Ermeni akademisyen Torikian: Kötü ilişkiler Ermenilere zarar veriyor
Ermeni akademisyen Iver Torikian, Türkiye ve Ermenistan sınırlarının açılmasından komşu ülkelerin de fayda sağlayacağını ifade etti.
Ankara'da bulunan Avrasya İncelemeleri Merkezi (AVİM) referansıyla yayımlanan "Japonya'dan Bir Mektup-Stratejik Suskunluk: Ermenilerin Sessizliği" eserinin yazarı Torikian, Japonya'nın Kobe kentinde yaşıyor.
Bir dönem ailesiyle İstanbul'da oturan Torikian, "Türk-Ermeni ilişkilerinde yanlış bilinenleri" sorguladığı eserinin oluşturduğu etki ile Türk-Ermeni ilişkilerinin yeni seyrine yönelik, değerlendirmede bulundu.
Ermeniler daha çok zarar görüyor
Torikian, Ankara ile Erivan arası zayıf ilişkilerin, Türk halkından çok daha fazla Ermenistan halkına zarar verdiğini düşündüğünü söyledi.
Karayla çevrili ülkesinin özel olarak doğal kaynağı bulunmadığını belirten Torikian, "Bana göre, Türkiye ile zayıf ilişkilerin etkisi, Ermenistan ve halkını ekonomik olarak olumsuz etkiliyor." ifadesini kullandı.
Yurt dışında yaşamasına rağmen uzmanların tartışma ve bildirgelerini takip ettiğini aktaran Torikian, Türkiye ve Ermenistan sınırlarının açılmasından komşu ülkelerin de fayda sağlayacağını dile getirdi.
Torikian, iki ülke arasında doğrudan uçuşların yeniden başlamasının önemine işaret ederek bunun özellikle Türkiye'de çalışan Ermeniler açısından avantajlı olacağını belirtti.
Ermenistan'ın yurt dışı nüfusunun etkisi
Dünyadaki 8 milyon Ermeni'nin sadece 2 milyonunun Ermenistan'da yaşadığını söyleyen Torikian, kazandıkları dövizleri ülkesine gönderen yurt dışı nüfusunun, ülke içinde büyük etkiye sahip olduğunu vurguladı.
Torikian, Ermeni diasporasının, Ankara-Erivan ilişkisine yönelik fikirlerinin Ermenistan'dakilerden farklı olduğuna dikkati çekti.
Ermenistan'daki halkın "kendi kararlarını kendisinin verebilmesinin önemine" işaret eden Torikian, "Türkiye'ye yönelik bir karar alma sürecinde, Türkiye'deki Türklerin değil de Türkiye dışındaki Türklerin etkili olması ne kadar garip olurdu" dedi.
Ermeni diasporasının etkisi
Diaspora Ermenilerinin, Ankara-Erivan arasında son dönemde kayda geçen yeni anlaşmalara ideolojik gerekçelerle karşı çıktıklarını bildiren Torikian, "İdeolojik terimlerle düşünebilme lüksünü de karşılayabiliyorlar. ABD ve Fransa'daki Ermeniler biliyorlar ki; geçim yolları, Ankara-Erivan arası zayıf ilişkilerden kötü etkilenmeyecek ve topluluklarını bir arada tutan Türk karşıtı eylemlere de katılabilecekler." diye konuştu.
Ülke içindeki halkın çoğunun, Türkiye-Ermenistan'ın daha iyi ilişkilere sahip olmasını istediğini belirten Torikian, "Kötü ilişkiler, Ermenistan halkında zorluklara yol açıyor ve biliyorlar ki daha iyi ilişkiler, kendilerinin yaşam standartlarını yükseltecek." değerlendirmesinde bulundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.