Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.70
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erdoğan, yeni İpek Yolu için Türkiye'de yapılan projeleri açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni İpek Yolu için yapılan yatırımları açıklarken, Nahçıvan ile Azerbaycan arasındaki bağlantıyı sağlayan Zengezur Koridoru'na dikkat çekti.
Erdoğan, yeni İpek Yolu için Türkiye'de yapılan projeleri açıkladı
28 Kasım 2021 18:31:59
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni İpek Yolu için yapılan yatırımları açıklarken, Nahçıvan ile Azerbaycan arasındaki bağlantıyı sağlayan Zengezur Koridoru'na dikkat çekti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta, Karakum Otel'de düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 15. Zirvesi'nde konuştu.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Teşkilatımızdan ekonomik iş birliğimizin güçlendirilmesi bakımından nasıl daha iyi faydalanabileceğimizi belirlememiz önem taşıyor. Ortak hedeflerimize ulaşabilmemiz için gerekli yol haritası 2025 vizyon belgesinde yer alıyor. Bugün onaylayacağımız Aşkabat Eylem Mutabakatı'nı da bu doğrultudaki güçlü irademizi vurgulayan bir belge olarak görüyoruz. 8 milyon kilometrekarelik bir alanda yaklaşık 500 milyon nüfusu barındıran coğrafyamızın sunduğu yüksek potansiyelden daha fazla yararlanmalıyız. Ticaret hacmimizi 100 milyar dolar seviyesine çıkartmak için gayretlerimizi yoğunlaştırmalıyız. Bu kapsamda, öncelikle 2025 Vizyon Belgesi'nin de stratejik hedefleri arasında yer alan ticaret anlaşması ECOTA'yı yürürlüğe koymalıyız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 yıldır uygulanamayan bu anlaşmanın bölge içi ticaretin hak ettiği seviyelere ulaşmasını sağlayacak ana enstrüman olduğuna inandığını belirtti.

2021_Kasim_zirve2_ebc593143ecf05d62db9c7e1e6fdc924.jpg

ZENZEGUR KORİDORU'NA VURGU

Bölgesel ve küresel ulaşım ağlarının öneminin salgın ortamında bir kez daha ortaya çıktığını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bölgemizde ulaşım altyapısının geliştirilmesi ve modern İpek Yolu'nun hareketlendirilmesi gayretlerimiz hız kesmeden devam ediyor. Türkiye'nin öncülüğünü yaptığı Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi ve Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu hattı bu bağlamdaki çabalarımızın en somut tezahürüdür. Ülkemizle bölgemiz arasında doğrudan kara yolu bağlantısı kuracak Zengezur Koridoru'nun da önemi aşikardır. Keza Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüp Geçidi, İstanbul Havalimanı, Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu tamamlayıcı projelerimiz arasındadır. Yine doğu-batı bağlantısına katkıda bulunacak Filyos Limanı, 1915 Çanakkale Köprüsü ile Çandarlı Limanı projelerinde çalışmalarımız sürüyor. İslamabad-Tahran-İstanbul kara yolunun işlerlik kazanması ve aynı güzergahtaki demir yolu hattının hareketlendirilmesi gayretlerini de memnuniyetle karşılıyoruz."

Zenzegur_119fe3e9e255e4abc996452c3704b93e.JPG

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan