Endonezya'da ev hizmetlerinde çalışanlar açlık grevine başladı
Ev hizmetlerinde çalışanların yaşadığı ayrımcılık, kötüye kullanılma, aşağılanma gibi zorluklara dikkati çekmek isteyen 40 civarı Ev İşi Çalışanları Birliği aktivisti, Cakarta'da meclis yerleşkesi önünde açlık grevi yapıyor.
Ulusal Ev Hizmetlerinde Çalışanları Müdafaa Ağı adına konuşan Lita Anggraini, yasa meclisten geçene değin başkent Cakarta ve Endonezya'nın diğer büyük kentlerinde eş zamanlı açlık grevlerini sabahtan akşama sürdüreceklerini belirtti.
Anggraini, "Meclis üyelerini, ev hizmetlerinde çalışanları koruma yasasını acilen onaylamaya çağırıyoruz. Yasanın onayı geciktikçe daha çok kişi şiddete ve ayrımcılığa maruz kalacak." ifadelerini kullandı.
Kadın Güçlendirme ve Çocuk Esirgeme Bakanı Bintang Puspayoga, ev hizmetleri tanımını 18 yaş ile sınırlayacak yasa tasarısının ev işi çalışanlarının taleplerine göre geliştirildiğini ve işverenler ile iş bulma kurumlarını ilgilendiren maddeler içerdiğini kaydetti.
Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, ocakta yasa tasarısının müzakere sürecinin hızlandırılması için Adalet ve İnsan Hakları Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı'nın koordineli çalışması talimatını vererek ülkedeki ev işi çalışanına daha iyi şartlar sağlayacağını taahhüt etmişti.
Widodo, "(Yasa tasarısı) umarım kısa sürede kanunlaşır ve çalışanlarına, işverenlere ve iş bulma kurumlarına daha iyi bir koruma sağlar." açıklamasını yapmıştı.
Yasa tasarısı, ilk defa 2004'te meclise sunulmasının ardından yasama oylaması acil olmadığı sebebiyle defalarca ertelenmiş ve 2020'de "idari nedenler" gerekçe gösterilerek meclis başkanlığı tarafından oylama talebi reddedilmişti.
- "Ev Hizmetleri Çalışanı" kimdir?
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), ev hizmetleri çalışanını, bir iş tanımı veya iş kaydı olmaksızın ev temizliği, yemek pişirme, çamaşır, ütü, hanedeki çocuk, yaşlı ve hasta bakımı, bahçe işleri, aile üyelerinin şoförlüğü, ev hayvanlarının bakımı gibi görevleri üstlenen kişi olarak tanımlıyor.
ILO, dünya çapındaki 67 milyon ev hizmetleri çalışanının yüzde 80'inin kadın olduğunu belirterek, sosyal güvencesi olmayan ev işi çalışanlarının ekonomik, fiziksel ve psikolojik şiddete karşı korumasız konumda bulunduğunu vurguluyor.
ILO ile Endonezya Üniversitesinin 2015 anketine göre, Endonezya 4,2 milyon ile dünyadaki en kalabalık ev hizmetleri çalışanı nüfusuna sahip. Endonezya'yı 3,8 milyon ile Hindistan ve 2,6 milyon ile Filipinler takip ediyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.