Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Esed'e Suriye'de yer yok

ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, 'Bizim pozisyonumuz çok açık ve net. Esed'e yer yok Suriye'de' dedi.
Esed'e Suriye'de yer yok
01 Kasım 2013 15:52:00
ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, 'Bizim pozisyonumuz çok açık ve net. Esed'e yer yok Suriye'de' dedi.
ABD'nin Adana Konsolosu John L. Espinoza, kentte görev yapan bazı gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, ABD-İran ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine, İran'ın "nükleer hırslarıyla" ilgili ABD'nin her zaman diplomatik bir çözümden yana olduğunu belirtti.
Espinoza, "Bizim pozisyonumuz çok açık ve net. Esed'e yer yok Suriye'de. O ve onun etrafındaki yakın çevresi, Suriye'yi yönetmek için tüm meşruiyetlerini kaybetmiş durumdalar. Umarız ki Cenevre'de geçici bir hükümete karar verilebilir. Ama kesinlikle Esed'in ve onun etrafındakilerin olduğu herhangi bir çözümü desteklememiz mümkün değil" dedi.
Fidan ile düzenli görüşüyoruz
Espinoza, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile ilgili bir soru üzerine de "Tüm üst düzey Türk yetkililerle olduğu gibi kendisiyle de düzenli görüşmelerimiz var ve bu ilişkimize değer veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Füze anlaşmasından endişeliyiz
Konsolos Espinoza Türkiye'nin Çin ile füze anlaşmasına ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:
"Endişeliyiz, Türk hükümetinin Çin savunma sistemleri almak istemesinden dolayı. NATO sistemleriyle uyumlu değil bu sistemler. Biz her zaman birlik olarak hepimizde çalışan ekipmanları almaya özen göstermişizdir. Bunu hem kamuoyuna hem de yüksek düzeyde Türk hükümetine bildirdik.
Türk hükümeti beraber üretimle ilgilendiklerini söylüyor ve bunun doğru olmadığını düşünmemiz için hiçbir sebep yok. Ama teknik spesifikasyonlara daha iyi bakmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Ve neden Çin teklifinin bu kadar düşük olduğuna dikkatli bakmaları gerektiğini düşünüyoruz."
Suriye'deki iç savaş
Espinoza, Suriye'deki süreçle ilgili soru üzerine Suriye'nin ellerindeki kimyasal silahları bildirdiğini, 23 yerden 21'inin ziyaret edip teyit edildiğini, 2 yere ise güvenlik sebepleri nedeniyle gidilemediğini hatırlatarak, "Ve anladığımız kadarıyla Suriye hükümeti bu kimyasal silahların yok edilmesi için bir plan önerdi. Bu, kurul tarafından 15 Kasım'da ele alınacak" dedi.
Esed'in olduğu bir çözümü desteklemiyoruz
Espinoza, "Suriye'ye operasyon ihtimali masada duruyor mu?" şeklinde soru üzerine şu anda Cenevre görüşmelerine konsantre olunduğunu belirterek, "Hiçbir şey masadan kalkmış değil" dedi.
Espinoza, Beşşar Esed'e ilişkin düşüncelerini de şöyle aktardı:
"Bizim pozisyonumuz çok açık ve net. Esed'e yer yok Suriye'de. O ve onun etrafındaki yakın çevresi Suriye'yi yönetmek için tüm meşruiyetlerini kaybetmiş durumdalar. Umarız ki Cenevre'de geçici bir hükümete karar verilebilir. Ama kesinlikle Esed'in ve onun etrafındakilerin olduğu herhangi bir çözümü desteklememiz mümkün değil."
Suriye'ye müdahale hazırlığı sürecinde konsolosluk mensuplarına il dışı izin verilmesinin hatırlatılması üzerine Espinoza, "İzinli gidiş kaldırıldı" dedi.
Din özgürlüğü önemlidir
Espinoza, milletvekillerinin başörtüsü ile meclise girmesiyle ilgili bir soru üzerine de "Her zaman bizim pozisyonumuz şudur; din özgürlüğü önemlidir. Ve insanlar dini inançlarını birşey giyerek ve başka şekillerde ifade etmekte özgür olmalıdır" ifadelerini kullandı.
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme