Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Ersoy: Bugün bir hortum çıksa Kız Kulesi yıkılır

Bakan Ersoy, Kız Kulesi'nin restorasyonuna ilişkin iddialara yanıt verdi. Restorasyonun yapılması gerektiğini yoksa olası bir orta düzeyli bir deprem veya hortumda yapının yıkılabileceğini aktardı.
Ersoy: Bugün bir hortum çıksa Kız Kulesi yıkılır
19 Eylül 2022 13:38:50
Bakan Ersoy, Kız Kulesi'nin restorasyonuna ilişkin iddialara yanıt verdi. Restorasyonun yapılması gerektiğini yoksa olası bir orta düzeyli bir deprem veya hortumda yapının yıkılabileceğini aktardı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy katıldığı bir televizyon programına konuk olup gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu

Kız Kulesi ile ilgili tartışmalara değinen Ersoy, 1940'lı yıllarda çıkan yangının ardından, 1944'te kulenin restore edildiğini belirterek, "Kız Kulesi nasıl bir yapı diyorsanız, bir balkon kısmı var, seyir terası olarak kullanılan. Oraya kadar yığma bir bina. Ondan sonrası da orijinalinde yani yangından önceki halini söylüyorum; ahşap malzemelerle yapılmış, özgün malzemesi ahşap, ahşap malzemelerle kule tamamlanmış oluyor. Yangında tabii ahşap kısmı tamamen yanıyor, yığma kısmı hasar görüyor." dedi.

Bakan Ersoy, bugüne kadar kulede gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, yapının önceki restorasyonlarda, farklı statik hesaplara göre kullanılan ve uygun olmayan malzemelerden arındırılmaya çalışıldığını aktardı.

Radikal değişikliğe gidiliyor

Önceki tadilat ve restorasyon çalışmalarında binanın yüklerinin arttırıldığının altını çizen Ersoy, "Bugün orta şiddetli bir deprem olsa veya bir hortum çıksa Marmara Denizi'nde, zaten kuleyi alır, devirir, götürür. Çünkü birbirine bağlı değil sistem. Biz bu restorasyon çalışmasına başlarken ilk önce dedik ki bu konuda uzman, saygın danışmanları oluşturalım. Bir bilim kurulu oluşturduk." diye konuştu.

Ersoy, Kız Kulesi restorasyonu danışma kurulunda Prof. Dr. Feridun Çılı, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay ve Mimar Han Tümertekin'in bulunduğunu vurgulayarak, ayrıca çalışmalarda İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin uzmanlıklarından yararlandıklarını kaydetti.

Eylül 2021'de tadilata başlamadan bütün bilgileri paylaştıklarını daha sonra da sürece dair resimlerle bilgi vermeye devam ettiklerini sözlerine ekleyen Ersoy, Galata Kulesi'nde de benzer dezenformasyonun yaşandığını söyleyerek, şu bilgileri verdi:

"Eskiden Kız Kulesi İstanbul'dan seyredilen bir kuleyken şimdi İstanbul, Kız Kulesi'nden seyredilir hale geliyor. Aslında çok radikal bir değişikliğe gidiyoruz. Çünkü artık ziyaretçiye açık hale geliyor. Müze kartın da geçerli olduğu bir işletme olacak, diğer müzelerimiz gibi. Yani Türk vatandaşları 60 lira gibi sembolik ücret ödeyecek. 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ise ücretsiz zaten. Vatandaşlar rahat bir şekilde gezip görebilecek."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin