzde 67'nin üzerinde iken, sosyal medya etkileyicileri-yönetilen hesap sahipleri ile yapılan yazışmalar ve bilgilendirmeler doğrultusunda bu oranın yaklaşık yüzde 29'lara düştüğü belirlendi.

Artık dijital bir hayatımız var

‘Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zeka ile Taranması Projesi’yle ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Sakarya Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Mustafa Bostancı, “Artık dijital bir hayatımız var. Bu dijital hayatın bir gerekliliği olarak da geleneksel olarak yaptığımız alışverişleri dijital yöntemlerle yapıyoruz. Bu açıdan baktığımızda da gazetede ya da televizyonda gördüğümüz reklamlar belirli bir editör ya kontrolden geçiyor. Ama söz konusu sosyal medya platformları olduğunda böyle bir denetimden çok da bahsedemiyoruz” diye konuştu.

mustafabostanci_b5e6cf4ab68f9cc0fdc1d9b6ba066ce0.jpg

Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Bostancı

Bilgilerin doğruluğu teyit edilecek

Bostancı, “Dijital dünyadaki ürün özellikleri ile fiyatlar çok değişken ve yanıltıcı bilgilere sahip olabiliyor. Tüketicinin yanılmasıya da kandırılması çok kolay oluyor. Tam da bu sebeple düzenlenen proje çok çok kıymetli. Özellikle influencer’ların herhangi bir ürün ya da hizmeti tanıtırken, verdikleri bilgilerin doğru olduğundan emin olmak ve bu hizmet ya da ürünün yasal yollarla sağlandığından emin olmak, reklamlarda dikkat edilmesi gereken çeşitli ahlaki kurallara dikkat edildiğini bilmek ve tüketiciyi koruyan böyle bir adımın atılması son derece kıymetli bir gelişme” dedi.

Dijital reklam bütçeleri zirve yaptı

“Reklam pastasındaki en büyük payın da dijital platformlarda olduğunu söylemek gerekiyor” diyen Bostancı, “Özellikle pandemiyle beraber artık gazetelerin çıkmakta zorlandığı, sinema salonlarının kapandığı vs. bu tarz reklam alanlarının azaldığı böyle bir dönemde dijitaldeki reklam bütçeleri zirve yaptı. Burası artarken geleneksel mecraların bütçelerinin azaldığını görüyoruz. O yüzden bunca yoğun bütçe ve reklama kışına sahip dijital platformlardaki reklamların denetlenmesi, düzenlenmesi son derece önemli” ifadesini kullandı.