Dolar (USD)
35.41
Euro (EUR)
36.51
Gram Altın
3048.47
BIST 100
10026.07
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Enerji Kimlik Belgesi Başvurusunda Patlama Oldu

2020 yılının daha ilk ayı bitmeden, Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alan binaların sayısı 1 milyona ulaştı. Daha Ocak ayı bitmeden 30 binden fazla bina Enerji Kimlik Belgesi aldı. Yeni yılın başlarında EKB için gerçekleştirilen başvurularda büyük bir patlama oldu. 
Enerji Kimlik Belgesi Başvurusunda Patlama Oldu
24 Ocak 2020 12:41:00
2020 yılının daha ilk ayı bitmeden, Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alan binaların sayısı 1 milyona ulaştı. Daha Ocak ayı bitmeden 30 binden fazla bina Enerji Kimlik Belgesi aldı. Yeni yılın başlarında EKB için gerçekleştirilen başvurularda büyük bir patlama oldu. 

2017 yılında zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi alan binaların sayısı 2019 senesinde toplam 165 bin iken, bu yıl şimdiden bu kadar çok rağbet olması oldukça dikkat çekicidir.

Günümüzde Enerji Kimlik Belgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen 7 bin EKB uzmanı tarafından verilir. Yetkili firma sayısı ise 5 bin 400’dür. 2011 tarihinden itibaren yapılan binalar için istenen Enerji Kimlik Belgesi, binaların enerji tüketim miktarını gösterir. Sadece belirli şartları taşıyan binalara verilen EKB, ısıtma ve soğutma sistemleri için harcanan enerjiden tasarruf edilmesi amacıyla zorunlu hale getirilmiştir. Aksi takdirde yapı kullanma izin belgesi alınması imkansızdır. Zira bu evrakın alınması aşamasında ilgili idarelere sunulması zorunludur.

Enerji Kimlik Belgesinde Sınıf Zorunluluğu Yoktur

2 Mayıs 2017 tarihinden itibaren alınması zorunlu hale getirilen Enerji Kimlik Belgesi, binaların enerji tüketim miktarını gösterirken sınıflandırma yapar. Bu enerji sınıfları A, B, C, D, E, F ya da G olarak gösterilir.

En yüksek enerji verimliliğini gösteren binalar A sınıfına dahil iken, en düşük verimliliği ifade eden sınıf G şeklindedir. Bununla birlikte hangi sınıfa dahil olursa olsun, binaların Enerji Kimlik Belgesi almasında sorun olmaz.

Bununla birlikte G sınıfında aranan şartları dahi karşılayamayan binalara EKB verilmez. Bu durumda binanın kullanılması için izin alınamaz. Enerji Kimlik Belgesinin alınabilmesi için bu tür binaların iyileştirilmesi ve binanın enerji tüketimi açısından verimli hale getirilmesi gerekir.

Enerji Kimlik Belgesi Olmadan Bina Satılır Mı?

2011 yılından bu yana yapılan binaların her biri için Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Bununla birlikte sanayi alanında ve işletme faaliyetinde bulunan binalar, yapıldıktan sonra üzerinden henüz iki yıl geçmemiş binalar ile toplam kullanım alanı 50 metrekareden fazla olmayan binalar için Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu yoktur.

Tapu satışı sırasında Enerji Kimlik Belgesinin istenip istenmeyeceği büyük bir merak konusudur. Daha önce satış esnasında EKB zorunluluğu olduğu belirtilmiş olmasına rağmen, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa konuyla ilgili açıklama yapmıştır ve tapuların alım, satım ve kira işlemleri için Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğunun kaldırıldığını dile getirmiştir. Tapu işlemlerinde vatandaşın beyanı yeterli olacak. Eğer satıcı enerji kimlik belgem var derse, belgenin olduğu kabul edilecek ve satış işlemi gerçekleştirilecek. Sadece beyan üzerine alıcı evi satın almak isterse, işlem tamamlanacak. Kısacası bu tür durumlarda satış işlemlerinin gerçekleştirilmesine karar veren kişi alıcı olacak. Yeni yılda halen belge alımları devam ederken, Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu ile ilgili bilgilere bu adresten ulaşabilirsiniz.

Bu konuyla ilgilil diğer detaylara sehatek.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin