Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2451.83
BIST 100
9891.16
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Elektriğe gizli zam var mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ocak ayı başında fazla gelen elektrik faturaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Elektriğe gizli zam var mı?
23 Ocak 2015 12:00:00
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ocak ayı başında fazla gelen elektrik faturaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Enerji Bakanı Taner Yıldız Diyarbakır'daki elektrik kriziyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
"CEBREN AÇANA KANUNİ İŞLEM UYGULANIR"
Orada herhangi bir siyasi uygulama söz konusu olamaz. Batman Belediyesi ben ödeyeceğim diye taahhütte bulunuyor ama Diyarbakır Belediyesi bulunmuyor. Elektrik kesintisinin uygulandığı yere gidip baktığımızda bunun cebren açıldığını gördük. Biz iyi niyetli vatandaşlarımız için her türlü kolaylığın gösterileceğini söylüyorum. Ben bunu Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu'nda gündeme getireceğim. Bunun karşılıklı edinimlerinin olduğunu kamu görevi yapan özel şirketlerinde belediyelerinde özel görevleri var. Siirt'in toplam fatura borcu 1,1 milyon, Batman'ın 22, Şırnak 26 Diyarbakır'ın 88, ş. Urfa'nın 68 milyon borcu bulunuyor.
"ÖDEYENLE ÖDEMEYEN AYNI OLAMAZ"
Karşılıklı kanun çerçevesinde gereğini yapmak durumundalar. Biz bu ödeme taahhütleri çerçevesinde mutlaka vatandaşlarımızın bu hizmetten yararlanması gerektiğni söylerim. Mahkeme elektrik kesintileri için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Oradaki kamu görevi yapan kişiler görevlerini yapmayacaklar mı? Veya ödeyenlerin hakkını biz ödemeyenlerle beraber tartıştığı bir ülkede doğru şekilde ortaya koymamız lazım. Ödeyenler ile ödemeyenlerin aynı haklara sahip olamayacağını her birimiz biliyoruz. Bütün bunlarla ilgili Bakanlar Kurulu'na bu konuyu getirmeyi uygun buluyorum.
"ELEKTRİKTE GİZLİ ZAM SÖZ KONUSU DEĞİL"
Ne açığı ne gizlisi zam söz konusu olamaz. Türkiye'deki elektrik tarifeleri 2015 yılında da ulusal şekilde götürülmektedir. Edirne'den Kars'a elektrik tarifeleri tektir ve sabittir. Bunlarla alakalı ne açık ne de gizli zam söz konusu değildir. Faturaların dönemleriyle alakalı bir kısım yerde gördük bunlarla alakalı ödeme planlarında özellikle Antalya'da kart uygulamasını bile koydular taksit bile yapıyorlar. 1 Peşin, 3 taksit imkanı sağlanıyor. Yalnız Antalya'da her birimizin şahit olduğu gibi özellikle 12-13 Ocak'ta hızı saatte 150 km'ye ulaşan rüzgar ve metrekareye 300 kilograma kadar yağan bir yağmur gördük. 5-6 Günde yağacak yağmur bir günde yağdı. 55 Adet yabancı madde elektrik araçlarının üzerine düştü. Bunlar soğukların aşırı kış şartlarının olduğu ve fırtınanı olduğu ortamda 1 aylık arızalar 5 günde oluştu. Bütün izinler kaldırılmıştı zaten bütün ekiplerle beraber ilçelere de dahil olmak üzere dağıldılar.
"HAVA ŞARTLARINDAN ETKİLENEN YERLER VAR"
Biz farklı bir sıkıntı beklemiyoruz. Diyarbakır'da AK Parti İl Kongresi yapılacak biz kanun dışı uygulama var mı buna bakarız. Pazartesi günü bunu gündeme getireceğiz. Bizim üretim olarak büyümemiz yüzde 11, tüketimdeki büyümemiz yüzde 3,5 civarında. Sevindirici olan birşey var ki o da bizim arz güvenliği ile ilgili sıkıntımız yok. Yeterli mi diye soruyoruz ya yeterlilikle ilgili sıkıntımız yok. Tüketimlerin 38 bin 39 bin 40 bin Watt'lara anca çıktığını görüyoruz. Hal böyle olunca bu yeterlilikten yetersizlikten kaynaklanmıyor. Ocak ayında eğer tekraren söylüyorum Balıkesir İzmir Karayolu son 61 yılda ikinci kez kapanıyorsa saatlerce yol kapanıyorsa THY seferleri, feribot seferleri iptal oluyorsa, okullar tatil oluyorsa Bolu Ankara Otobanı kapanabiliyorsa arkadaşlar o zaman atmosferi açık olan işletmelerde de zaman zaman arızalar olacaktır.
Öyle zamanlar oldu ki ben şuraya müdahale edin dedim efendim oraya müdahale edelim ama henüz yollar açılmadı dediler. Olumsuz hava şartları bazı işletmelerde sıkıntıya yol açtığını gördük. Bunların çözümü yok mudur var. Biz yıllık 2 katrilyon civarında yatırım yapıyoruz. Trafoya, direğe, iletkenine o yatırımları daha da arttırmayı düşünüyoruz. Bunu yaptıkça arızaların daha da azalacağını hep birlikte göreceğiz.
"RUSYA İLE BİR GÖRÜŞME DAHA YAPACAĞIZ"
Önümüzdeki hafta bir görüşme daha yapacağız. Burada bir çözüm yolu bulmayı hedefliyoruz. Dediğim gibi ham petrol fiyatlarının düşmesinden kaynaklanan sebeplerle üretici ülkelerin biraz daha durumunun kendnileri açısından zor olduğunu söylüyorlar biz de indirim hakkını almak istiyoruz. Bununla ilgili müzakerelerimiz sürüyor. 2 seans yaptık istediğimiz sonuca ulaşamadık önümüzdeki hafta bir daha toplanacağız ülkemiz için iyi bir karar alacağımızı düşünüyorum. Bunları da biz özellikle yine kamuoyu ile paylaşacağız.