Erken seçim ihtimali sıfır
Bayram ZİLANANKARA
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, 27. Dönem 2. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısında medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ile bir araya geldi. Meclisi Başkanı Şentop, İstanbul seçimlerinin ardından gündeme gelen erken seçim tartışmalarına ilişkin net konuştu. Şentop, “Siyaseten de hukuken de seçim kararı ihtimalini sıfır görüyorum" dedi.
Değişiklikler yapılabilir
Sistem tartışmalarına da değinen Başkan Şentop, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili anayasal düzlemde sorun teşkil eden bir hususun olmadığı kanaatindeyim ama bunun dışında alt mevzuatta gerek kanunla gerek Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle yapılabilecek değişiklikler her zaman olabilir" diye konuştu.
Toplantıda gazetemiz Ankara Temsilcisi Bayram Zilan da hazır bulurdu.
Sistemin şanzımanı farklı
Şentop, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte gensoru mekanizmasının kaldırılmasının eleştirildiğini anımsattı. Şentop, manuel vitesli otobüsle ile otomatik vitesli araçlardaki farka işaret ederek, otomatik viteste debriyaj bulunmadığını söyledi. Bu sistemde gensoru neden olmadığını soranlara cevap veren Şentop, “Bu sistemin şanzımanı farklı. Gensoru aslında basit bir ifade ile güvenin geri alınmasıdır. Halbuki yeni sistemde parlamentodan güvenoyu alarak kurulan bir hükümet yok. Hükümet doğrudan, sandıktan seçimle çıkıyor. Meclis güvenoyu vermediği için onu geri almak anlamındaki güvenoyunu da kullanamıyor" diye konuştu.
Güvenoyuyla kurulan hükümet yok
“Gensoru hükümetin parlamento içinden çıktığı ve güvenoyu aldığı bir sistemde olabilir” diyen Şentop, “Gensoru aslında basit bir ifadeyle güvenoyunun, güvenin geri alınması demektir. Hâlbuki yeni sistemde parlamentodan güvenoyu alarak kurulan bir hükümet yok. Hükümet, doğrudan sandıktan çıkıyor. Seçimle cumhurbaşkanı seçiliyor. Başkanlık sistemlerinde böyle. Dolayısıyla meclis güvenoyu vermediği için gensoruyu denetim yolu olarak kullanamıyor” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı sistemi döneminde 42 kanun çıkartıldığının bilgisini veren Şentop, “13 tanesi uluslararası anlaşma, bir KHK var. Parlamentonun 26. döneminde öneri sayısı 124 kanun tasarısı, 527 kanun teklifi gelmiş, toplam 651. Parlamenter sistemin son yılı 41 kanun tasarısı, 559 kanun teklifi olmak üzere 650 kanun önerisi gelmiş” ifadelerine yer verdi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.