Yanardağ eteğinde zorlu hayat!
Yanardağ etrafındaki verimli topraklara yerleşen bölge halkı, 16. yüzyıldan bu yana aktif olarak patlamaların yaşandığı yanardağda özellikle son yıllarda artan volkanik hareketlilikle zor günler geçiriyor.
Yanardağa 5 kilometre uzaklıkta Sleman bölgesine bağlı Kali Tengah Lor köyünde yaşayanlar, AA muhabirine son günlerde yaşanan patlamalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Hafta başında patlamalar yoğunlaştığında köydeki birçok kişinin geçici barınaklara gittiğini belirten 43 yaşındaki Ngatinu, "Püsküren kül ve dumandan bizim köy çok fazla etkilenmedi ama bazı aileler birkaç günlüğüne geçici barınaklarda kaldı. Daha sonra volkanik hareketliliğin azalmasıyla evlerine geri döndüler." dedi.
Ngatinu, küllerden az etkilendiklerini vurgulayarak, "Yanardağa 5 kilometre uzaklıkta yaşıyoruz. Yanardağdaki durumun tehlikeli olması durumunda yerleşim alanlarımızı terk ederek aşağı bölgeye kaçıyoruz." ifadelerini kullandı.
-"2010’daki patlamada komşumu kaybettim"
Yanardağdaki patlamalar nedeniyle geçici süre barınakta kaldığını aktaran Sukir Gunarto ise "Kendimizi emniyette hissetmediğimiz zaman geçici barınaklara geçiyoruz. Yaşadığımız bu durum son yıllarda sıklaştı." diye konuştu.
Gunarto, 2010’daki patlamanın büyük olduğunu ve lavların köylerine kadar ulaştığını belirterek, "2010’daki yanardağ patlamasında komşumu kaybettim. Köyü terk etmek istemeyenler canından oldu. Patlama sonrası geçici barınaklarda kaldık." dedi.
50 yaşındaki Margo Wiyono da geçen yılki patlamalarda 3 aydan fazla geçici barınaklarda kaldığını ancak sabahları tarım ve hayvancılık gibi yapılması gereken işleri yaptıktan sonra tedbir amaçlı barınağa geri döndüğünü söyledi.
Hafta başındaki yoğun püskürmenin ardından şu an için yanardağdaki volkanik hareketliliğin azalmasıyla evlerinde durduklarını ifade eden Wiyono, patlamalar artarsa tekrar barınaklara geri gideceklerini kaydetti.
Geçen yıldan bu yana süre gelen patlamalarla birlikte yaklaşık 3 aydan fazla kampta kaldığını belirten 60 yaşındaki Hadi Wiyono ise "Barınakta hiçbir iş yapamamaktan çok sıkıldım. Evimde kendimi rahat hissediyorum ve yapacak işlerim var. Büyük patlama olursa tekrar barınağa geçerim." şeklinde konuştu.
- 230 kez lav püskürmesi gözlemlendi
Öte yandan Jeolojik Afet Teknoloji ve Araştırma Merkezinden (BPPTKG) yapılan açıklamada, 22-28 Ocak'ta yanardağdan 230 kez lav püskürmesi kaydedildiği ifade edildi.
5 Kasım 2020’den bu yana "turuncu" alarm seviyesinde, yanardağın çevresinde 5 kilometreye kadar faaliyette bulunulmaması uyarısı yapılıyor.
Cava Adası'nda bulunan 2 bin 968 metre yüksekliğe sahip Merapi Yanardağı'nın 2010'da lav püskürtmesi sonucu 347 kişi hayatını kaybetmişti.
Endonezya'da yanardağ alarm sistemi, "yeşil", "sarı", "turuncu" ve en üst seviyede "kırmızı" olmak üzere 4 aşamadan oluşuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.