Eski İran Cumhurbaşkanı başörtüsü denetimleri için polis uygulamasını eleştirdi
İtimad gazetesinin haberine göre, Hatemi, "İrşad devriyeleri" olarak adlandırılan ahlak polisinin yeniden başörtüsü denetimlerine başlamasını eleştirdi.
Uygulamanın toplumdaki sorunları daha da alevlendirebileceği uyarısında bulunan Hatemi, "Daha önce birçok kez dile getirilen kendi kendini yok etme tehlikesi, İrşad devriyelerinin yeniden faaliyete başlaması ve özellikle kadınlarla ilgili sosyal meselelere yönelik polisin müdahalesi ve olağan dışı yargı kararlarının verilmesiyle her zamankinden daha fazla öne çıkıyor." ifadelerini kullandı.
Hatemi, "geçmişin acı tecrübelerinin göz önünde bulundurularak bu uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini" belirtti.
İrşad devriyeleri, Mahsa Emini'nin ölümünün ardından kaldırılmıştı
Tahran'da 13 Eylül 2022'de başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan Mahsa Emini adlı genç bir kadının polis nezaretinde ölümü ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı. Gösteriler sırasında yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.
Emini'nin ölümü üzerine başlayan protestolar, 1979'dan bu yana uygulanan zorunlu başörtüsü yasasının esnetilmesi taleplerini yeniden gündeme getirmişti.
İran'da "İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Merkezi" Sözcüsü Ali Hanmuhammedi, 5 Aralık 2022'de yaptığı açıklamada, eleştirilerin hedefindeki İrşad devriyelerinin görevinin sona erdiğini ve başörtüsü uygulamasının "daha modern yöntemlerle teknolojiden de faydalanılarak devam edebileceğini" belirtmişti.
Bu süreçte ülkede bazı kadınların başörtüsü kurallarına uymadığına dair görüntüler sosyal medyada yer bulmuştu. Bununla birlikte zorunlu başörtüsü yasasına uymadığı tespit edilen bazı işletmelerin kapatıldığına dair haberler ülke medyasına yansımıştı.
İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ise 4 Ocak'ta yaptığı konuşmada, zorunlu başörtüsü kurallarına tam riayet etmeyen kadınların "dinsizlik ve rejim karşıtlığıyla" itham edilmemesi gerektiğini söylemişti.
İçişleri Bakanlığı ve Yargı Erki tarafından ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, zorunlu başörtüsü kuralına aykırı hareket edenlere karşı harekete geçileceği ifade edilmiş ve daha sonra sokak ve caddelerdeki kameraların başörtüsü denetimleri için kullanılacağı belirtilmişti. Kameralarla yapılacak başörtüsü denetimleri nisanda uygulamaya girmişti.
İran Polis Teşkilatı Sözcüsü Seyid Muntazer el-Mehdi, 16 Temmuz'da "zorunlu başörtüsü kuralını ihlal edenlerle mücadele kapsamında" ülke genelinde araçlı ve yaya devriyelerin kurulacağını açıklamıştı. İranlı yetkili, kurala uymayanların polis tarafından uyarılacağını ancak uyarıların dikkate alınmaması durumunda söz konusu kişilerin adli makamlara sevk edileceğini belirtmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.