Etiyopya Başbakanı, Somali'nin parçalanmasını istemediklerini söyledi
Yerel basındaki habere göre, Ahmed, Meclis'te yaptığı konuşmada, Somali ile ilişkilere yönelik açıklamalarda bulundu.
Ahmed, denize erişimin Etiyopya'nın büyüyen ekonomisi ve nüfusu için kritik öneme sahip olduğunu dile getirerek, "Etiyopya, Somali'nin parçalanmasını istemiyor, isteseydi çocuklarını feda etmezdi." dedi.
Somali'nin özerk bölgesi Somaliland ile imzalanan Mutabakat Zaptı'na da değinen Ahmed, söz konusu adımın, Somali hükümetinin ilk etapta Etiyopya ile konuşmayı reddetmesinin ardından atıldığına dikkati çekti.
Ahmed, "Somali hükümetiyle bir kavgamız yok ancak bunun yerine Somali hükümeti dolaşıp bizi suçlamayı seçti." şeklinde konuştu.
Sorunların çözümü için Somali ile diyaloğa hazır olduklarının altını çizen Ahmed, ülkesinin, komşu merkezli ve dostane bir dış politika yaklaşımı izlediğini, kendi topraklarında yaşayan Somalililer bulunduğunu ve Somali'de barış için fedakarlık yaptıklarını anlattı.
Ahmed, ülkesinin büyük bir ekonomiye sahip olmasına rağmen denize erişiminin olmadığına işaret ederek, denize erişim konusunun ülkesi için "ulusal çıkar meselesi" olduğunun altını çizdi.
Eritre, Cibuti, Kenya, Sudan ve Somali halkına seslenen Ahmed, "Onlar bizim kardeşimizdir ve onların kötülüğünü istemiyoruz. Barış içinde yaşamak istiyoruz. Etiyopya bir yıkım gücü değil, tüm bu ülkeler için ihtiyaç anında yanlarında olacak bir ağabey ve kalkan gibidir." diye konuştu.
Türkiye'de Etiyopya-Somali görüşmesi
Ahmed'in açıklamasının, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ev sahipliğinde Etiyopya ve Somali Dışişleri Bakanlarının 1 Temmuz'da Ankara'da bir araya gelmesi sonrası yapılması dikkati çekti.
Etiyopya ve Somali tarafı, Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında, kabul edilebilir çerçevede ele almaya yönelik perspektifler geliştirmeye ve ikinci tur görüşme için 2 Eylül 2024'te Ankara'da tekrar buluşmaya karar vermişti.
Somaliland krizi
Somali'den 1991'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Somaliland, 1 Ocak'ta imzalanan mutabakat zaptıyla Etiyopya'ya ticari ve askeri amaçlar için kıyılarını kullanma izni vermişti.
Etiyopya'nın Kızıldeniz sahillerine erişim sağlamak için Somaliland ile yaptığı anlaşma, son yıllarda tırmanışa geçen bölgesel tansiyonu da alevlendirdi.
Somaliland Başkanı Musa Bihi Abdi, anlaşmanın tamamlanmasıyla Etiyopya'nın kendilerini "bağımsız" olarak tanıyacağını söylemişti.
Somali hükümeti ise Etiyopya'nın, Somaliland'le denize erişim anlaşması yapması üzerine büyükelçisini Etiyopya'dan geri çekmişti.
Arap Birliği ve Afrika Birliği de Etiyopya ile Somaliland arasında denize erişim işbirliğine yönelik "Kızıldeniz'de askeri üs inşası ve liman geliştirilmesinin önünü açan" anlaşmayı reddettiğini ve kınadığını duyurmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.