Eski Türkeyi değil Singapur! Tuhaf yasak
11 Eylül 2017'de Singapur, devlet başkanını azınlıkta olan Müslümanlar arasından seçti. Halime Yakup dünyanın ilk başörtülü Devlet Başkanı olarak göreve başladı.
Hala görevde olan Yakup, Singapur'un ilk kadın, dünyanın da ilk tesettürlü Devlet Başkanı olarak tarihe geçti ancak ülkede bazı işler ters gidiyor.
Müslüman kadınlar Singapur'daki çoğu ortamda başörtüsünü rahatça takabiliyor olsalar da bazı meslek gruplarında başörtüsü yasağı sürdürülüyor.
Singapur'da devlet kurumlarında çalışan kadınlar, polis memurları başörtüsünü çıkarmak zorunda bırakılıyor. Özel sektördeki bazı işverenler de çalışanlarından başörtüsünü çıkartmalarını talep ediyor.
Müslümanlar ülkenin yüzde 15'ini oluşturuyor
4 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 15'ini oluşturan ve sayıları giderek artan Müslümanlara karşı uygulan bu yasakçı tavra karşı tepkiler büyüyor.
Söz konusu yasaklara karşı yapılan çağrılar sonrası Müslüman vatandaşlar, 50 bin imza toplayarak yasağın sona ermesini istedi.
Çok kültürlü ve çok ırklı geçmişiyle gurur duyan modern bir şehir devleti olan Singapur'da başörtüsü etrafındaki tartışma yeni değil.
2013 yılında ülkenin Müslümanlardan sorumlu yetkilisi Yakup İbrahim, başörtüsü takmanın üniforma gerektiren bazı meslekler için "çok sorunlu" olacağını ileri sürmüştü.
Sih başörtüsü yasağa takılmıyor
Singapur'daki kadın hakları savunucuları, Müslüman kadınların seçme özgürlüğüne sahip olması gerektiğini vurguluyor.
Beyond the Hijab sitesinin yazarlarından Filzah Sumartono, "Kadınlar, bir iş sahibi olmak veya dinlerini uygulamak arasında seçim yapmak zorunda kalmadan dinlerini özgürce yaşayabilmelidir" dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.