Dolar (USD)
32.55
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2433.32
BIST 100
9645.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Erdoğan, tevazu göstermeli

Taksim olaylarının ilk gününde hükümet ve Türkiye aleyhine açıklamalyarda bulunan Avrupa, günler geçtikçe gerçekleri görmeye başladı. AB Dış İlişkiler Komusyonu üyesi Yunanlı Koppa, 'Erdoğan tevazu göstermeli' dedi.
Erdoğan, tevazu göstermeli
07 Haziran 2013 00:00:00
Taksim olaylarının ilk gününde hükümet ve Türkiye aleyhine açıklamalyarda bulunan Avrupa, günler geçtikçe gerçekleri görmeye başladı. AB Dış İlişkiler Komusyonu üyesi Yunanlı Koppa, 'Erdoğan tevazu göstermeli' dedi.

AVRUPA Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesİ oturumunda AB Konseyi adına konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Türkiye Danışmanı Giles Portman, Türkiye'deki olayların, "Arap Baharı" ile ilişkilendirilemeyeceğini vurguladı.

Portman, "AK Parti'nin 11 yıllık iktidarında en büyük protesto olayları yaşanıyor. Fakat ölçünün iyi ayarlanması ve Türkiye'nin daha geniş bölgesinde yaşananlarla paralellik kurulmaması önemli. Sonuçta Türkiye işleyen bir demokrasi, AK Parti 3 seçim kazandı, halkın yüzde 51'inin desteğini aldı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ülkenin en popüler politikacısı" dedi.

Yapıcı bir muhalefet yok

AP Dış İlişkiler Komitesi'ndeki Türkiye oturumunda Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten de "Türk siyasetinde uzlaşma kavramı bulunmuyor" diye konuştu.

Hükümetin, Taksim Gezi Parkı protestolarının başlangıcındaki tavrıyla kendisini "hayal kırıklığına uğrattığını" kaydeden Oomen-Ruijten, Türkiye'de "yapıcı ve yetkin bir muhalefetin" mevcudiyetinden şüphe ettiğini belirtti.

AB Dış İlişkiler Komisyonu da Türkiye'deki son siyasi gelişmeleri ve gösterileri ele aldı. Milletvekilleri, çıkan olaylardan duydukları endişeyi dile getirdi. Yunan Milletvekili Maria Eleni Koppa, Erdoğan'ın, barışçı göstericilere karşı aşırı güç kullanımı sebebiyle bizzat özür dilemesi gerektiğini söyledi. Koppa, "Erdoğan gerçek gücünü; gerginliği tırmandırarak değil, tevazu ile özür dilemeyi kabul ederek gösterebilir." ifadelerini kullandı.

Eylemler yön değiştirdi

AB Dış İlişkiler Danışmanı Giles Portman, başlangıçta çevrenin korunmasına odaklanan eylemlerde daha sonra Türkiye'nin siyasi sisteminde söz sahibi olamamanın getirdiği rahatsızlığın dışa vurulduğunu dile getirdi. Portman, polisin aşırı güç kullanımına duyulan öfkenin de eylemlerde önemli rol oynadığını söyledi.

AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği tepkinin herkes gibi kendisini de hayal kırıklığına uğrattığını söyledi. Oomen-Ruijten, "Söylediklerinin ve tarzının kendisine oy vermeyenler üzerinde nasıl bir etkiye sebep olacağını umursuyormuş gibi görünmüyor." dedi.

İngiliz ve Rumların bakışı

AP'nin İngiliz Milletvekili Richard Howitt, Erdoğan'ın 'protestocular, teröristlerle el ele' dediğini öne sürdü ve bu ifadelerin kınanmasını istedi. Howitt, "Ülkenizde demokrasiyi korumazsanız Arap Baharı ülkelerindeki demokratik gelişimi destekleyemezsiniz." dedi.

Rum Milletvekili Taki Hacıyorgi ise askerlerini Kıbrıs'tan çekmedikçe Türkiye'de demokrasiden de söz edilemeyeceğini öne sürdü. Türkiye'ye bir düşman gibi bakmadıklarını ifade eden Rum vekil, "Türkiye'yi yeni bir dönemece sokan bu ayaklanmayı destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hollandalı vekil Marietje Schaake ise çıkan olayları fırsat bilerek Türkiye'nin üyelik sürecinin durdurulmasını isteyenleri eleştirdi. Schaake, "Şimdi Türkiye'deki insanların hayat standartlarını yükseltecek gerçek reformlar için baskı yapma zamanıdır." diye konuştu.