Enerjide yerli kaynaklara yöneliyoruz
18 Haziran 2013 16:28:00
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, '2023'e kadar her yıl ithal edilen doğalgazdan 12 milyar dolarlık kesinti öngörüyoruz. Yerli kaynaklardan imalat yapmayı düşünüyoruz' dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Seyitömer Termik Santrali'nin Çelikler Holding'e devri için Rixos Otel'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada, elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirmesinin tamamlandığını ve üretim şirketleriyle ilgili yapılacak çok iş olduğunu söyledi.
Bu yıl ve 2014'te üretim şirketleriyle ilgili çok ciddi mesafe kat edileceğini dile getiren Yıldız, 10 yıl önce açıkladıkları politikalarda, kamunun yatırımlarını azalttığı ama özel sektörün daha fazla yatırım yaptığı aynı zamanda eğitim, sağlık, adalet gibi diğer sosyal alanlarda genel bütçeden payın arttığı bir yapıyı ortaya koyduklarını anımsattı.
Elektrik üretiminde özel sektörün payı yüzde 32 iken, kamunun payının bu noktaya geldiğine işaret eden Yıldız, bunun yılda yaklaşık 8-10 milyar liralık yatırım anlamına geldiğini vurguladı.
Türkiye'de 2002 yılının kasım ayından bu yana oluşturulan siyasi istikrara sürekli tehditler olduğuna dikkati çeken Yıldız, şöyle konuştu:
"Biz buna hazırlıksız değiliz. Ekonomi enflasyonla, döviz fiyatlarıyla, 2003 yılı başında 1 Mart tezkeresiyle, paradan 6 sıfırın atılmasıyla her yaptığımız işlemin ülke için tehdit oluşturduğu söylendi ama bir bir tüm bu badireleri atlattık. En son geldiğimiz noktada artık ağacın arkasından yapılan politikaların da bir tarafa bırakıldığı, bırakılmak zorunda kalındığı bir noktaya geldik.
Artık ağaçlar da aradan çekilmiştir. Herkes söyleyeceğini söylemiştir ve Türkiye'nin 11 yılda çeşitli zorluklarla elde ettiği istikrarı 11 günde feda etmeye hiç niyeti yoktur. Bütün bu yaptığımız törenler... Şaka değil 2 milyar 250 bin dolarlık bir paradan söz ediyoruz. Bugün Türkiye'nin 2012'de enerjideki büyüme hızı Avrupa'daki bazı ülkelerin 6-7 yılık büyüme hızlarına denk geliyor. Bu çok önemli bir şey. Her yıl Türkiye kendisinden daha küçük bir ülkeyi yalnızca büyüme rakamları itibariyle Türkiye'ye ekliyor. Türkiye böyle bir büyüme hızına sahip."
Değişirken büyümeyi halkın desteğiyle hayata geçirdiklerini vurgulayan Yıldız, katıldıkları uluslararası toplantılarda bu büyüme rakamlarının nasıl yakalandığı yönündeki sorularla karşı karşıya kaldıklarını anlattı.
Türkiye'nin doğalgaz ithalatını azaltma ve yerli kaynakları kullanmayla ilgili ciddi bir hareket içinde olduğunu ifade eden Yıldız, elde edilen bütün kömür rezervlerini hayata geçirdiklerini, Tufanbeyli'de, Soma'da, Tunçbilek'te, Bingöl Karlıova'da ihaleler yaptıkları ve ihalelere rağbetin çok fazla olduğunu söyledi.
Bakan Yıldız, "Sonuçta 2023 yılına kadar 12 milyar dolar her yıl ithal ettiğimiz doğalgazdan bir kesinti öngörüyoruz. Onun yerine yerli kaynaklardan imalat yapmayı düşünüyoruz" dedi.
Türkiye'nin çok ciddi kömür rezervleri oluştuğuna işaret eden Yıldız, Konya Karapınar, Afyonkarahisar Dinar, Eskişehir Alpu'da bu yöndeki yatırımların devam edeceğini bildirdi.
Yıldız, doğalgazın enejideki kullanımını ve cari açığı azaltmaya dönük yatırımların devam edeceğini söyledi.
Kaya gazı çalışmaları sürüyor
Bakan Yıldız, Türkiye'deki kaya gazı potansiyeli ile ilgili olarak da ''Sonuçlar bilimsel verilerle ortayla çıkmadan herhangi bir rakam telaffuz etmiyoruz. Gerek kuru kaya gazıyla alakalı gerekse diğer enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.