Dolar (USD)
32.31
Euro (EUR)
34.86
Gram Altın
2278.26
BIST 100
8992.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Eli kanlı hiç kimse geçiş yönetiminde yer almamalı

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 'Suriye'de eli kana bulanmış olanların yer almadığı ve muhalefetin de sürecin içinde olduğu bir diyalog her zaman olabilir' dedi.
Eli kanlı hiç kimse geçiş yönetiminde yer almamalı
09 May 2013 20:38:00
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 'Suriye'de eli kana bulanmış olanların yer almadığı ve muhalefetin de sürecin içinde olduğu bir diyalog her zaman olabilir' dedi.

Dışişleri Bakanlığında Burkina Faso Dışişleri ve Bölgesel İşbirliği Bakanı Djibrill Yipene Bassole ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 100 bini aşkın insanın öldüğü, 100 bini aşkın insanın kaybolduğu ve Suriye halkının neredeyse yüzde 60'ının yerlerinden edildiği bir konjonktürde, hiç kimsenin rejimin devamı üzerine bir diyalog yürütmeyeceğini ifade ederek, " Suriye devletinin, devlet varlığının devamı ama eli kana bulanmış olanların yer almadığı ve muhalefetin de sürecin içinde olduğu birdiyalog her zaman olabilir. Biz hiçbir zaman buna karşı çıkmadık. En başta kendimiz bunun için çok çaba sarf ettik" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından kendisini aradığını kaydeden Davutoğlu, "Esas olan, Suriye halkının iradesini temsil edecek bir geçiş yönetiminin kurulması ve eli kanlı olan kimsenin, böyle bir geçiş yönetiminde yer almamasıdır. Bizim diyalogdan ve siyasal süreçten anladığımız temelde budur" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları

Suriye'den Türkiye'ye getirilen yaralılarda, kimyasal silah kullanıldığına dair araştırma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Davutoğlu, Türkiye'nin kimyasal silahların kullanımını en büyük insanlık suçu olarak gördüğünü ifade etti. "Kim kullanırsa kullansın tutumumuz budur" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin dünyanın kimyasal ve nükleer silahlardan arındırılması için birçok uluslararası inisiyatifin içinde yer aldığını hatırlattı.

Davutoğlu, kimyasal silahların son bir iki gün içinde Suriyeli muhalifler tarafından kullanıldığı iddiaları üzerine görüştüğü BM Genel Sekreter Yardımcısı Yan Eliasson'un kendisine çok net ve açık ifadelerle "Evet, kimyasal silah kullanılması hepimizin kaygısıdır. Bu açıklamanın hiçbir zemini yoktur. Bu konuda en yetkili makamlarımız açıklama yaptılar. Suriye muhalefetinin böyle bir silah kullandığına dair elimizde bulgu yok" dediğini kaydetti.

Davutoğlu, Türkiye'ye gelen yaralılar üzerinde eskiden beri tetkikler yapıldığını anımsatarak, "Yaralıları hem tedavi ediyoruz hem de böyle bir ihtimal söz konusu olması halinde gerekli araştırmaları yapıyoruz. Gelen yaralılar arasında 10-12 yaralıda biraz daha ciddiye alınması gereken, bazı tetkik ve araştırma ihtiyacı vardı. O çerçevede araştırmalar sürüyor. Herhangi bir şekilde nihai netice ortaya çıktığında, bunu kamuoyuyla paylaşırız. İlgili uluslararası kuruluşlara da bunu bildiririz" dedi.

ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan