Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Esad cezalandırılmalı

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy Suriye'ye ilişkin gündemi yakından izlediklerini söyleyerek "7 Nisan'da Duma'ya yapılan saldırının rejim tarafından gerçekleştirdiği yönünde güçlü şüpheler var. Kimyasal silah saldırıları insanlığa karşı suç teşkil eder, tekrarlanmaması için de cezalandırılması gerekiyor" dedi.
Esad cezalandırılmalı
12 Nisan 2018 16:13:00
Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy Suriye'ye ilişkin gündemi yakından izlediklerini söyleyerek "7 Nisan'da Duma'ya yapılan saldırının rejim tarafından gerçekleştirdiği yönünde güçlü şüpheler var. Kimyasal silah saldırıları insanlığa karşı suç teşkil eder, tekrarlanmaması için de cezalandırılması gerekiyor" dedi.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Dışişleri Sözcüsü Hami Aksoy, Dışişleri Bakanlığı kompleksindeki basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Aksoy, ABD'nin Suriye'ye müdahale ihtimalinin izlendiğini belirterek gelişmeler hakkında Türkiye'nin temasları olduğunu söyledi. Basın mensuplarının ABD ile Rusya arasındaki gerilimde Türkiye'nin arabulucu olduğu haberleri hakkında ise bilgi vermeyerek Türkiye'nin gelişmelerin yakından izlediğini ifade etti.

Soruşturmanın iptali kaçırılmış bir fırsat

Suriye'nin Duma kentindeki kimyasal saldırı sonrası ABD'nin Suriye'ye yönelik müdahale olasılığının gündeme geldiği bir ortamda Türkiye'nin Rusya ve ABD arasında arabuluculuk yaptığına dair basında yer alan haberler hakkında konuşan Aksoy şunları söyledi: "7 Nisan'da Duma'ya düzenlenen saldırının Esad rejimi tarafından gerçekleştirildiğine yönelik kuvvetli şüpheler var. Biz bu olayı derhal kınadık ve olayın derhal Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPWC) dahil olmak üzere olayın soruşturulmasını istedik. Kimyasal silah kullanımı insanlığa karşı suçtur ve bu tür suçların cezasız kalmaması lazım. Çünkü cezasız kaldığında tekrarlanması ortaya çıkıyor. Biz ABD'nin BMGK'ya olayın soruşturulması için sunduğu karar tasarısının eş sunucusu olduk. Bu karar tasarısı, kimyasal silah saldırılarının soruşturulacağı bir mekanizma kurulmasını öngörüyordu. Fakat bu karar tasarısı veto edildi. Biz bu karar tasarısının veto edilmesini söz konusu kimyasal silah saldırısının olup olmadığının araştırılması yönünde kaçırılmış çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz."

Bir kriz yaşanıyor

Aksoy, Suriye üzerinden yaşanan küresel gerginliğin yakından izlendiği bir dönemde Türkiye'nin yaptığı görüşmeler hakkında ise, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı Trump'la görüşmesi oldu. Dışişleri Bakanlığı'ndaki yetkililerimizin bu konudaki görüşmeleri devam ediyor. Bir kriz yaşanıyor. Biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak süreci yakından takip ediyoruz. Bakalım gelişmeler neyi gösterecek. Biz de süreci yakından izlemeye devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

Aksoy, Kimyasal silahın insanlığı karşı bir suç olduğunu dile getirerek, "Biz kimyasal silah saldırılarının sona erdirilmesini istiyoruz. Rejimin sicili temiz değil, daha önce de böyle kimyasal silah saldırısında bulundu. Bunun cezasız bırakılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle zaten BMGK'da ABD'nin tasarısına eş sunucu olduk. Fakat bu tasarı veto edildi. Bu da önemli bir fırsatın kaçmasına neden oldu. Önümüzdeki dönemde süreci yakından takip edeceğiz" ifadelerini kullandı.