Dolar (USD)
34.20
Euro (EUR)
37.14
Gram Altın
2987.82
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Esed Gidecek

Düzenlenen ortak basın toplantısında ABD Başkanı Obama "Esed'in gitmesi konusunda kararlıyız" derken; Başbakan Erdoğan da Suriye'de kanlı sürecin sonlandırılması, halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam mutabakat içinde olunduğu mesajı verdi
Esed Gidecek
18 May 2013 00:00:00
Düzenlenen ortak basın toplantısında ABD Başkanı Obama "Esed'in gitmesi konusunda kararlıyız" derken; Başbakan Erdoğan da Suriye'de kanlı sürecin sonlandırılması, halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda ABD ile tam mutabakat içinde olunduğu mesajı verdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Beyaz Saray Kabine Salonu'nda basına kapalı olarak yaklaşık 2.5 saat görüşen ABD Başkanı Barack Obama, görüşmenin ardından ortak basın açıklaması düzenledi. Obama konuşmasına "Arkadaşım Başbakan Erdoğan'ı Beyaz Saray'da tekrar ağırlamaktan mutluluk duyuyorum" sözleriyle başladı.

"ERDOĞAN ÖN SAFLARDA"

ABD Başkanı Obama, görüşmede özellikle Suriye konusuna önemli zaman ayırdıklarını ifade etti. "Başbakan Erdoğan'ın liderliği altında Türk halkı ülkelerine sığınan Suriyelilere olağanüstü cömertlik gösterdi" diyen Obama, Esed rejimi üzerindeki baskıya devam edeceklerini ve muhaliflerle birlikte çalışacaklarını belirtti. Başbakan Erdoğan ve kendisinin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in iktidardan gitmesi gerektiği konusunda aynı fikirde olduğunu ifade eden Obama, "Bu (Esed'in iktidardan gitmesi), krizi çözmenin tek yolu" dedi.

BİR NUMARALI GÜNDEM SURİYE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da konuşmasına tüm ABD halkına Boston'daki terör saldırıları nedeniyle başsağlığı dileyerek başladı ve "ABD'nin hissiyatını çok yakından anladığımızı ifade etmek isterim" ifadesini kullandı. Obama ile yaptığı görüşmede Türkiye-ABD ilişkilerinin yanısıra iki ülkenin ortak gündeminde yer alan güncel meseleleri ele aldıklarını, bölgesel ve küresel konulara dair görüş alışverişinde bulunduklarını bildiren Başbakan Erdoğan, görüşmelerin bölgesel meselelerle ilgili kısmında Suriye'nin bir numaralı konuları olduğunu vurguladı.

ABD İLE TAM MUTABAKAT

Erdoğan "Suriye'de kanlı sürecin sonlandırılması, halkın meşru taleplerini karşılayan yeni bir yönetimin inşası konusunda, ABD ile tam bir mutabakat içerisindeyiz. Muhalefetin desteklenmesi ve Esed'in gitmesi, Suriye'nin terör örgütlerinin faaliyet sahası olmasının engellenmesi, kimyasal silahların kullanılmasının engellenmesi, bütün azınlıkların güvenliklerinin temin edilmesi önem arz etmektedir" diye konuştu.

"Hassasiyeti görmek istiyoruz"

Erdoğan, ABD'nin Suriye'deki çabaları güçlendirmemesi durumunda sürecin ne şekilde etkileneceği yönündeki soruya ise, "Tabii şu anda siz bardağın boş tarafını gösteriyorsunuz. Ben bardağın dolu tarafından olaylara bakmak istiyorum ve şu anda bizler uluslararası camianın Suriye konusundaki hassasiyetini görmek istiyoruz" cevabını verdi.

yemek 3 saat 15 dakika sürdü

ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan onuruna akşam yemeği verdi. Beyaz Saray'ın "Kırmızı Salonu"ndaki yemek 3 saat 15 dakika sürdü. Yemekte Başbakan Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan eşlik etti. ABD tarafından ise yemeğe Dışişleri Bakanı John Kerry ve Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Danilon katıldı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme