Esed’in işkencecisi hâkim karşısında
Süleyman Baş
Esed’in işkence timinden Enver Raslan, Almanya’da insanlığa karşı suçlar suçlamasıyla mahkemeye çıktı. İlk duruşmada polis koruması isteyen Raslan, 18 yıl boyunca Suriye istihbarat servislerinde çalışmış, binlerce kişiye işkence yapmış, 58 kişinin ölümünden de bizzat sorumlu tutulmuştu. Olayla ilgili Neue Zürcher Zeitung gazetesi “Esed’in yakın zamanda mahkeme karşısına çıkarılması ihtimal dahilinde gözükmüyor. Buna rağmen bu dava, Suriye'deki işkence sistemiyle yüzleşmek açısından büyük öneme sahip. Ülkesinde ölenlerin dörtte üçünden fazlasının suçlusu Esed’dir” diye yazdı.
Almanya’da koronavirüs salgınına ve sokağa çıkma yasaklarına rağmen Rheinland-Pfalz Bölgesel Yüksek Mahkemesi, davanın öneminden dolayı duruşmayı önceden belirlenen tarihte görmeye karar verdi. Raslan’ın Almanya’da “insanlığa karşı işledikleri suçlar” nedeniyle yargılanması mahkeme salonunda bulunan ve Esed’in hapishanelerinde işkence gören eski tutuklu ve aktivistleri memnun etti. Davanın asıl amacının Suriye yönetiminin işkence mekanizmasını anlayarak emir verenleri belirlemek.
Ömür boyu hapisle yargılanıyor
Raslan komuta ettiği 251 adındaki bölümde görev alan Suriye askerlerinin keyfi tutuklamalar yaptığını ve sorgulamalar da şiddet kullanıldığını itiraf etti. Raslan daha sonra taraf değiştirdiği için ailesiyle birlikte Suriye'den kaçtığını ileri sürdü. Hatta 2014'te Cenevre barış görüşmelerine katıldı ve Almanya için vize aldı. Geçmişinden kurtulacağını zanneden işkenceci altı yıl sonra da olsa tutuklandı. Raslan yabancı ülkelerin insanlığa karşı işlenen suçları kovuşturmasına izin veren evrensel yargı ilkesi üzerinden ömür boyu hapis cezası ile yargılanıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.