Dolar (USD)
34.30
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2837.46
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erdoğan'ın ABD ziyaretini Menderes'in son ABD ziyaretine benzetti!

Fehmi Koru, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD gezisini Menderes'in son ABD gezisine benzetti!
Erdoğan'ın ABD ziyaretini Menderes'in son ABD ziyaretine benzetti!
16 May 2017 15:28:00
Fehmi Koru, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD gezisini Menderes'in son ABD gezisine benzetti!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "CAN" ile TSİ 23.50'de Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'a gitti.

Erdoğan, Andrews Hava Üssü'ne gelişinde ABD Protokol Genel Müdür Vekili Rosemerie Pauli ile Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç tarafından karşılandı.

Erdoğan ziyaret kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile kritik bir görüşme gerçekleştirecek.

"Kritik ziyaretin neden kritik olduğuna" ilişkin bir yazı kaleme alan Fehmi Koru, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretini, darbe ile devrilen Adnan Menderes'in son ABD gezisini benzetti.

Koru yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Menderes'in Washington'u ziyaretinden yalnızca iki ay sonra (6 Aralık) ABD Başkanı Dwight Eisenhower Türkiye'ye geldi.

Bu iki ziyaretten sadece altı ay sonra ise Türkiye'de arkasında ABD'nin bulunduğuna inanılan bir askeri darbe yaşandı (27 Mayıs 1960)."

İşte Koru'nun o köşe yazısı;

* Kritik gezi neden kritik? Menderes ve Özal'ın Washington ziyaretleri ne anlatıyor?

Bugün yapılacak Trump-Erdoğan görüşmesinin 'kritik' olduğunda herkes hemfikir.

Yıllardır 'stratejik ortaklık' olarak tanımlanan ABD-Türkiye ilişkilerinin bu görüşme sonrasında farklı bir zemine kayabileceği düşünülüyor da ondanu2026

Taraflar (ABD ve Türkiye) günler öncesinden birbirlerine mesajlar verdiler: ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'yi kızdırma pahasına, IŞİD'e karşı savaşta müttefik olarak seçtikleri PYD/YPG güçlerine 'ağır silahlar' verilmesini öngören bir talimata imza attı.. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da, bunun yanlışlığına vurgu yapıp ABD tutumunda ısrar ederse ilişkilere 'nokta' konulabileceğini açıkladıu2026

Yorumcular "Erdoğan rest çeker mi, çekmez mi?" telaşındalar.

- Türkiye pekala kendisini ağırdan alabilir

İşin buraya kadar gelmesi-getirilmesini yanlış buluyorum ben; bu ziyareti Ankara'da planlayanların, geçmişteki benzeri karşı karşıya gelişleri ve yaşananları göz önünde tutarak, 'restleşmeyi' karşı tarafa (ABD'ye) bırakan bir diplomatik taktik belirlemelerini beklerdim.

IŞİD'in ortaya çıkmasına vesile olmuş ABD'ye karşı.. IŞİD'le sınırlara sahip olduğu için onunla içte ve dışta savaşmak zorunda kalan Türkiye'nin restleşmesi.. anlamsız çünkü.

Bırakalım ABD kiminle ittifak kurmak istiyorsa kurarak IŞİD'le savaşsın; savaşın dışında kalmayı kendisi uygun görmüş Türkiye.. Washington ziyaretinde kırmızı çizgilerini daha belirgin biçimde ABD'ye aktararak.. bölgenin savaştan sonra alacağı biçimi belirlemede daha etkili hale gelsinu2026

Nedense bu tez tercih edilmedi, üzerinde hiç düşünülmedi bileu2026

- Kritik geziler gerçekten 'kritik' olabiliyor

Şahsen 'kritik' sıfatı önceden yapıştırılmış pek çok devlet adamı ziyareti izledim; Ankara-İstanbul ve Washington'dau2026 Bu sebeple, bugün iki liderin Washington'da yüz yüze yapacakları görüşme beni endişelendiriyor.

İzlediğim 'kritik' ziyaretlerden, bir tek, Turgut Özal'ın tasvibini aşırı biçimde muhataplarına belli ettiği Birinci Körfez Savaşı sonrası (1991) çıktığı ve sadece Beyaz Saray'da değil Camp David'te de ala-yı vala ile ağırlandığı ziyaret gönül rahatlığı içerisinde geçmişti.

Özal, o ziyarete, "No aid, but trade" ("Sizden yardım istemiyoruz, ticaret istiyoruz") sloganıyla gitmiş ve istediğinden fazlasını almıştı da.

Şimdi ise hayli endişeliyim. Zihnimde hep Adnan Menderes'in 1959 yılı Ekim ayında ABD'ye yaptığı ziyarette yaşananları taşıyorum da ondanu2026

Hayır, o ziyareti izleyen gazetecilerden biri değildim, ama dönemin muhalif gazetelerinden Ahmet Emin Yalman'ın Vatan gazetesinin muhabiri olarak resmi heyete katılan kıdemli meslektaşımız Orhan Karaveli'nin anılarında yazdıklarına güveniyorum.

Gezi sırasında Menderes, Karaveli'ye, hep "Düşmanım Vatan gazetesinin muhabiri" diye takılırmışu2026

Demek o zaman devleti yönetenler düşmanı mesabesinde gördükleri gazetecileri de yanlarında taşıyabiliyormuşu2026 (İyi ki öyle yapıyorlarmış; sağlıklı tanıklıkları o sayede öğreniyoruz işte).

- Kronolojiye bakın

Menderes'in Washington'u ziyaretinden yalnızca iki ay sonra (6 Aralık) ABD Başkanı Dwight Eisenhower Türkiye'ye geldi.

Bu iki ziyaretten sadece altı ay sonra ise Türkiye'de arkasında ABD'nin bulunduğuna inanılan bir askeri darbe yaşandı (27 Mayıs 1960).

Yazının burasında Başbakan Adnan Menderes'in 1959 yılı sonlarında çıktığı ABD ziyaretinin Beyaz Saray bölümünü Orhan Karaveli'nin 'Görgü Tanığı' (Pergamon 2001, yeni baskısı Doğan Kitapları) adlı anı kitabından aktarayım:

"9 Ekim günü öğleden önce Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile birlikte Beyaz Ev'e gitmiş ve 'önemli ziyaretçiler' geldiğinde kapılara çıkan Eisenhower, yani bu tarihten kısa bir süre sonra Türkiye'ye geldiğinde, bizim abartılı 'I love Ike' pankartlarıyla sokaklara döküldüğümüz Amerika başkanı, Menderes'i giriş katındaki çalışma odalarından birinde kabul etmişti.

"Kolumdaki saate göre üç devlet adamı toputopu 25 dakika kadar konuşmuşlar ve biz, az sayıda gazeteci, resim çekmek üzere içeri alındığımızda Menderes'i, kolunun altında parlak bir kağıda sarılmış imzalı ve kocaman bir Eisenhower fotoğrafıyla gülümsemeye çalışır durumda bulmuştuk. Hiç mutlu olmadığı yüzünden okunuyor ve resmen açıklamasa da gezisinin asıl amacı olduğu bilinen, güç durumdaki Türk ekonomisini düzlüğe çıkarmak için, hedeflediği 500-600 milyon dolarlık yeni bir yardım talebini başbakanın gündeme bile getiremediği anlaşılıyordu. (..) Beyaz Ev çıkışında Cadillac'ına binerken bana, 'Sadece bir nezaket ziyareti idi!..' demekle yetindi."

Orhan Karaveli Türkiye'yi Washington'da temsil eden Büyükelçi Suat Hayri Ürgüplü'ye "Ne oluyor?" diye sorunca, Ürgüplü, 'yazılmaması kaydı ile' ona şunları söylemiş:

"Amerikalılar Menderes'i çoktan sildiler. Gözden çıkardılar onu! Değil 500-600 milyon dolarlık yeni bir yardım, 1 dolar bile vermemekte kararlılar. Biz bunu 'hissettiğimizi' kendisine ilettik. Belki o da her şeyin farkında, ama şansını deniyor. Ümidini büsbütün kestiği an Türkiye'nin dış politikasını değiştireceğinden hiç kuşkun olmasın."

Elbette bugün Türkiye ABD'ye 'rest' çekebilecek duruma gelmiş bir ülke; o günden bugüne şartlar çok değişti. Tayyip Erdoğan da Adnan Menderes değil; yutkunarak konuşmayacağı biliniyor.

Yapılacak görüşmenin hayırlı sonuçlar doğurmasını diliyorum.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin