Dolar (USD)
34.64
Euro (EUR)
36.49
Gram Altın
2929.35
BIST 100
9663.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Esed rejimi büyükelçiliklerle haraç topluyor!

Esed rejiminin, Avrupa'da yaşayan Suriyeliler arasında asker kaçağı olanların ve ailelerinin Suriye'deki mal varlıklarına el koyma tehdidiyle büyükelçilikler aracılığıyla "askerlik muafiyeti" adı altında kişi başı 8 bin dolar topladığı ortaya çıktı.
Esed rejimi büyükelçiliklerle haraç topluyor!
30 Eylül 2021 11:58:18
Esed rejiminin, Avrupa'da yaşayan Suriyeliler arasında asker kaçağı olanların ve ailelerinin Suriye'deki mal varlıklarına el koyma tehdidiyle büyükelçilikler aracılığıyla "askerlik muafiyeti" adı altında kişi başı 8 bin dolar topladığı ortaya çıktı.

Beşşar Esed rejiminin, Avrupa'da yaşayan Suriyeliler arasında asker kaçağı olanların ve ailelerinin Suriye'deki mal varlıklarına el koyma tehdidinde bulunarak, büyükelçilikler aracılığıyla zorunlu "askerlik muafiyeti" adı altında vatandaşlardan aldığı yüksek ücretlerle savaşa finansman sağladığı ortaya çıktı.

Ödeme yapmayanların Suriye'deki maddi varlıkları tehlikede

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP) adlı kuruluşunun internet sitesinde "Suriye'nin Avrupa'daki büyükelçilikleri savaşın finansmanına nasıl yardımcı oluyor?" başlığıyla yayımlanan çalışmada, Esed rejiminin zorunlu askerlik adı altında yurt dışındaki Suriye vatandaşlarından hangi yollarla para aldığı ele alındı.

Zorunlu askerlikten kaçanlardan alınan yüksek ücretler, nakit sıkıntısı çeken rejim için önemli gelir kaynağı haline getirdi. Ödeme yapmak istemeyen erkekler ve aileleri Suriye'deki varlıklarına el konulması tehdidiyle karşı karşıya kalıyor.

Esed rejimi 18-42 yaş arasındaki erkeklere askerlik hizmetini şart koşuyor. Şubat'ta Tuğgeneral Elias al-Bitar sosyal medyada, yeni bir düzenlemeyle "asker kaçakları" ve ailelerinin ülkelerindeki mallarına el konulmasına izin verileceğini açıkladı.

Bu çerçevede bu yılın başından itibaren çok sayıda Suriyeli gencin orduya katılmak ya da ailelerinin Suriye'deki mülklerini kaybetme riski arasında kaldığı aktarıldı.

8 bin dolar ödeme yaptı

Haziran'da adının zorunlu askerlik listelerinden silinmesi için Stockholm'deki Suriye Büyükelçiliğine giderek 8 bin dolar ödediğini belirten 32 yaşındaki Suriyeli Yusuf, OCCRP'ye "Bu para Suriye rejimi tarafından silah satın almak ve daha fazla insan öldürmek için kullanılacak." değerlendirmesinde bulundu.

Dünya Bankası verilerine göre, Suriye'nin 17 milyonluk nüfusunun yaklaşık beşte biri askerlik çağındaki erkeklerden oluşuyor. 2011'de başlayan iç savaş nedeniyle yaklaşık 6,6 milyon Suriyeli yurt dışına kaçarken, çok sayıda kişinin zorunlu askerlik meselesiyle yüzleştiği tahmin ediliyor.

Araştırmalara göre; askere alınma tehdidinin birçok göçmende Suriye'ye geri dönme korkusuna neden oluyor.

Diplomatik kese

Rejim, geçen yıl ABD yaptırımları nedeniyle uluslararası bankacılık sisteminin ciddi etkilenmesinin ardından, bu yöntemi kullanarak Avrupa'ya yerleşen yaklaşık bir milyon Suriyeliden döviz toplamayı başardı.

Avrupa'daki rejim büyükelçiliklerinin son dönemde nakit ödeme almaya başladığı aktarıldı. OCCRP ve Suriye Araştırma Raporlama Birimi'nin (SIRAJ) görüştüğü iki araştırmacı, nakit paranın "diplomatik kese" yoluyla Suriye'ye gönderildiğinden şüphelendiklerini söyledi.

Tam olarak kaç Suriyelinin askerlikten muafiyet ücreti ödediği bilinmese de hükümet belgeleri ve resmi açıklamalar bu politikanın Esed rejimine kayda değer gelir sağlayacağını öngördüğünü gösteriyor.

'Rejim meşru değil'

OCCRP'nin görüştüğü sekizi İsveç'te, biri Almanya'da ve biri Lübnan'da olmak üzere on Suriyeli, zorunlu askerlik ücretini ödemeye karar verdiğini bildirdi.

29 yaşındaki Ali, söz konusu ücreti Suriye'deki savaşa doğrudan katılımın bir biçimi olarak değerlendiren ailesinin teşviki üzerine ödediğini söyledi.

Almanya'nın Frankfurt kentinde çalışan Gian ise ailesinin Suriye'deki mülküne el konulmasını önlemek için muafiyet ücretini ödediğini ve Almanya'da sığınma statüsü olan üç akrabasının da aynı şekilde bu ücreti ödediğini söyledi.

Öte yandan birçok Suriyeli, sürgüne gelmelerinden sorumlu tuttukları rejime fon sağlamak istemiyor.

İsveç'in ikinci büyük kenti Göteborg'da sekiz yıldır yaşayan 35 yaşındaki Suriyeli Abdullah Cafer askerlik muafiyeti ödemelerini "bir tür gasp" olarak gördüğünü belirtti.

Rejimin meşru olmadığını söyleyen Cafer, "Bütün tutarı ödeyebilirim ama yapmayacağım" ifadesini kullandı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin