Ermenistan tarihsel ilüzyona kapıldı! 5 günde bin pişman
Özlem DOĞAN
İşgalci Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırısı misliyle karşılık bulmaya devam ediyor. Çatışmalarda büyük ölçüde askeri mühimmat ve askeri zayiata uğrayan Ermenistan’a karşı Azerbaycan kararlılıkla mücadelesini sürdürüyor. Beş gün önce demiryolu ve enerji hatlarının geçtiği Tovuz’a saldıran Ermenistan, Azerbaycan ordusunun sert karşılık vermesi üzerine hem toprak hem asker kaybetmeye devam ediyor.
Dr. Sabir Askeroğlu
Bölgede kalıcı barışın yolunun Ermenilerin işgal ettiği Azerbaycan toprağından geri çekilmelerinden geçtiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan da Türkiye’nin Azerbaycan’a desteğini yineleyerek haydut devlet Ermenistan destek verenleri, kendilerine insanlığın ortak vicdanı önünde hesap sorulacağı konusunda ikaz etti. Azerbaycan Ermenistan çatışmasını ve bölgeye olası etkilerini İRAM Dış Politika Uzmanı Dr. Sabir Askeroğlu ve Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Furkan Kaya Milat’a değerlendirdi.
Ermenistan politik hata yaptı
Ermenistan’ın politik olarak hata yaptığını ifade eden Dr. Sabir Askeroğlu, “Ermenistan daha önceleri yaptığı gibi çatışmaları başlatıp ondan sonra da üçüncü güçlerin arabuluculuğu sonucunda ateşkes sağlanacağını düşünüyordu. Fakat öyle olmadı. Azerbaycan hem siyasi kararlılık gösterdi hem de askeri başarılar elde etti. Azerbaycan’ın Karabağ sorununu çözmek için bu kadar kararlı hareket edeceğini düşünemedi. Rusya’nın politikası “tarafsızlığını korumak” ve “statükoyu sürdürmek” gibi ilkelere dayanıyordu. Çatışmaların büyümesini istemiyordu. Ateşkesin devam etmesi Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinde Rusya’nın hâkim konumunu koruması ve her iki ülkeyle de ilişkilerini sürdürmesi anlamına geliyor. Ermenistan’ın saldırıları Rusya’nın çıkarına da değildi. Ermenistan Rusya’dan bağımsız politika izlemek istedi. Fakat şimdi Rusya yavaştan sürece dâhil olmaya başladı” dedi.
Ermenistan tarihsel hayallere kapıldı
Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarını hâlâ işgal altında tutmasının birkaç nedeni olduğunu kaydeden Askeroğlu, “Ermenistan tarihsel bir illüzyona kapıldı. Yani Ermeniler Karabağ’ın kendilerine ait olduğunu düşünüyor. Hâlbuki Ermeniler Kafkasya’ya çok sonradan, Çarlık Rusya döneminde yerleşmiş veya yerleştirilmiştir. Tarihsel yanılgıları politik yanılgıyla sonuçlanmaktadır. İkincisi, Ermenistan’ın tutumu çözümden yana değil. Ermenistan Azerbaycan’ın Karabağ’dan vazgeçmesini bekliyor. Fakat bu da bir stratejik hatadan ibaret. Uluslararası hukuka aykırı olduğu gibi Azerbaycan’ın politik iradesinin hesaba alınmamasıdır. Üçüncüsü, Rusya’nın desteğine güveniyor. Azerbaycan’ı Rusya’yla caydıracağını düşünüyor” diye konuştu.
Krizi tetikleyen Ermenistan oldu
Krizi tetikleyenin Ermenistan’ın kararları olduğuna dikkat çeken Askeroğlu sözlerini şöyle noktaladı: “Ermenistan’ın politikaları, Karabağ sorununun çözülememiş olması ve Ermenistan ordusunun kabul ettiği Yeni Stratejik Vizyon belgesini uygulamaya koymak istemesi zaten bu krizin çıkacağının habercisiydi. Ermenistan’ın Yeni Stratejik Vizyon belgesi Ermenistan ordusunun artık savunma pozisyonundan vazgeçerek saldırı pozisyonuna geçmesi gerektiğini, “önleyici saldırı” ilkesini esas alacağını söylüyor. Pratikte bu, Azerbaycan’ın Ermenistan güçlerine saldırmadan önce Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırması anlamına geliyor.”
İran da her an karışabilir
Azerbaycan’a yenileceğini bile bile Ermenistan’ın böyle bir saldırıya neden kalkıştığının sorgulanması gerektiğini ifade eden Dr. Furkan Kaya, “İşgalci Ermenistan’la Azerbaycan arasındaki en büyük mesele Karabağ işgalidir. Tovruz bölgesine saldırısı ve Karabağ’a saldırı başlatması zamanlama olarak çok manidar. Türkiye’nin Ortadoğu’da, Mavi Vatan olarak adlandırdığı denizlerde vermiş olduğu mücadelenin yanı sıra yeni bir cephe açmasına yönelik çatışma ortamı yaratılmak isteniyor. ABD Kafkas baharı başlatma amacı güdüyor. Güney Azerbaycan dediğimiz İran’ın kuzey bölgesinde bulunan 15-20 milyon nüfusa sahip Azerbaycan Türkleri İran’da sokaklara çıktı. İsrail ve ABD’nin Ermenistan ve Azerbaycan çatışması üzerinden İran’ı parçalamayı planladıklarını düşünüyorum. ABD, İran’ın parçalanması noktasında Karabağ gibi hassas bir meseleyi kullanabilir” dedi.
Dr. Furkan Kaya
Rusya Paşinyan’dan rahatsız
Ermenistan ve Yunanistan’ın iki yapay devlet olduğunun altını çizen Kaya, “Rusya, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın ABD merkezli politikasından rahatsız. Ermenistan’a kim kurşun attırdı, bunu sorgulamak gerekiyor. Çünkü Ermenistan’ın bir süre önce saldırdığı Tovruz’dan hem demiryolu hem de enerji hatları geçiyor” diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.