Erzurum'da gezilecek tarihi ve turistik yerler neresidir?
Antik çağlardan beri önemli bir ticaret ve askeri merkez olmuş, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına katkı sağlayan 23 Temmuz 1919'da, ulusal birlik ve bağımsızlığın temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi ile Erzurum'un gezilecek tarihi ve turistik yerlerini sizler için derledik...
ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE
Erzurum'un sembolü olan medresenin, 13. yüzyılın sonlarında yaptırıldığı kabul edilmektedir. Hatuniye Medresesi de denilmektedir. Yaklaşık 35 x 46 metre boyutlarında olan medrese iki katlı, dört eyvanlı ve açık avlulu medreseler grubunun en önemli örneğidir. Kuzey cephesine hakim taçkapısı sanat şaheseridir. Osmanlı padişahı 4. Murad'ın emri ile bir süre "Tophane" olarak, daha sonra da "Kışla" olarak kullanılan medrese, 1942-1967 yılları arasında Erzurum Müzesi, günümüzde ise hem müze hem de resim sergi salonu olarak hizmet vermektedir.
YAKUTİYE MEDRESESİ
1994'ten bu yana Türk-İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren medrese, taç kapısında bulunan kitabeye göre, İlhanlı Hükümdarı Sultan Olcayto zamanında Gazanhan ve Bolugan Hatun adına, Cemaleddin Hoca Yakut Gazani tarafından 1310 yılında yaptırılmış. Yakutiye Medresesi, Selçuklu Dönemi geleneksel mimari tarzını yansıtır ve dört eyvanlı kapalı avlulu medreseler grubunda yer alır. Kapı ve minarelerdeki çini süslemeler benzersizdir.
ÜÇ KÜMBETLER
Anadolu'da bulunan anıt mezarların en güzel örnekleri arasında yer almaktadır. Üç kümbetten en büyüğünün Emir Saltuk'a ait olduğu ve 12. yüzyılın sonlarında yapıldığı sanılmaktadır. Diğer kümbetlerin kime ait oldukları bilinmemekle beraber 14. yüzyılda inşa edildikleri tahmin edilmektedir. Çifte Minareli Medrese'nin güneyinde bulunur.
ULU CAMİİ 1179 yılında Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Ulu Camii, diğer adı ile Atabey Camii, Selçuklu mimarisini en güzel eserlerinden biridir. 6.000 kişilik kapasitesi ile cami şehrin en büyük ibadet alanıdır. Sultan 4. Murat zamanında yiyecek deposu olarak kullanılan cami, son olarak, 1957- 1964 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Caminin içerisinde toplam 40 sütun bulunmaktadır.
ATATÜRK EVİ
19. yüzyılın sonlarında konak olarak yaptırılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 9 Temmuz 1919'dan, 29 Ağustos 1919'a kadar süren dönemde Erzurum Kongresi çalışmalarının önemli bir kısmını bu konakta sürdürmüştür. 1984 yılında Kültür Bakanlığı'na devredilen konak, devir işlemiyle birlikte Atatürk Evi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Kareye yakın bir alana oturan yapı, bodrum üzeri iki katlıdır.
TORTUM ŞELALESİ
Dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi, Tortum Gölü'nün Tev Vadisi'ndeki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmuştur. 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahip şelalenin izleme merdivenlerinin nefes darlığı ve kalp rahatsızlıklarını önlediğine inanılmaktadır. Erzurum'un 100 kilometre kuzeyinde, Uzundere ilçesine 16 kilometre mesafede ve Tortum gülünün kuzey kenarında yer almaktadır.
ERZURUM KALESİ
Erzurum Kalesi'nin ilk yapılışı, M. Ö. 1 binde bölgeye hakim olan Urartular'a kadar uzanmaktadır. Bugün varlığını koruyan kalenin ilk halini ise, 415 yılında Bizans İmparatoru Theodosius inşa ettirmiştir. Çeşitli dönemlerde onarım geçiren kale, son olarak 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman ve 19. yüzyılda II. Mahmut tarafından iki defa onarılmıştır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.