Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2505.00
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erkekler de varisten dertli

Gebelik, hormonal nedenler, kilo artışı ve topuklu ayakkabılar nedeni ile kadınlarda daha sık görülen varisin, erkeklerde de sıkıntı oluşturduğu öğrenildi.
Erkekler de varisten dertli
22 Şubat 2013 07:01:00
Gebelik, hormonal nedenler, kilo artışı ve topuklu ayakkabılar nedeni ile kadınlarda daha sık görülen varisin, erkeklerde de sıkıntı oluşturduğu öğrenildi.

Çalışanları olduğu kadar ev hanımlarını da hedef alan varisin, kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de görüldüğü tespit edildi. Konu ile ilgili açıklama yapan damar Cerrahı Prof. Dr. Murat Aksoy, Öğretmenlik, tezgahtarlık ve kuaförlük yapan kişilerin bu açıdan yüksek riskli meslek grubuna girdiğini anlatarak, kozmetik problemin çalışan kadın için biraz daha ön planda olduğunu, ev kadınlarının genel olarak ağrı ve şişlik şikayetiyle geldiği için, biraz daha ileri evrede doktora başvurduğunu aktardı.

Erkeklerde varis artıyor

Erkeklerde varisin artmasının sebeplerine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Aksoy, spor ve yürüyüşün daha az yapılması nedeniyle erkeklerin de artık varis sorunuyla daha sık karşılaştığını belirtti. Erkeklerin günlük yürüyüş mesafesinin 500 metre ile bir kilometreyle sınırlı olduğunu ifade eden Aksoy, fast-food alışkanlıklarının da artış gösterdiğini ve erkeklerin sağlıksız beslenme nedeniyle kilo aldığını kaydetti. Ofis ortamlarının da hareketten uzak bir yaşam tarzı sunduğunu belirten Aksoy, çalışanların hem kilo aldığını hem de bacak kaslarının zayıfladığını vurgulayarak bu durumun varis riskinin artığını aktardı.

Varisi önlemek için

Varisin sadece kozmetik bir problem olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Aksoy, ciddi bir sağlık problemi olan varisi önlemek; "Uzun süre oturarak da olsa, ayakta da olsa hareketsiz kalmayın, uzun süre bacak bacak üstüne atmayın, bol su için ve fast food'dan kaçının, kilo almamaya özen gösterin, yüksek topuklu ayakkabı kullanmayın, çok dar pantolonlar giymeyin, aşırı sıcak suyla banyo yapmayın, bol yürüyüş yapın ve spor yapın" şeklinde önerilerde bulundu.