Enerjide büyük proje devrede
NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA
Milat’ın yerli yeraltı ve yerüstü kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasına öncelik veren habercilik anlayışı sonuç verdi. Enerjide dışa bağımlılığı azaltacak üstelik sanayiden çıkan zararlı metal atıkların da bertaraf edilmesini sağlayacak enerji yatırımını konu alan haberimizi sonuç verdi. Turgay Kamışlı’nın projesini gündeme getiren Milat’ın haberini de dikkate alan kamu görevlileri projenin hayata geçmesi için düğmeye bastı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Adana Valiliği’ne sunduğu projenin kabul edildiğini belirten Kamışlı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da gereken incelemeyi yaparak gerekli evrakları hazırladığını kaydetti. Kamışlı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un imzalamasından sonra projeyi hızla hayata geçireceklerini dile getirdi.
Milat gündeme getirdi
Bundan tam bir yıl önce 20 Temmuz 2018 tarihinde “Enerji’de Büyük Keşif” haberi ile gündeme gelen metal atıklardan gazlaştırma yöntemi ile hidrojen üretilmesi kamuoyunda dikkat çekmişti. Haberde Mucit Turgay Kamışlı’nın patentli yöntemi ile ürettiği hidrojen gazının önemine dikkat çekilmiş ve Türkiye’nin ithal ettiği bu gazda dışa bağımlılığın sonlanacağını kaydetmişti. İhtiyaç fazlası gazın termik santralde yakılarak elektrik enerjisine dönüştürüleceğini ifade eden Kamışlı, bu gazı üretmek için Türkiye’de ‘Tehlikeli Atık’ statüsünde depolan 200 bin ton metal atığın kullanılacağını söylemişti. Bu atıkların aynı zamanda güvenli bir yöntemle bertaraf edileceğine vurgu yapan Kamışlı, bu yöntemle ekonomiye ciddi bir katkı sağlanacağının altını çizmişti.
Elektrik ihtiyacının yüzde 20’si karşılanacak
Gelinen noktadan mutlu olduğunu belirten Kamışlı, “Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un imzasından sonra projemizi hayata geçireceğiz. Adana Valiliği Türkiye’nin enerji konusundaki tek sanayi bölgesi olan Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesinde bize 76 dönüm arazi tahsis etti. Burada kuracağımız tesis ile etapta günlük iki ton hidrojen üretilecek. 6 binden fazla konutun elektrik ihtiyacı giderilecek. İlerleyen dönemde devreye giren bölümlerle birlikte 50 bin konutun elektrik ihtiyacı giderilecek. Başlangıçta nitelikli eğitim sahibi 100 kişi istihdam edilecek ardından diğer ünitelerin faaliyete geçmesi ile istihdam sayısı 600 kişiye kadar ulaşacak. Türkiye’nin yıllık bin tonluk ithal edilen hidrojen gazı ihtiyacı tesisimiz tarafından karşılanarak dövizin ülkemizde kalması sağlanacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinde de yatırım yapıldığı zaman Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 20’si karşılanabilir.” diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.