Erken bunama belirtileri nelerdir?
Bunama nedir? Bunama neden olur? Erken bunama belirtileri nelerdir? Demans adı da verilene bunamanın ne olduğuna bunama belirtilerine dair merak edilenler haberimizde. İşte erken bunama belirtileri...
Bunama ve demans çağımızın hastalıklarından biri olarak kabul ediliyor. Bellek yani hafıza beynimizin en önemli bilişsel işlevidir. Beyin sadece öğrenme değil aynı zamanda unutma organıdır. İnsanlar yaşamını devam ettirebilmek için yaşadıkları bazı heyecan ya da üzüntüleri unutmak zorundadır. Her yaşta insan bunama belirtisi gösterebilir. Burada önemli olan her hastalıkta olduğu gibi erken teşhistir. Genç yaşlarda unutkanlığa sebep olacak bazı nedenler; depresyon, dikkat eksikliği ya da kaygı durumları, uykusuzluk, stres gibi koşullar bu duruma sebebiyet verebilir. Aynı zamanda tıbbi tedavi gerektiren anemi, tiroid hastalıkları gibi rahatsızlıklar bu duruma etken olabilmektedir.
BUNAMA NEDİR?
Bunama; beynin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan çeşitli belirtiler için kullanılan bir terimdir. Beynin hangi bölümünün etkilediğine bağlı olarak kendini farklı biçimlerde gösterebilir. Genel olarak zarar gördüğü alanlar, kişinin zihni ve günlük görevleri planlama, gerçekleştirme yetileri olmaktadır.
Bunama; hafıza kaybı, ruh halinde değişiklikler, iletişim güçlüğü ve mantık yürütme ile ilgili sorunların da olduğu çeşitli belirtileri içerir. Bunama çeşitlerinden en yaygını; Alzheimer hastalığı ve vasküler bunamadır.
YAŞLILIKTA BUNAMA
İlerleyen yaşlarda birçok hastalığın ortaya çıkması normal karşılanabilecek bir durumdur. Ancak yaşlılarda daha sık görülen sadece iki ruhsal bozukluk vardır. Bunlardan bir tanesi de bunamadır. Bunların belirtileri de diğerleri ile benzerlik gösterir. Örneğin; doğru sözcükleri bulmakta zorluk çekme, kayıtsızlık, moralsizlik ve güvensizlik, hafif ve kısa vadeli bellek değişiklikleri gibi.
BUNAMA TEDAVİSİ
Bunama rahatsızlığının tedavisi normal hastalıklar gibi seyretmez. Bu durumun terapisi, ilaçsız ya da ilaçlı tedavisi vardır. Çoğu bunama türleri tedavi edilemez ve bu semptomları yönetmenin bir takım yolları vardır. Bunama tedavisi doktor kontrolünde olup tedavi süreci ve yöntemi kişiden kişiye ve hastanın durumuna göre değişebilir.
DEMANS HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Beyin, her biri farklı işleyen işlevlerden sorumlu olan bölgeye sahiptir. Belirli bir bölgedeki hücre zarar gördüğünde o bölge normal olarak işlevlerini yerine getiremez. Demans aslında beyin hücrelerinin zarar görmesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Normal şekilde iletişim kurulamadığında ya da düşünülmediğinde davranışlar ve duygular tetiklenip değişebilir.
Farklı demans türleri; beynin belli bölgelerindeki hücre hasarı tipleri ile ilişkilidir. Örneğin; Alzheimer hastalığında beyin hücreleri sağlıklı kalamaz ve birbiri ile iletişim kurmak zorlaşır. Beyindeki öğrenme ve hafızanın merkezi olan Hipokampus Alzheimer hastalığında genellikle ilk zarar gören bölgedir.
DEMANSIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Demansın en belirgin belirtisi yeni alınan bilgilerin unutulmasıdır. Aynı zamanda bir kişinin demans hastası olarak kabul edilmesi için aşağıdakilerden en az ikisinde bozulma olmalıdır:
1.Bellek
2.İletişim ve dil
3.Odaklanma ve dikkat etme yeteneği
4.Görsel algı
DEMANS HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?
Demansın teşhisine yönelik bir test yoktur. Doktor kontrolünde ve klinik incelemeden sonra doktorlar size bir test uygulayabilir. Eğer diğer hastalıklardan şüpheleniyorsa kan testi ya da beyin görüntüleme testleri isteyebilir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.