Dolar (USD)
35.16
Euro (EUR)
36.60
Gram Altın
2976.64
BIST 100
9949.01
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Eskişehir gezilecek yerler neresidir? İşte Eskişehir turistik yerler

Eskişehir tarihi ve turistik yerleri haberimizde sizler için derledik. Eskişehir'e gidildiğinde nereler gezilir. İşte Eskişehir'de gezilecek yerler..
Eskişehir gezilecek yerler neresidir? İşte Eskişehir turistik yerler
28 Temmuz 2018 15:36:00
Eskişehir tarihi ve turistik yerleri haberimizde sizler için derledik. Eskişehir'e gidildiğinde nereler gezilir. İşte Eskişehir'de gezilecek yerler..

Ünlü seyyah Eviya Çelebinin; "u2026Eşraf ve sipahisi çokturu2026 Şehir 17 mahalledir. Evleri bağlı, bahçeli ve mamurduru2026 Şehrin 4 çevresi gül, gülistan, bağ ve bostan dolu olup hububatı çok bir şehirdiru2026" sözleri ile anlattığı Odunpazarı'nın tarihi ve turistik yerlerinden bazılarını haberimizde bulabilirsinizu2026

ODUNPAZARI EVLERİ

Odunpazarı semti kentin güneyindeki tepelerde kurulmuştur. Geleneksel Anadolu Türk Mimarisi örneklerini koruyan semt, kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları. ahşap süslemeli-bitişik düzenli- cumbalı evleri ile örf, adet ve geleneklerini koruyarak günümüze kadar gelmiştir. Odunpazarı "Tarihi ve Kentsel Sit" olarak koruma altına alınmıştır. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde de adından büyük bir övgü ile söz edilen Odunpazarı, bugün Seyahatname'de adı geçen sokakların 5'ini aynı ismi ile korumaya devam etmektedir. Dar sokakların iki yanına sıralanan evlerin bazıları bembeyaz duvarlarının arasında kahverengi çerçeveleri ile bir yağlıboya tablo gibi görünüyor. Bazı evler ise çivit mavisi, kiremit kırmızısı görünümleri ile bu tabloya farklı renkler katıyor. Evler, Osmanlı döneminin kent mimarisinin önemli özelliklerini içinde barındırmaktadır. Evlerin sokağa bakan cepheleri çıkmalı, konsolludur. Hem yaşam alanı hem de ailenin ekonomik faaliyetine uygun biçimde tasarlanan evlerde genellikle alt katta mutfak, ahır, çamaşırlık veya depo bulunurken aile, yaşamını üst katlarda sürdürmektedir.

KURŞUNLU CAMİİ VE KÜLLİYESİ

Osmanlı Devleti vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517 yılında yapılmıştır. Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi'nde bulunan vakıf kaydına göre, Büyük Kervansaray hariç, Külliye içinde bulunan binaların tamamı vezir Çoban Mustafa Paşa tarafından 1517-1525 yılları arasında inşa ettirilmiş ve muhtemelen 1525 yılında tamamlanmıştır. Kurşunlu Külliyesi'nin mimarı muhtemelen, Mimar Sinan'dan önce mimarbaşı olan, Acem Ali'dir. Külliye; cami, şadırvan, zaviye (küçük tekke), talimhane, harem, imaret, Mevlevi şeyhlerine ait türbe ve iki kervansaraydan oluşmaktadır.

ALAEDDİN CAMİİ

1267 yılında III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında yapılmış. 1267 yılından sonra cami üzerinde değişikler yapılmış, restorasyonlarla Selçuklu mimari özelliklerini yitirmiştir. Kendi adı ile anılan parkın içerisinde bulunan cami şehrin en eski camilerindendir. 1944-1951 yılları arasında müze olarak kullanılan cami, bu tarihten itibaren tekrar onarılarak ibadete açılmıştır.

LÜLETAŞI MÜZESİ

Kurşunlu Camii ve Külliyesi içerisinde bulunan müze, dünyanın ilk ve tek Lületaşı müzesidir. Bu nedenle önemli bir yere sahiptir. 60 sanatçıya ait 400 civarında eseri bünyesinde bulunduran Lületaşı Müzesi, 2008 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından açılmıştır. Müzeye giriş ücretsiz olup, her gün 09.00 u2013 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

YEŞİL EFENDİ KONAĞI (OSMANLI EVİ)

T.B.M.M.'nin 1. dönem milletvekillerinden "Yeşil Efendi" lakaplı Halil İbrahim Efendi (Sipahioğlu) tarafından yaptırılan konak, Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk'ü misafir etmiş olması dolayısıyla önem taşımaktadır. Odunpazarı'nın sayılı zenginlerinden olan Yeşil Efendi tarafından tek çatı altında İkiz konak olarak yapılan ve ortalarında bir bahçe(avlu) barındıran iki katlı yapı, özellikle tavan işlemeleriyle ön plana çıkmaktadır. Yeşil Efendi sokaktan girilen evin girişi biri büyük, diğeri küçük kapı bulunmaktadır. 2006 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından restore edilen Osmanlı evi, günümüzde müze-restoran olarak hizmet vermektedir. Osmanlı Evi (Yeşil Efendi Konağı), ahşap oymalı tavan ve dolap süslemeleri, kapıları, iç avlu düzeni ile Odunpazarı'ndaki evler arasında bu kadar zengin süsleme sanatını, ahşap işçiliğini içinde barındıran tek ev olma özelliğini korumakta ve bir dönemin tarihine ışık tutmaktadır.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin