Esed Suriyelileri ölüme terk etti
Süleyman Baş
Uluslararası Af Örgütü Krizle Mücadele Müdürü Kristyan Benedict Suriye'de salgının rejimin iddialarının aksine yaygın olduğunu düşünmeleri için nedenler bulunduğunu söyleyerek “Suriye'de COVID-19 vakası olmadığına inanmak zor.
En az 100 bin kişi ölebilir
Rejimin ülke genelindeki vakaları tespit etme ve yönetme kabiliyeti zayıf, ayrıca personel ve ekipman sıkıntısı da var. Tüm bunlar göz önüne alındığında verilen bilgilere güvenmemiz mümkün değil” diye yazdı. Suriye'deki doktorlar, gidişat bu yönde olursa ülkede 1 milyon kişinin koronavirüs kapabileceğini ve ölü sayısının muhtemelen 100 bin ila 120 bin arasında olacağını belirtiyorlar.
Lazkiye salgının merkezi
Suriye'de koronavirüs vakalarının çok sayıda olduğunu belirten raporlar, ülkede durumun ileriki günlerde çok sıkıntılı boyutlara ulaşacağını haber veriyor. Beşer Esad rejimi, ülkede yaşamın normal bir şekilde devam etmesine izin vererek halkın sağlını hiçe sayıyor. Lazkiye, Şam ve rejim tarafından tutulan diğer şehirlerde görülen koronavirüs vakaları gizleniyor. Şimdiye dek yalnızca bir vaka olduğunu ileri süren rejimin aksine gazeteci Kerim Shaheen, yetkililerin Suweida eyaletindeki ailelere ölüleri normalden daha derine gömmeleri talimatı verdiğini duyurdu. Deirezzor24 kanalından Ömer Ebu Leyla da Lazkiye eyaletinde virüse bağlı en az bir kişinin öldüğünü bildirdi. Leyla Twitter hesabından “çok yakın bir kaynağım, düzinelerce Esad rejimi unsurunun virüse yakalandığını, Lazkiye’deki ulusal hastanede yattığını fakat yetkililerin durumu örtbas ettiğini belirtti” diye yazdı.
İran’dan gelenler korku sebebi
Suriyeliler kriz karşısında günlük hayatlarını normal bir şekilde sürdürüyorlar. Suriye rejimi medyası krizin nasıl ele alınacağı konusunda bölünmüş görünüyor. Rejim Şam banliyölerindeki 100 yataklı Al-Zabadani Hastanesi’ni izolasyon ve tedavi merkezi olarak belirledi. Fakat sekiz yataklı yoğun bakım ünitesi bulunan Al-Zabadani Hastanesi, rejim bölgelerinde yaşayan en az 10 milyon kişi arasında bir salgın patlak verirse, bununla başa çıkmak için donanımlı değil.
İran'daki virüs salgının Suriye'deki vaka sayısını çoğaltılabileceğine dair korkular var. Binlerce milis ve Devrim Muhafızları askerleri iki ülke arasında düzenli olarak mekik dokuyor. Suriye'deki İran askerleri ve Tahran liderliğindeki milis savaşçılarının virüse yakalanıp Suriye rejimi memurlarına ve yetkililerine bulaştırdığı yönünde çok sayıda rapor var. Ayrıca İran'dan dönen öğrenciler ve hacılar Suriye’de şimdiye dek hasır altı edilen fakat yakın zamanda patlak verecek sorunun ve kaosun habercisi olarak gösteriliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.