Dolar (USD)
35.20
Euro (EUR)
36.61
Gram Altın
2974.92
BIST 100
9994.66
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Engellere rağmen yola devam

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, yeni anayasa çalışmalarını ve başkanlık sitemini hakkındaki gelişmeleri anlattı. Uslu, "Komisyon çalışmalarını sürdürüyor, en kısa zamanda hazır olacak" dedi.
Engellere rağmen yola devam
24 Mart 2013 01:00:00
TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, yeni anayasa çalışmalarını ve başkanlık sitemini hakkındaki gelişmeleri anlattı. Uslu, "Komisyon çalışmalarını sürdürüyor, en kısa zamanda hazır olacak" dedi.

Yürürlükte olan anayasanın tank gölgesi altında hazırlandığını söyleyen Uslu, "Bu fotoğraf, meclisin nasıl askerler tarafından kuşatıldığını, milletin iradesine nasıl darbe vurulduğunu ispat eder nitelikte" dedi.

KENAN ADEM KIZILAĞIL/ ANKARA

TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, Milat'a yaptığı değerlendirmede, yeni anayasa çalışmalarını gelinen son noktayı ve başkanlık sitemini hakkındaki gelişmeleri anlattı.

Uslu, yeni anayasa çalışmalarının toplumdan büyük destek aldığını belirterek, "Komisyon çalışmaları devam ediyor. Toplumun bütününü kapsayan bir metin üzerinde çalışılıyor. Yeni anaysa çalışmalarının önüne taş koyanların amacı farklı" diye konuştu. Başkanlık sitemini de anlatan Uslu, "Çok araştırdım. Başkanlık sisteminin diktatörlük olduğunu gösteren bir tane kaynak göremedim. Sistemin ne olduğundan çok, niteliği önemlidir" dedi.

Kişiyi öteleyen anayasa

Anayasa çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirten TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, mevcut anayasanın Türkiye'de kaosların, sıkıntıların sebebi olduğunu, bu nedenle değişmesinin bir zorunluluk haline geldiğini söyledi. Uslu, "Anayasayı elinize aldığınızda hangi amaçla kullanırsanız kullanın, ona uygun bir zemin oluşturuyor. Anayasanın kendi içerisinde tutarsızlıkları var. Bağlamı, konsepti dağılmış, birçok kez değişikliğe uğramış. Hazırlandığı dönemde, hazırlayan kişilerin korkularını içeren, bireye göre devleti önceleyen, kişi hak ve hürriyetlerinden uzak bir anayasau2026 Böyle bir anayasa dünyanın hiç bir ülkesinde yok. Bu nedenlerle değiştirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Tank gölgesinde hazırlandı

Anayasanın hazırlandığı dönemde toplumsal baskının olduğuna dikkat çeken Uslu, "Anayasanın hazırlandığı dönemde baskı koşulları altında çıkan oy oranlarına bakarak, bir toplumsal meşruiyet olduğunu söylemek mümkün değil. Anayasayı meclis yapmıştır ama danışma meclisi atananlı bir meclistir. Bu mecliste siyasi partiler bulunmamaktadır. Sivil toplum örgütlerin görüşü yoktur. Milletin taleplerinin olmadığı, silah, top, tank gölgesinde hazırlanmış bir anayasadır. Böyle bir anayasanın Türkiye'yi 2023 vizyonuna taşıması, ülkeyi çağdaş, modern medeniyetler seviyesine çıkarması, topluma yol haritası olması mümkün değil" dedi.

Toplum, yüzde yüz mutabık

"Kimse toplumun yeni bir anayasayı istemediğine itiraz edemez" diyen Uslu, sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşlarının bir araştırma yaptığını, toplumun yeni bir anaysa istediğinde yüzde yüz mutabık olduğunu, anayasayı yapanların bile değişmesini istediğini söyledi.

Taş koyanların amacı başka

Uslu, erkler arsındaki ayrımı sağlayamadığını, erklerin kendi alanları dışına müdahale ettiğini, bunlarında anayasa ve hukukla sağlandığı ucube bir durumun söz konusu olduğunu, kim bu anayasanın değişmesine taş koyuyorsa farklı amaçlar peşinde olduğunu sözlerine ekledi.

Nitelik önemli

Rejimin ne olduğundan çok rejimin niteliğinin önemli olduğunu vurgulayan Uslu, "Başkanlık sistemin bir diktatörlük olduğuna dair bir veri ben göremedim. Cumhuriyetin uygulandığı ülkelerde de diktatörlük olduğunu görebiliyoruz. Örneğin Suriye bir cumhuriyettir, kim savunabilir cumhuriyet olduğunu? Biz sistemleri değil hangi sistemin daha iyi uygulandığı üzerinde kafa yormalıyız" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin