Dolar (USD)
34.20
Euro (EUR)
37.09
Gram Altın
2981.32
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çavuşoğlu'na Yıldızlı Liyakat Nişanı verildi

Mevlüt Çavuşoğlu'na, Türkiye-Macaristan ilişkilerine sağladığı katkılar ve bölgesel çatışmaların barışçıl çözümü için yaptığı üstün çalışmalar nedeniyle "Yıldızlı Liyakat Nişanı" verildi.
Çavuşoğlu'na Yıldızlı Liyakat Nişanı verildi
20 Temmuz 2023 21:40:28
Mevlüt Çavuşoğlu'na, Türkiye-Macaristan ilişkilerine sağladığı katkılar ve bölgesel çatışmaların barışçıl çözümü için yaptığı üstün çalışmalar nedeniyle "Yıldızlı Liyakat Nişanı" verildi.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de gerçekleştirilen törende, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, Türkiye-Macaristan ilişkilerine katkıları ve bölgesel çatışmaların barışçıl çözümü için yaptığı üstün çalışmalar dolayısıyla Macaristan Devlet Liyakat Nişanları'nın en üst kategorisinde yer alan "Yıldızlı Liyakat Nişanı" takdim edildi. Törende, Macaristan Devlet Protokolü ve Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı üst düzey yetkilileri, Budapeşte Büyükelçiliği mensupları, Budapeşte'deki Türk kurum temsilcileri ve Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üyesi ülkelerin büyükelçileri de hazır bulundu.

Tören öncesinde Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Tören, iki ülkenin milli marşlarıyla başladı ve Çavuşoğlu'na Macaristan Devlet Liyakat Nişanları'nın en üst düzeydeki "Yıldızlı Liyakat Nişanı" verilmesinin gerekçeleri okundu.

avusoglu1_6468e75be81872a6c3cad126b64347c6.jpg

Türk-Macar ilişkileri stratejik ortaklık seviyesinde

Nişan töreninde, Çavuşoğlu'nun Türkiye ile Macaristan arasındaki işbirliğini güçlendirdiği, Türkiye ve Macaristan ilişkilerini "stratejik ortaklık" seviyesinden "geliştirilmiş stratejik ortaklık" seviyesine yükseltmeye karar verildiği belirtildi. Ayrıca, Çavuşoğlu'nun Ukrayna ve diğer bölgesel çatışmaların barışçıl çözümü için yürüttüğü arabuluculuk faaliyetleri ve çok taraflılığın güçlendirilmesine olan katkıları da vurgulandı.

Macaristan Devlet Liyakat Nişanları'nın en üst kategorisinde yer alan "Yıldızlı Liyakat Nişanı", geçmişte dünya çapında tanınmış kişilere takdim edilmiş bir onur nişanıdır. Çavuşoğlu'na daha önce de Japonya'nın "Yükselen Güneş Nişanı ve Büyük Kordonu", Azerbaycan ve Gine Bissau'nun devlet nişanları, Ukrayna Liyakat Nişanı ve Pakistan'ın ikinci en üst düzeyli nişanı olan "Hilal-e Pakistan" takdim edilmiştir.

Mevlüt Çavuşoğlu kimdir?

Mevlüt Çavuşoğlu, 5 Şubat 1968 tarihinde Antalya, Türkiye'de doğmuş olan Türk siyasetçi ve diplomat. Eğitimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamlamış ve doktora derecesini gündem analizi üzerine yapmıştır. Ayrıca Almanya'da Hamburg Üniversitesi'nde de eğitim almıştır.

Çavuşoğlu, siyasi kariyerine 1991 yılında Refah Partisi'nde başlamıştır. Daha sonra Refah Partisi'nin kapatılmasından sonra Fazilet Partisi'nde aktif olarak yer almıştır. 2001 yılında Fazilet Partisi de kapatılınca, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) geçmiştir. AK Parti'de Antalya milletvekili olarak görev yapmıştır ve birçok dönem parlamentoya seçilmiştir.

Siyasi kariyeri boyunca çeşitli görevler üstlenen Mevlüt Çavuşoğlu, 2002-2009 yılları arasında Türkiye'nin Strasbourg Başkonsolosu ve Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi olarak görev yapmıştır. 2003-2009 yıllarında ise Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığı görevini üstlenmiştir.

2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı seçilerek belediye başkanlığı görevini üstlenmiştir.

2014 yılında yapılan milletvekili genel seçimlerinde tekrar Antalya milletvekili olarak seçilmiştir ve aynı yıl Dışişleri Bakanı olarak Türkiye'nin dış ilişkilerini yönetmeye başlamıştır.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türk siyasetinde önemli bir aktör olmuş ve Türkiye'nin dış politikasında etkili bir rol oynamıştır. Türkçe, İngilizce ve Almanca dillerini akıcı bir şekilde konuşabilen Çavuşoğlu, uluslararası alanda da tanınan bir diplomat olarak bilinir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme