Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2426.08
BIST 100
9722.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Emekli maaşı ne kadar oldu? ne kadar zam geldi? Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır?

Emekli maaşı ne kadar oldu? Başkan Erdoğan'ın emeklilere verdiği zam müjdesinden sonra SSK ve Bağ-Kur emeklileri sıklıkla en düşük emekli aylığının ne kadar olduğunu merak etmeye başladı.
Emekli maaşı ne kadar oldu? ne kadar zam geldi? Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır?
23 Mart 2023 15:40:28
Emekli maaşı ne kadar oldu? Başkan Erdoğan'ın emeklilere verdiği zam müjdesinden sonra SSK ve Bağ-Kur emeklileri sıklıkla en düşük emekli aylığının ne kadar olduğunu merak etmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in en düşük emekli maaşının artışına yönelik açıklamasının ardından gözler Başkan Erdoğan’ın yapacağı açıklamalara çevrilmişti. Dün özel bir TV kanalının canlı yayınına konuk olan Başkan Erdoğan, en düşük emekli maaşı tutarıyla ilgili çalışmanın tamamlandığını ifade ederek, emekli maaşıyla ilgili beklenen haberi duyurdu. Peki emeklilerin merakla beklediği, en düşük emekli maaşı ne kadar oldu, zam geldi mi? İşte tüm bu gibi soruların cevabı haberimizde.

Emekli maaşı kaç lira oldu?

Dün özel bir TV kanalının canlı yayınına konuk olan Başkan Erdoğan, beklenen emekli maaşı ile ilgili beklenen müjdeli haberi verdi. Başkan Erdoğan yaptığı açıklamasında, "En düşük emekli aylığını 7 bin 500 liraya yükseltme kararı aldık. Milletimize, tüm emeklilerimize hayırlı ve uğurlu olsun." ifadelerinde bulundu. Yapılan yeni zam ile; SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı en düşük aylık maaş tutarı 7 bin 500 TL'ye yükseldi.

Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır?

Türkiye’de ana gündem maddelerinden biri olan emeklilik hakkında insanların en çok merak ettiği şeylerden birisi de emekli maaşının nasıl hesaplandığı ile ilgili. Öncelikle emekli maaşının hesaplanabilmesi için en önemli kriterlerden biri de kişinin ilk kez sigortasının başladığı tarihtir. Emekli maaşları hesaplanırken sigorta çeşidine göre farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Tarımdan emekli olanlar, devlet memurluğundan emekli olanlar ve işçi emeklilerinin maaş ve ikramiyeleri hesaplanırken farklı kriterler göz önüne alınır. Emekli maaşları hesaplanırken dikkate alınan faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk sigorta başlangıç tarihi
  • Bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumu
  • Sigortalı olduğu gün sayısı
  • SGK’ya ödenen prim toplam tutarı
  • Prim ödeme gün sayısı
  • Yaş
  • Emekli olunan tarih
  • İş kolu (4A, 4B, 4C)

emeki maaşı 2_de2480fb312e0a6a517cab726db310a3.jpg

Emekli maaşı nasıl hesaplanır?

Emekli maaşını eğer kendiniz hesaplamak isterseniz formül:

Emekli maaşı = Aylık Bağlama Oranı x Hizmet Yılı x Prim Kazançları / 12 Burada, Aylık Bağlama Oranı, emeklilik yaşı ve prim ödeme gün sayısına bağlı olarak değişen bir orandır. Ayrıca, SGK'nın resmî web sitesinde yer alan "Emeklilik Hesaplama" aracını kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ya da bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvurarak da yapabilirsiniz.

Emekli maaşı nasıl artar?

Emekli maaşı, prim ödeme gün sayısı, elde edilen kazançlar, hizmet yılı ve emeklilik yaşı gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir. Fakat, insanların en çok merak ettiği konulardan birisi de emeklilik maaşımı nasıl artırabilirim sorusuna aradıkları cevap. İşte aşağıdaki sıraladığımız yöntemler ile sizlerin de emekli maaşı arta bilir.

Daha uzun süre çalışın: Daha uzun süre çalışarak prim ödeme gün sayınızı artırabilir ve emekli maaşınızı yükseltebilirsiniz.

Yüksek kazançlar elde edin: Emekli maaşı, kazançlarınıza göre de hesaplanır. Yüksek kazançlar elde ederek emekli maaşınızı artırabilirsiniz.

Prim ödemesi yapın: Prim ödemeleri, emekli maaşınızın hesaplanmasında önemli bir rol oynar. Prim ödemesi yaparak emekli maaşınızı artırabilirsiniz.

Daha geç emekli olun: Emeklilik yaşı arttıkça emekli maaşı tutarı da artar. Daha geç emekli olarak emekli maaşınızı yükseltebilirsiniz.

Sigorta süresi borçlanması yapın: Sigorta süresi borçlanması yaparak prim ödeme gün sayınızı artırabilir ve emekli maaşınızı yükseltebilirsiniz.

Emekli maaşı neden düşer?

Emekli maaşı tutarı, birkaç nedene bağlı olarak düşebilir. İşte emekli maaşlarının düşmesine neden olan bazı etmenler:

Gelir testi: Gelir testi, emekli maaşı alanların gelirlerine göre belirli bir oranda kesinti yapılmasına neden olabilir.

Prim borcu: Emekli maaşı tutarı, prim borçları nedeniyle azalabilir. Eğer emekli olmadan önce prim borcunuz varsa, SGK emekli maaşınızdan prim borcunu düşebilir.

Yeniden çalışmaya başlama: Emeklilik yaşı dolmadan yeniden çalışmaya başlamak, emekli maaşının kesilmesine veya azaltılmasına neden olabilir. Çalıştığınız süre boyunca prim ödediğiniz için, emekli maaşınız düşebilir veya kesilebilir.

Cezalı durumlar: Bazı durumlarda, prim ödemelerinin gecikmesi veya yanlış beyanlar nedeniyle cezalı duruma düşebilirsiniz. Bu durumda, cezalı durumunuz devam ettiği sürece emekli maaşınız düşebilir.

Vergi kesintileri: Emekli maaşı tutarının bir kısmı vergi olarak kesilir. Vergi oranlarındaki değişiklikler veya başka nedenlerden dolayı, emekli maaşı tutarı düşebilir.

Emekli maaşı ne zaman yatar?

4A SSK emekli maaş ödeme tarihleri:

Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar ayın 17'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18'inde,

Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19'unda,

Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23'ünde,

Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24'ünde,

Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25'inde,

Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26'sında yapılıyor.

4B BAĞ-KUR emekli maaş ödeme tarihleri:

Tahsis numarası son rakamı 9,7 ve 5 olanlar ayın 25'inde,

Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde,

Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde,

Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.