Erdoğan'a coşkulu karşılama dünya basınında
Yabancı basın yayın organları, Erdoğan'ı İstanbul'a dönüşünde binlerce insanın coşkuyla karşıladığına dikkati çekerek, Başbakan'ın "demokratik niteliğini kaybeden eylemlere derhal sona verilmesi" çağrısına vurgu yaptı.
İngiliz gazetesi The Guardian'ın internet sitesinde yer alan haberde, Kuzey Afrika gezisinden dönüşünde 10 binden fazla kişi tarafından coşkuyla karşılanan Başbakan Erdoğan'ın, sert bir konuşma yaptığı ve protesto eylemlerinin bitmesi gerektiğini vurguladığı belirtildi.
Başbakan Erdoğan'ın, partisini destekleyenlerden itidalle davranmalarını ve kendilerini "kirli oyunlardan" ve "kanun dışı gösterilerden" uzak tutmalarını istediğini aktaran The Guardian, tavrında yumuşama olması beklenen Erdoğan'ın "kavgacı bir ruh hali" sergilediğini savundu.
Erdoğan'ın, "Hukuksuzluğa dönüşen bu eylemler derhal son bulmalıdır" sözlerine yer veren gazete, Başbakan'ın binlerce kişiye seslendiği sıralarda, Taksim'deki gösterilerin de devam ettiğini, kimi protestocular "Tayyip istifa" sloganları atarken, kimilerinin ise dans ve şarkılarla eylemlerini sürdürdüğünü bildirdi.
Havaalanında Erdoğan'ı karşılayan kalabalığın da "Polise kalkan eller kırılsın" sloganları attığını belirten The Guardian, başbakanın kalabalığa, "Dik durduk, dikleşmedik.. Biz biriz, beraberiz, kardeşiz" diye seslendiğini aktardı. The Guardian ayrıca, Erdoğan'ın, "yüzde 50'nin Başbakanı olduğu" yönündeki açıklamaları reddettiğini ve "Türkiye'nin en batısından en doğusuna 76 milyona hizmet götürdüklerini" söylediğine yer verdi.
İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesi'nin internet sayfasında da Erdoğan'ın İstanbul'a, haftalardır protesto gösterilerini sürdüren eylemciler konusunda taviz verilmeyeceği mesajını vererek döndüğü ifade edildi. Gazete, Erdoğan'ın Tunus'tan dönüşünde havaalanında yaptığı konuşmada, kendisini karşılayan binlerce coşkulu destekçisine, "Demokratik gösteri hüviyetini kaybeden ve artık vandallığa dönüşen bu eylemler derhal son bulmalıdır" diye seslendiğini aktardı.
BBC: Ne kadar destek gördüğünün göstergesi
İngiliz yayın kurumu BBC, Erdoğan'ın dönüşüne ilişkin internet sayfasında yer verdiği haberde, Başbakan'ın ülke geneline yayılan protesto gösterilerinin derhal sonlanması çağrısında bulunduğunu belirtti. BBC, Erdoğan'ın, kendisini havaalanında karşılayan kalabalığa, gösterilerin "hukuksuzluk sınırına dayandığını" söylediğine ancak konuşma sırasında Taksim Meydanı'nda gösterilerin sürdüğüne işaret etti.
Cuma gününün erken saatlerinde yaklaşık 10 bin kişinin Erdoğan'ı karşılamaya geldiğinin aktarıldığı haberde, kalabalığın coşkusu ve sloganlarının Erdoğan'ın sesini zaman zaman bastırdığı belirtildi. Haberde, Erdoğan'ın "gerginlik ve kutuplaşmayı asla desteklemedikleri ancak zulmü de alkışlayamacakları" yönündeki sözlerine de yer verildi. BBC, "Yol ver gidelim, Taksim'i ezelim" sloganlarının atılması üzerine, Erdoğan'ın destekçilerine barışçıl bir şekilde evlerini gitmelerini söylediğini de aktardı.
BBC, haftalar süren protestoların ardından Erdoğan'a yönelik ilk büyük destek gösterisi niteliği taşıyan dünkü karşılamanın, Başbakan'ın halen ne kadar destek gördüğünün göstergesi olduğu yorumunda bulundu.
Öte yandan BBC ve Sky haber kanalları, Erdoğan'ın dönüşünü ekranlarına da taşıdı. Havaalanındaki karşılamayı izleyicileriyle paylaşan BBC, Erdoğan'ın konuşmasında protestolara acilen son verilmesi çağrısında bulunduğunu aktararak, yaklaşık 10 bin kişinin Erdoğan'ı havaalanında karşıladığını kaydetti.
Sky haber kanalı da Erdoğan'ın binlerce kişi tarafından karşılandığını bildirerek, Erdoğan'ın destekçilerine itidal çağrısında bulunduğunu belirtti.
CNN: Protestolar devam ederken Türkiye'ye döndü
CNN internette yer verdiği "Erdoğan protestolar devam ederken Türkiye'ye döndü" başlıklı haberinde, Başbakan'ın eylemlerin bitmesi çağrısında bulunduğunu ve polisin aşırı güç kullanımının soruşturulacağını söylediğini aktardı.
Erdoğan'ı binlerce kişinin ellerinde bayraklarla karşıladığını belirten kanal, Başbakan'ın "eylemlerin demokratik niteliğini kaybettiğini" ifade ettiğine ve "masum vatandaşların kendilerini bu eylemlerden uzak tutmaları" çağrısında bulunduğuna yer verdi. CNN, eylemcilerin, kendisini seçim sandığında yenilgiye uğratamadıkları için kanuna karşı geldiklerini belirten Erdoğan'ın, yatıştırıcı ifadeler de kullandığını ve polisin aşırı güç kullanımının soruşturulduğunu söylediğini bildirdi.
Deutsche Welle: Geri adım atma emaresi göstermedi
Alman yayın kurumu Deutsche Welle ise yabancı ajanslardan derlediği haberinde, Başbakan Erdoğan'ın, yurda dönüşünde "çok fazla geri adım atma emaresi göstermediği" yorumunu yaptı. Deutsche Welle, Erdoğan'ın İstanbul'da coşkuyla karşılandığını aktararak, Başbakan'ın eylemlerin hukuksuzluğuna işaret ettiğini ve partisinin gerginlik ve kutuplaşmadan yana olmadığını söylediğini bildirdi.
New York Times: Erdoğan'a destek gösterisi siyasi mitinge döndü
New York Times, internet sitesindeki haberde, Başbakan Erdoğan'ın cuma günü erken saatlerde onbinlerce kişi tarafından karşılandığını ve yaptığı konuşmada kendisine karşı olanlara boyun eğmediğini yazdı. Erdoğan'ın bu kişilere "vandal" dediğini yazan gazete, Başbakan'ın "Bu gece sadece size değil, Türkiye'nin her şehrindeki herkese sesleniyorum" şeklindeki sözlerine yer verdi.
Erdoğan'ın destekçilerinin pankartlar açtığını ve "Erdoğan'ın askerleriyiz" şeklinde sloganlar attığını kaydeden New York Times, "İstanbul burada, çapulcular nerede" şeklindeki sloganlar atıldığını da yazdı.
Destek gösterisini siyasi bir mitinge benzeten gazete, Erdoğan'ın Türk halkı arasında hala çok popüler bir lider olduğunu belirtti. Gösteriler başladığında Erdoğan'ın kendi taraftarlarını harekete geçireceği tehdidinde bulunduğunu ileri süren ve dün gece bunu yaptığını yazan New York Times, "Erdoğan'ın AK Partisi, destekçilerini otobüslerle gece geç saatlerde havalimanına taşıdı ve İstanbul metrosu geç saatlere kadar açık kaldı. Protestocular Erdoğan'a ne kadar karşıysa, 'Yol ver gidelim, Taksim'i ezelim' diye slogan atan sevinç içindeki destekçileri de Başbakan'ın o derece tutkuyla arkasında olduklarını gösterdiler" ifadelerine yer verdi.
Gazete, gösterilerin ilk olarak bir parkın yıkılmasını engellemek için başladığını ancak daha sonra Başbakan'ın ve AK Parti'nin otoriter tavrına karşı genişlediğini belirterek, "Erdoğan'ın Türkiye'ye dönüşünü beklerken kimileri, babasının eve dönmesini beklerken yaramazlık yapan çocuklar gibi hissettiği esprisini yaptı" diye yazdı. Gazete, Cem Gökçeer isimli göstericinin şu sözlerini aktardı: "Baba eve geliyor ve kendisi yokken neler yaptığımızı görünce gerçekten kızacak."
Financial Times: Erdoğan geri adım atmayı reddetti
"Erdoğan diretince piyasalar sallandı" başlığını kullanan Financial Times'ın internet sitesi ise Tunus'tan dönmeden önce Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı konusunda geri adım atmayı reddettiğini, bunun üzerine BIST 100 endeksinin gün sonunda yüzde 4,7 düşüşle kapandığını, bir ara yüzde 7 gerilediğini yazdı. Avronun lira karşısında yüzde 0,5 değer kazandığını kaydeden Financial Times, "Erdoğan'ın sözlerinin ardından piyasalardaki düşüş yakın zamanda en yüksek seviyesini gören borsayı yüzde 20 aşağı çekti" dedi.
Gazete, Erdoğan'ın Taksim'deki gösterileri düzenleyenlerden bazılarını ABD'nin Ankara Büyükelçilği'ne yapılan saldırılarla ilişkilendirdiğini belirterek, "Erdoğan, aşırı güç kullanımı için yardımcısı Bülent Arınç'ın dile getirdiği özrü tekrarlamadı ancak bu özre atıf yaptı. Göstericilerle müzakereyi reddeden Erdoğan, devlet yönetiminde 'bunu alırsam, şunu veririm' mantığının yeri olmadığını savundu" ifadesini kullandı. Erdoğan'ın İstanbul'a dönüşünde binlerce kişi tarafından karşılandığını kaydeden Financial Times, Erdoğan'ın konuşmasından bazı bölümleri aktardı.
Haaretz: Mücadeleci bir tavır takındı
İsrail gazetesi Haaretz ise Erdoğan'ın İstanbul'a dönüşünde havalimanında, "Polise kalkan eller kırılsın" sloganı atan 10 bin kişi tarafından karşılandığını belirtti. "Mücadeleci bir tavır takınan" Erdoğan'ın dönüşünün yakından izlendiğini ifade eden Haaretz, Başbakan'ın kalabalığa seslenerek, gösterilerin artık son bulması gerektiğini söylediğini aktardı. Gazete, "Hükümet karşıtı gösterilerin geçen hafta başlamasından sonraki ilk geniş çaplı destek gösterisinde 10 bin kişi Recep Tayyip Erdoğan'a İstanbul havalimanında coşkulu sevinç gösterilerinde bulundu" diye yazdı.
Haaretz, haberinde, "Duruşunu yumuşatacağı yönünde daha önce yapılan yorumlara rağmen, Erdoğan dört günlük Kuzey Afrika ziyaretinden dönüşünde sert bir konuşma yaptı. Erdoğan, 'Artık hukusuzluğa dönüşen bu eylemler derhal bir son bulmalıdır' dedi. Erdoğan'ın tepkisi gösterilerin devamına ilişkin kararlılığını ortaya koydu. Kendisine üç seçim zaferi kazandıran sert söylemi, seçmen tabanına zayıf görünmemek için yapılan bir girişim olabilir" ifadelerini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.