Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Emekçileri Öldürecekler

Taksim Meydanı'nı çevreleyen ince paravanların arkasında 50 metrelik derin çukurlar var. Şantiye alanına dönen meydandan sendikalar kutlama yapmakta ısrarlı. Marjinal grupların provokasyon girişimi karşısında on binlerce emekçi ölebilir.
Emekçileri Öldürecekler
30 Nisan 2013 00:00:00
Taksim Meydanı'nı çevreleyen ince paravanların arkasında 50 metrelik derin çukurlar var. Şantiye alanına dönen meydandan sendikalar kutlama yapmakta ısrarlı. Marjinal grupların provokasyon girişimi karşısında on binlerce emekçi ölebilir.

FERHAT AÇIL

Taksim'deki kazılar nedeniyle alan 1 Mayıs kutlamasına uygun değil. 24 Bin metrekarelik Taksim Meydanın yarısı kazı alanı. Şantiye alanına dönen meydandan sendikalar kutlama yapmakta ısrarlı. Eğer 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkılırsa on binlerce emekçiyi büyük tehlike bekliyor olacak.

Kortej yolları kapalı

Taksim Meydanı'na çıkan anayolların neredeyse tamamı trafiğe kapalı. Yayalar bile meydana çıkmak büyük zorluk yaşıyor. 1 Mayıs için kortejlerin kullandığı yollar kapalı. İşçi sendikaları kortejlerle birlikte ağırlıklı olarak Şişli ve Şişhane güzergahını kullanıyordu. Bu girişler bu yıl kapalı. Sendikalar Beşiktaş girişinin kunanılması için öneride bulundu ancak korteje katılanların sıkışması tehlikeli bulunduğu için bu çözüm önerisi de kabul edilmedi.

Emniyet ve istihbarat "kırmızı"

1 Mayıs kutlamalarını provoke etmek için eylem hazırlığında oldukları iddia edilen marjinal gruplar için emniyet ve istihbarat birimleri kırmızı alarma geçti. İstihbarat birimlerine konu hakkında bilgi yağıyor. Çözüm sürecini gölgede bırakmayı amaçlayan gruplar, 1 Mayıs'ı gerekçe göstermeyi amaçlıyor. Türkiye'de barış ortamını yıkmayı hedefleyen kesimler, Akil İnsanlar Heyeti'nin çalışmalarını engellemek istemişlerdi.

Barış istemiyorlar, amaç kaos

Emniyet İstihbarat Dairesi Eski Başkanvekili Bülent Orakoğlu'na göre Türkiye'de büyük darbeler vurulan derin yapılar provokasyon kolluyor. Akil İnsanlar Heyeti'ne yapılan saldırıları hatırlatan Orakoğlu, Türkiye'deki huzur ve barış ortamına tahammül edemeyenler, programlı ve düzenli bir şekilde eylemler gerçekleştirdiğine dikkat çekiyor. Geçmiş deneyimleriyle birlikte Orakoğlu şu yorumda bulunuyor, "Bunun perde arkası çok farklı. Marjinal gruplar demokrasiyi, insan haklarını kullanarak geçmişte birçok eylemler yapıyordu. Eylemlerin demokrasi, insan hakları uğruna yapıldığını iddia ediyorlardı. Ama asıl amaçları huzuru bozmak, kaos yaratmaktı."

Provokasyon tuzakları

"Barış ve açılım süreci üzerine gelen 1 Mayıs'ta barış temasının ön plana çıkması gerekirdi. Çünkü barış ortamı emek mücadelesini de kolaylaştıracaktır. Ve bunun bir meydan mücadelesine sıkıştırmamak gerekirdi" bu sözler Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Kurucu Ufuk Uras'a ait. Uras, 1 Mayıs'ta provokatif bir zeminin oluşmaması için herkesin çok duyarlı olması gerektiğini düşünüyor. Provokatif tuzaklara karşı dikkat edilmesi noktasında uyarılarda bulunan Uras, "Ben de doğrusu 1 Mayıs'ın hem resmi tatil için yasa teklifi veren bir kişi olarak hem de Taksim kutlanması için mücadele eden bir kişi olarak bütün bu kazanımların geriye düşmemesi, kriminize edilmemesi için herkesin bu tuzaklara karşı duyarlı olması gerek. "Fiziki engel mi, ideolojik engel mi?" tartışmasından sıkışmış olmamız son derece tatsız bir durum. Umarım barışı zedeleyen bir süreç olmaz yoksa bunun çok büyük bir sorumluyla karşı karşıya kalır yapılar" diyor.

Taksim inadı mantıklı değil

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay ise yaptığı yazılı açıklamada sendikaların Taksim Meydan'ı ısrarını değerlendirdi. Alanda yapılan çalışmalara dikkat çeken Burkay, olası bir provokasyon durumunda binlerce kişinin hayatını kaybedebileceğini söyledi. Burkay açıklamasında şunlara dikkat çekti: "herhangi bir olay çıkması durumunda ciddi riskler doğabilir, ezilmelere, can kayıplarına yol açılabilir. Ki bu ihtimal yok sayılamaz. Geçmiş yıllarda rastlandığı türden provokatif girişimleri de hesaba katmak gerekir. Bu nedenle Valiliğin bu yıl 1 Mayıs gösterileri için başka bir alan göstermesi mantıklı görünüyor.Buna karşılık, 1 Mayıs kutlamalarını ille de Taksim'de yapma inadı mantıklı görünmüyor."

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme