Dolar (USD)
34.53
Euro (EUR)
36.15
Gram Altın
2998.45
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erdoğan'ın ziyaret ettiği Çad'dan ABD'ye 'İstanbul' tokadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın zamanda ziyaret ettiği Çad'dan ABD'ye müthiş tokat. Başkent Encemine'de ABD Büyükelçiliğinin bulunduğu caddeye "İstanbul" ismi verildi.
Erdoğan'ın ziyaret ettiği Çad'dan ABD'ye 'İstanbul' tokadı
29 Aralık 2017 10:45:00
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın zamanda ziyaret ettiği Çad'dan ABD'ye müthiş tokat. Başkent Encemine'de ABD Büyükelçiliğinin bulunduğu caddeye "İstanbul" ismi verildi.

Çad'ın başkenti Encemine'de ABD Büyükelçiliğinin bulunduğu caddeye "İstanbul" ismi verildi.

Ülkenin en işlek caddelerinden olan, aynı zamanda Valilik ve ABD Büyükelçiliğinin de yer aldığı "Devlet Caddesi"nin ismi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çad ziyareti ve İstanbul-Encemine "kardeş şehir" ilişkisinin nişanesi olarak "İstanbul" şeklinde değiştirildi.

Caddenin isminin değiştirilmesi amacıyla düzenlenen törene,Türkiye'nin Encemine Büyükelçisi Erdal Sabri Ergen, Encemine Belediye Başkanı Meryem Djimet Ebet ile Çad resmi makamlarından yetkililer katıldı.

BİR CADDEYE İLK KEZ TÜRK ADI VERİLDİ

Büyükelçi Ergen, yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı ziyareti sorasında halihazırda kirada bulunan Büyükelçiliğimizin Türkiye'ye yakışır şekilde inşaatı için Encemine'de geniş bir arazi tahsisi kararlaştırıldı. Encemine'de ilk defa bir caddeye Türk ismi verilmesinden memnuniyet duydum ve beklentim bu kalıcı büyükelçilik binası bittikten sonra da önündeki caddeye Türkiye ile ilgili bir ad verilmesidir." ifadesini kullandı.

Belediye Başkanı Ebet ise Encemine ile İstanbul arasında kardeş şehir ilişkisi bulunduğunu ve bu ilişkiyi canlandırarak geliştirmek istediklerini söyledi.

Yeni ismi İstanbul olan cadde, Osmanlı Devleti'nin bölgede hüküm sürdüğü yıllara dayanan ve "Abeşeler" olarak bilinen Türk kökenli Çadlıların yaşadığı köylere giden yol üzerinde bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika temasları kapsamında 26 Aralık'ta Çad'a gelmişti. Erdoğan'a ziyaretinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve birçok bakanın bulunduğu heyet eşlik etmişti.

DEBİ ERDOĞAN'I UĞURLARKEN AYAKTA 40 DAKİKA BEKLEMİŞTİ

Çad'a Türkiye'den cumhurbaşkanı seviyesindeki ilk ziyareti Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleştirdi. Çadlı mevkidaşı İdris Debi, Encemine Uluslararası Havalimanı'nda uğurlama töreni sırasında Erdoğan'ın uçağı havalimanından kalkıncaya kadar yaklaşık 40 dakika elindeki bastonuyla ayakta beklemişti.

Çad ziyareti ve Debi'nin Erdoğan'a gösterdiği samimiyet, ülke basınında geniş yer tutmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaret ettiği Çad, Afrika'nın en büyük ülkelerinden biri olmasının yanı sıra zengin kaynaklarına rağmen yoksulluğun çokça görüldüğü bir ülke olarak öne çıkıyor. Çad, insani kalkınma endeksinde 188 ülke arasında 185'inci sırada yer alıyor.

Türkiye'den ilk kez bir cumhurbaşkanının ziyaret ettiği Çad, altın ve uranyum madenleri açısından oldukça zengin. Ülkede 2003 yılında petrol üretimi de başlasa da Çad'da temel geçim kaynağı olarak tarım ve hayvancılık tercih ediliyor. Halkın yüzde 55'i ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

12,8 milyon nüfuslu Çad'ın başkenti Encemine. Ülkede Araplar, Goran, Hacara, Vaday, Pöl (Peul), Sara ve Zagava halkları yaşıyor. Fransızca ve Arapçanın resmi dil olduğu 1,28 milyon kilometrekarelik ülkede, Bagirmi, Zagava, Tubu, Gorani gibi kabile dilleri de konuşuluyor. Halkın yüzde 55'i Müslüman, yüzde 35'i Hristiyan, yüzde 7'si ise Animist.

Orta Afrika ülkesi Çad'ın kuzeyinde Libya, batısında Nijer, Nijerya ve Kamerun, güneyinde Orta Afrika Cumhuriyeti, doğusunda ise Sudan bulunuyor. En az gelişmiş ülkelerden biri olan Çad, 2015'te İnsani Kalkınma Endeksi'nde 188 ülke içerisinde 185'inci sırada yer aldı.

Ebola salgını Çad'ın komşu ülkelerle sınırlarını kapatmasına neden oldu

Çad, 1960'a kadar Fransa'nın Afrika'da hakimiyet kurduğu bölgeler arasında yer aldı. 1990'da barış ortamı kurulana kadar da hem iç savaşla hem de Libya işgaliyle mücadele etti.

Ülke özelinde yaşanan akaryakıt sorununun yanı sıra uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş neticesinde bütçe açığı önemli sorun teşkil ediyor.

Bölgede yaşanan insani ve güvenlik sorunları ile Ebola salgını ülkeyi son yıllarda etkiledi ve Çad'ın komşu ülkelerle sınırlarını kapatmasına ve uluslararası uçuşları sınırlandırmasına neden oldu.

Sınırları kapatma ve uçuşları sınırlandırma kararlarında, ekonomik ve ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bölge ülkeleriyle gerçekleştiren Çad'ın ekonomisi olumsuz yönde etkiledi.

Çad'ın ihracatında ABD, Fransa ve Çin, ithalatında da Fransa, Kamerun ve Çin ön plana çıkıyor. Pamuk, canlı hayvan ve Arap sakızı ülkenin önemli ihracat kalemleri. Makine, ulaşım araçları, sanayi malları, gıda maddeleri ve tekstil de başlıca ithalat ürünlerini oluşturuyor.

Türkiye Çad'a önem veriyor

Daha önce Çad Büyükelçisi olarak görev yapan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kavas'ın aktardığı bilgiye göre, Türkiye- Çad ilişkileri 2002'den sonra yeni sürece girdi.

Türkiye'deki üniversitelerde ve bazı liselerde okuyan Çadlı gençlerin sayısı 500'ün üzerinde. Türkiye, Çad'la eğitim, tarım ve hayvancılık konusunda bir dizi ortak proje yürütüyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) bursları, Türkiye Diyanet Vakfı da eğitim masraflarını üstleniyor. Ayrıca Karabük Üniversitesi, Çad'ı pilot ülke seçip iki ülke arasında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimine öncelik veriyor.

Çad, 30 milyon hektar ziraata elverişli arazisi, hayvancılık alanında gelişmeye müsait konumu ve petrol dahil yer altı zenginlikleri ile yakın gelecekte yatırımcılar için tercih edilecek ülkelerden biri olarak görülüyor.

Çad, bölgede Boko Haram gibi terör örgütleriyle mücadelesinde de başarılı sonuçlar aldı. Çad, sadece komşuları arasında değil Afrika genelinde güvenlik ve terör örgütleriyle mücadelede ciddi mesafe katetti.

Türkiye ile ilişkileri

Türkiye ile Çad arasındaki ilişkiler son yıllarda artış kaydetti. Geçmişi 16. yüzyıla kadar dayanan siyasi ilişkiler, 1969 yılında Nijerya'daki Türk Büyükelçiliğinin Çad'a akredite olmasıyla yeniden tesis edildi.

Daha sonra 1 Mart 2013'te Encemine'de Türk Büyükelçiliği faaliyete geçti. Çad'ın Ankara Büyükelçiliği ise 10 Aralık 2014'te açıldı.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in davetiyle Çad Cumhurbaşkanı Idriss Debi 27-30 Nisan 2000'de Türkiye'yi ziyaret etti.

Dönemin Çad Başbakanı Kalzeube Payimi Deubet de 15-18 Aralık 2014'te Türkiye'ye resmi ziyaret düzenledi.

Türkiye ve Çad arasındaki toplam ticaret hacmi 2016 itibarıyla yaklaşık 40 milyon dolar seviyesinde. Türkiye'nin Çad'a yaptığı ihracat yaklaşık 18 milyon, ithalat ise yaklaşık 22 milyon dolar civarında.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin