ENERJİNİN GÜNDEMİNİ 2. TÜRKİYE ENERJİ ve DOĞAL KAYNAK ZİRVESİ OLUŞTURDU
Turkuvaz Grubu ve Para Dergisi ile APara tarafından T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde düzenlenen 2. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi, 25 Şubat 2019’da (bugün), Raffles İstanbul’da gerçekleşti. Turkuvaz Medya İcra Kurulu Üyesi Yasemin Gebeş’in açılış konuşmasıyla başlayan Zirve’de T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez önemli açıklamalarda bulundu.
Zirve kapsamında düzenlenen özel oturumda ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı ve Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun sorularını cevaplayan T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin enerjide son 16 yılda büyük bir ilerleme kaydettiğini belirterek elektrikte iletim, dağıtım ve üretim olmak üzere 100 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiğini söyledi. Yerlileştirme kapsamında Türkiye'nin doğal gaz arama çalışmalarına hız verdiğini belirten Bakan Fatih Dönmez, arama çalışmaları için ciddi bir kaynak ayırdıklarını ve son dönemde özellikle Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri dikkatle izlediklerini vurguladı. Bu bölgede son 5-6 yıldır sismik araştırmalara devam ettiklerini kaydeden Bakan Dönmez, "Oradaki binlerce veriyi tek tek analiz ediyoruz. İlk sondajımızı Antalya açıklarında başlattık. Hedef noktasına varmak üzereyiz. Bir iki hafta içerisinde 5 bin 500 metreye ulaşacağız. Böylece var mı, yok mu bilgisini de elde etmiş olacağız" dedi.
Yenilenebilir enerji teknolojilerinin Türkiye'de üretilerek yerlileştirme sağlanması için Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerinin gerçekleştiğini söyleyen Bakan Dönmez, "Aynı zamanda bu kaynakları Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında destekliyoruz. YEKA ihaleleri de devam edecek, diğer model de devam edecek" diye konuştu.
Bakan Dönmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Eti Maden Genel Müdürlüğü'nce ürettikleri Boron temizlik ürününün satışlarına yetişemediklerini ve üretim kapasitesini iki kata kadar çıkardıklarını açıkladı. Boron’da ürün çeşitliliği için Ar-Ge çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Bakan Dönmez, “Şu anda bulaşık temizliği için talep var. Bu konuda çalışıyoruz. İç talebi karşıladıktan sonra ihracat imkanlarını değerlendirmek istiyoruz” dedi.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda tam gaz çalışmaya devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin kurulu enerji gücünün yenilenebilir kaynaklar yoğun olmak üzere her geçen gün arttığının altını çizen Alparslan Bayraktar, yatırımların çoğunun elektrik alanında olduğunu ifade etti. Alparslan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Petrol ve doğalgaz aramacılığı konusunda da önemli adımlar attık. 2023’te doğalgaz alma ve dağıtma kapasitemizi en üste taşımak için çalışıyoruz. Türkiye doğalgaz ve petrol aramacılığında yoğun bir program içindeyiz. Ümit ediyoruz bu çabalarımız sonuç verecek ve hem Türkiye’nin hem de bölgenin büyümesine katkı sağlayacak. Türkiye’nin yer almadığı çözümlerin devamlılığının olmayacağını tüm paydaşlar anlamaya başladı. Biz de Türkiye’nin duruşuna saygı gösteren tüm ülkeler ve tüm şirketlerle bir arada olabiliriz.”
Tüm gelişen değişen enerji sistemlerinde finansal kaynağın çok önemli olduğunu anlatan Bayraktar, finansal sürdürülebilirlik için bakanlık olarak çalıştıklarını söyledi. Enerji sektörünün son birkaç yıldır sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Alparslan Bayraktar, yapısal düzenlemelerle sektördeki bu sürecin kısa bir sürede aşılacağına inandığını belirtti.
APara Genel Yayın Yönetmeni Özlem Doğaner’in moderatörlüğünde TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, The London Energy Club Kurucusu ve Global Resources Partnership Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ögütçü ve Kalyon Enerji CEO’su Hakan Yıldırım küresel enerji ve doğal kaynaklarda yeni trendler ve Türkiye’nin konumunu tartıştı.
Zirve’nin öğleden sonraki ilk oturumuna Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol bir video ile katıldı. Dünya ekonomisindeki yavaşlamanın enerji sektörünü de etkilediğini ifade eden Fatih Birol, Türkiye’nin enerji konusunda attığı adımların çok önemli olduğunu söyledi.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, bakanlık olarak madencilik sektörünü geliştirmek ve dönüştürmek adına önemli hamleler yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini söyledi. Bürokrasinin azaltılması ve işlemlerin hızlandırılması için çalıştıklarını ifade eden Cansız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Maden Kanunu’nda yeni düzenlemeler yaptık. Maden Koordinasyon Kurulu kurduk. Maden sahalarını risk derecesine göre sınıflandırdık. Bakanlığımız çatısı altında yeraltı denetim uzmanlarının sayısını artırdık ve bu yıl da bu konuda önemli bir istihdama imza atmayı amaçlıyoruz. Güvenli madencilik konusunda sektörü bilinçlendirmek için çalışıyoruz. Mevzuat düzenlemeleri yapıyoruz. Bu arada maden aramaları için teşvikler de getirdik. Dağınık maden kaynaklarının uluslararası standartlarda aranması ve işletilmesinin kurumsal yapısı ve sermaye güçlü yapılar eliyle yapılmasını sağlamak amacıyla ‘Maden Yatırım Ortaklığı’ konseptine dayalı şirket modelleri oluşturma çalışmaları yaptık. Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı ile Maden Meslek Liseleri kurulması için protokol imzaladık. Yabancılara yönelik Maden
Yatırım Rehberi hazırladık. Türkiye Jeokimya Haritası ile maden arama çalışmalarının altlığını oluşturmayı hedefledik.”
Para Dergisi Yazarı Volkan Akı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen küresel enerji ve madencilik gelişmeleri ışığında Türkiye’nin gelecek stratejilerini Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer, MTA Genel Müdürü Cengiz Erdem, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu Başkanı Mesut Soylu, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Aydın Dinçer ve Tüprag Genel Müdürü Mehmet Yılmaz tartıştı.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan rüzgar, güneş, hidroelektrik ve jeotermal gibi yenilenebilir enerjilerde ciddi oranlarda artış olduğunu söyledi. 2019 - 2023 stratejisi çerçevesinde 10 yılda 10 bin megawatt rüzgar ve 10 bin megawatt güneş enerjisi hedefleri olduğunu ifade eden Abdullah Tancan, yenilenebilir enerjide yaşanan olumlu gelişmelerin yanı sıra enerji depolama sistemlerinde de önemli adımlar atıldığını vurguladı. Önümüzdeki dönemde hibrit uygulamaların önünün açılacağını belirten Tancan, elektrikli araçlarda kullanılan elektriğin yenilenebilir olması gerektiğini söyledi. Bu dönüşüm nedeniyle geleneksel iş yapılarının değişmek zorunda kalacağını anlatan Abdullah Tancan, bakanlık olarak enerji verimliliği konusunda önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.
Enerjide yeni gelecek perspektifi, finansman, yenilenebilir enerji, verimlilik ve dijitalleşme konulu son oturumda moderatörlüğü İstanbul Finans Girişimi Başkanı Dr. Artınç Kocabalkan üstlendi. Enerji İşleri Genel Müdürü Murat Zekeriya Aydın, Akfen Holding CEO’su İ. Süha Güçsav, Limak Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Batuhan Özdemir, Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, İBB Enerji Genel Müdürü Fatih Saltabaş, Global Yatırım Holding Naturelgaz Genel Müdürü Hasan Tahsin Turan ve Türk Telekom Stratejik Müşteriler Satış Direktörü Ahmet Çalık konuyla ilgili önemli tespitlerde bulundu.
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde gerçekleşen Zirve’nin platin sponsorları Akfen Yenilenebilir Enerji, Koza Altın İşletmeleri, Limak Enerji ve Türk Hava Yolları oldu. Türk Telekom’un iletişim sponsorluğunu üstlendiği Zirve’de Enerjisa, Enerjisa Üretim ve İstanbul Enerji gold sponsor, Çalık Enerji, Global Yatırım Holding, İstanbul Maden İhracatçıları Birliği ve Vakıfbank silver sponsor olarak yer aldı. EminEvim’in yaka kartı sponsoru olarak katıldığı 2. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi’nin destek sponsorları Akfel Gaz, Botaş, EPİAŞ, Eren Enerji, Eti Maden, EÜAŞ, Sanko Enerji, Shell, TEDAŞ, TEİAŞ, Tüprag, Türkiye Petrolleri ve TPIC oldu.
Enerji sektörünün devlerinin yanı sıra, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve iş dünyasını bir araya getiren Zirve’ye 500’ü aşkın davetli katıldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.