Dolar (USD)
34.50
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2920.97
BIST 100
9232.9
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Enerji krizine karşı 'Enerji verimliliği'nden faydalanmalıyız

Dünyada yaşanan enerji krizinin, ülkemizi de ciddi bir şekilde etkiliyor. Yerli teknolojilerle enerji verimliliği kaynaktan üretime, nakilden dağıtıma, tüketimden depolamaya, sanayiden binalara kadar yaymamız gerektiğini söyleyen uzmanlar, "Sadece Türkiye'deki binalar yalıtımsız diye 7 milyar dolar enerji kayıp. Bu konuda destek ve teşvik var, faydalanmalıyız" dedi
Enerji krizine karşı 'Enerji verimliliği'nden faydalanmalıyız
11 Haziran 2022 12:32:15
Dünyada yaşanan enerji krizinin, ülkemizi de ciddi bir şekilde etkiliyor. Yerli teknolojilerle enerji verimliliği kaynaktan üretime, nakilden dağıtıma, tüketimden depolamaya, sanayiden binalara kadar yaymamız gerektiğini söyleyen uzmanlar, "Sadece Türkiye'deki binalar yalıtımsız diye 7 milyar dolar enerji kayıp. Bu konuda destek ve teşvik var, faydalanmalıyız" dedi

HABER: Fırat İpek

Küresel enerji krizi iyice derinleşti. Bu krizden çıkmanın yolu enerji verimliliğinden geçiyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yayınladığı Enerji Verimliliğinde Acil Eylemin Değeri" başlıklı rapora göre, verimlilik çözümleriyle enerji tüketiminin azaltılması hane halkının enerji faturalarının 2030'a kadar yıllık 650 milyar dolar düşürülmesini ve verimlilik odaklı sektörlerde 10 milyon ekstra iş imkanı oluşturulabilir. Enerji verimliliğiyle en iyi sonuçların alınması için davranış değişikliklerinden dijitalleşmeye kadar adımların hızlandırılması gerekiyor.

Çözüm enerji verimliliğinde

Ülkemiz enerji ihtiyacının yüzde 75’ini ithal ediyor. Dolayısıyla Türkiye için de büyük sorun olan enerji meselesinin çözümü toplumsal olarak ‘enerji verimliliğine’ yönelmekten geçiyor. Sadece binaların yalıtımını yaptırsak 7 milyar dolar enerji kaybı yaşanmayacak. Her alanda yerli teknolojileri geliştirerek enerji yoğunluklarını azaltabileceğimizi söyleyen Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı ve Enerji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş, gazetemize açıklamalarda bulundu.

oguzhanakyener-1_49b397a4345b17a4c6185c640f941e9b.jpeg

Her alanda verimlilik

“Mevcut ve geleceğe dair tüketimi düşürme düzeylerine baktığımızda yüzde 30 oranlarında bir iyileştirme sağlayabiliriz” diyen TESPAM Başkanı Oğuzhan Akyener, “Örneğin ulaşım sektöründe araçların verimliliğinin arttırılması, konutlarda ısı kayıplarının önlenmesi ve daha üst sınıf elektrikli ev aletleri kullanılması, sanayide mevcut proseslerin daha yüksek teknoloji ile daha verimli kullanılabilmesi, elektrik üretim sektöründe de aynı şekilde verimliliği yüksek olan kaynaklara yönelinebilmesi bu bağlamda değerlendirilebilecektir” ifadesini kullandı.

Erişilebilir teknoloji önemli

Akyener, “Bütün sektörleri dahil ettiğimizde dünyada üretilen toplam enerjinin neredeyse yarıdan fazlası atık enerji olarak kaybedilmektedir. Yani verimlilik girişimleri ile bizim bu kaybı en aza indirmemiz önemlidir. Tabii verimlilik süreçlerinin devamı için de finans ve yaygın-ucuz-erişilebilir teknolojinin olması çok önemlidir. Yoksa herkes evine a++ buzdolabı ve en az yakıt tüketen güçlü araçlardan almak ister fakat bunların bir bedeli var. Bu sebeple ülkemiz için sloganımız daha fazla yerli teknoloji üretimi olmalı” diye konuştu.

altugkaratas_dfda68863f93262f45ed6d58fedab40e.jpeg

Devlet destek ve teşvik veriyor

Enerjji Verimliliği Uzmanı Altuğ Karataş, “Yıllık enerji ithalatımız da 50-60 milyar dolarları buluyor. Doğal gazın üçte biri de konutlarda tüketilirken, bu konutların da yüzde 50’sinde yalıtım yok. Aynı zamanda sera gazı emisyonun da yüzde 10’u konutlardan kaynaklanıyor. Türkiye’deki yalıtımsız binalar yüzünden yıllık enerji kaybı 7 milyar dolar. Tam da bu noktada, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘Konutlarda Isı Yalıtım Kredi Paketi’ hükümetin enerji verimliliği konusunda attığı adımı gösterir” şeklinde konuştu.

Yalıtım maliyetini kendi kendine ödeyecek

Karataş, “Binanızda ısı yalıtımı yoksa yüzde 40 enerji kayboluyor. İlk defa açıklanan, ‘kredinin maliyetle kendi kendini ödeyeceği’ bu yalıtım finans paketinde 50 bin TL’ye kadar 60 ay kredi imkanı var. Kullandığınız krediyi 60 ay belirlenen sabit fiyattan ödeyeceksiniz. Fakat enerji fiyatları yerinde durmayacak ve artacak. Dolayısıyla siz zaten yalıtımla yüzde 40 enerji tasarrufu sağlayacağınız için bin 100 liralık faturada, minimum 500 liralık tasarruf sağlayacak. Böylece enerji yalıtım maliyetini kendi kendine ödemiş oluyor” beyanında bulundu.

5’inci bölge kapsamında teşvik

Teşvik ve desteğin olduğunu söyleyen Karataş, “Maalesef sanayicilerimizin bir çoğu ya bunlardan habersiz ya da bahaneler üretiyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, işletmesi İstanbul’un, Ankara’nın, İzmir’in göbeğinde bile olsa, yıllık asgari 500 TEP enerji tüketimi olan mevcut imalat sanayi tesislerinde gerçekleştirilecek en az yüzde 15 oranında enerji tasarrufu sağlayacak şekilde tasarlanan enerji verimliliğine yönelik yatırımlara, bölgeye bakmazsınız 5’inci bölge kapsamındaki teşviklerden faydalandıracak” değerlendirmesinde bulundu.

KOBİ’ler KOSGEB teşviğinden faydalanın

Karataş, “Ne yazık ki KOBİ’lerimizin de teşviklerden haberi yok. KOSGEB, ‘KOBİ Enerji Verimliği’ destek programı kapsamında destek veriyor. KOSGEB diyor ki; ‘maliyeti 30 bin lira olan enerji verimliliği edütlerinizi yaptırırsanız 24 bin lirasını vereceğim.’ Etütlerin sonucunda 1 milyon TL’ye kadar olan makine yenilemenin de yüzde 40’ını karşılayacağım. Beyaz eşyalardan ampullere, binalardan makinelere kadar her noktada enerji verimliliği yapmalıyız. Türkiye’nin geleceğine ve cari açığına fayda sağlayacak verimlilik konusu önemli” açıklamasını yaptı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin